'Emek bizim, İstanbul bizim'




Mahkemenin kendi aldığı, “Emek Sineması’nın yıkımını durdurma” kararını iptal etmesini  protesto eden binlerce insan dün Beyoğlu’ndaydı.

Taksim Meydanı’ndan Yeşilçam Sokağı’na yürüyen, sokakta çadır kurarak sabahlayanlar arasında kimlerdi? Sinema tutkunları, sanatçılar, mimarlar, müzisyenler, öğrenciler, aktivistler, milletvekilleri, hukukçular, İstanbul’un İstanbul gibi kalmasını isteyenler… Kısacası kentin ve sanat tarihinin hafızası olan Emek’in, yerine yapılacak bir AVM’nin üçüncü katına taşınmasına karşı olanlar…

Video:
Yusuf Kasuto, Gökhan Tan, Canol Soybay

İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi, Beyoğlu için Mücadele İnisiyatifi, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN), İşçi Filmleri Festivali, Yeni Sinema Hareketi, İMECE-Toplumun Şehircilik Hareketi, Kamusal Sanat Laboratuvarı, Oyuncular Sendikası ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi “Emek”in peşinde kurum olarak sokağa çıkanlar arasındaydı…

Müzisyenler, İstanbul’un en soğuk gecesine rağmen saatlerce süren protestoya yaptıkları katkıyla, Emek’in herhangi bir mekan ve yapılan şeyin de sıradan bir eylem olmadığını gösterdi. “Emek bizim, İstanbul bizim” diyenleri sanatlarıyla destekledi.

İki birden küçük mü?

İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Emek Sineması için öngörülen projenin “telafisi güç ya da imkansız zarar doğuracak nitelikte olduğu” gerekçesiyle 12 Mayıs 2010’da yürütülmesinin durdurulmasına karar vermişti. Üç uzmandan oluşan bilirkişi heyeti, hazırladığı raporu 18 Nisan 2011’de mahkemeye sunmuştu. Bu raporda iki uzman dava konusu projenin kültür dokusuna uygun olmadığını belirtirken bir uzman, sinemanın AVM projesi içinde taşınarak yükseltilebileceği yönünde görüş bildirmişti. Mahkeme, 01 Aralık 2011’ta bilirkişi raporuna ve 2010 baharından itibaren devam eden kamuoyunun verdiği mücadeleye rağmen, yürütmeninin durdurulması kararını kaldırmıştı.