'Kadıköy'de durum değişmedi: İçki sokakta satılıyor'

Kadıköy Belediyesi'nin mart ayında aldığı kararla, Barlar Sokağı olarak bilinen Kadife Sokak’ta barların ve tekel bayilerinin kapanış saatinin erkene alması tepkiyle karşılansa da, bu haber gündemde fazlaca tutunamamıştı.

Alkol ve sigara yasaklarının genişletilmesine dair yasa dün, 17 saatlik mesai ve bolca tartışma sonucunda TBMM’den geçince akla yine Kadife Sokak ve Kadıköy Belediyesi’nin uygulaması geldi. Yasa, tıpkı Kadife Sokak'ta olduğu gibi alkollü içkilerin 22:00 ile 06:00 saatleri arasında perakende satılamasını engelliyor. Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün Kadıköy halkının isteği doğrultusunda yaptığını söylediği bu uygulamaya Başbakan Tayyip Erdoğan’dan da destek gelmişti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ bugün yaptığı açıklamada ise, Kadıköy’deki uygulamaya göndermede bulundu. Şöyle dedi Bozdağ:

“Biliyorsunuz yakın bir geçmişte CHP'li Kadıköy Belediye Başkanlığı, alkollü içki satan iş yerlerinin saat 22.00'den sonra içki satışı yapmamaları konusunda karar aldı. Yani böyle bir kararı, CHP'li belediye başkanı aldığında, hiç kimsenin aklına 'alkollü içkileri yasaklıyorlar' diye, 'yasaklı bir zihniyetin örneği' diye eleştirmek gelmedi, medyada gündem bile olmadı.”

HaberVs, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması halinde tüm Türkiye için geçerli olacak uygulamanın, Kadıköy Kadife Sokak’ta nasıl yürüdüğünü merak etti. Bir esnafla ve bir mahalle sakiniyle konuştu.

Gündüzleri sakin bir görünüme sahip sokak özellikle cuma ve cumartesi akşamları adeta akına uğruyor. Öyle ki bu iki günde insanlar, günün erken saatlerine kadar içki içip, şarkılar söylüyor, eğleniyor.

Sigara yasağı sebebiyle de sıkça mekânlardan dışarı çıkan kalabalık kapı önlerini de işgal ediyor. Sokakta eğlenme ve alkollü içki içme haklarını savunan gençlerin karşısında sabaha kadar gürültüden uyuyamayan, kapı önlerindeki kirlilikten rahatsız mahalleli var. Gençler özgürlüklerinin kısıtlandığını söyleyerek içip eğlenmeye devam ediyor, mahalleli ise, ne kadar etkili olmasa da, evlerinin önünü demir parmaklıklarla kapatıp en azından kapı önlerinin işgalini engellemeye çalışıyor.

“İçki artık sokakta satılıyor”

Gelgelelim Kadıköy Belediyesi'nin uygulamasının soruna çözüm getirdiğini söylemek mümkün değil.

Kadife Sokak'ın 35 senelik tekel bayii Hanifi Bey, barların kapanma saati ile alkol satışı yapan büfelerin adaletsiz bir biçimde uygulamaya dâhil edildiğine dikkat çekerken “Barların kapanma saati 04:00’dan 02:00’a, bizim 02:00’dan 22:00’a çekildi. Bu haksızlık. Sinek avlıyor dükkân, ben 21'densonra satış yaparım zaten şimdi o da yok. Oysa aynı şekilde dolup taşıyor sokak. İçkiyi bardan ya da başka büfeden alıp yine buraya geliyorlar. Üşenmiyor, çantasında stokluyor” diyor. 

Ona göre uygulamayla birlikte kaçak satış yapanlar da artmış. “Acıbadem’den, Bostancı’dan motorla alkol getirip satanlar ortaya çıktı” diyor Hanifi Bey, “Alkol arayan buluyor, yine içiyor, yine aynı durum söz konusu. Olay bu sokakta içmekte, içki temin etmekte değil. Bizim şikâyetimizi çözecek bir uygulama olmadı yani”.

“Yasak, daha büyük tepkiye neden oluyor”

Beş yıldır Kadife Sokak’ta yaşayan Hayriye Tokuş'a göre alkol yasağı, daha büyük bir tepkiye ve eylemlere neden oluyor: “Uygulamanın başladığı ilk hafta görmeliydiniz” diyor Tokuş. “İnadına yapıyorlar. Bin kişiden fazla vardı herhalde. İçkiler ellerinde akşam 9’dan sabah 5’e kadar buradalardı”.

Tokuş'a göre esas sorun, eğlence mekanlarıyla konutların bir arada olması: Buralara zamanın oturma izni verilmiş, üstüne bir de alkol içki servis eden mekanlara ruhsat verilmiş. Hata burada.” 

Belediye Başkanı Öztürk ise buna ilişkin olarak Kadife Sokak’a eskiden kaymakamlık ruhsat veriyordu ve 2004’te burası bize geçti. Bize geçtiği andan itibaren hiçbir bara ruhsat vermedik. O zamana kadar dolmuştu zaten. Burası meskûn mahal. Altlar dükkân, üstler tamamen ev. Oturanlar da kiracı filan değil. Dedelerden, babalardan kalma evler bunlar. Normalde buraya en baştan beri bar açma izni verilmemesi gerekirdi” diyor.

Ancak Hayriye Tokuş'a göre Kadıköy Belediyesi, bir üst sokağa da ruhsat vermeye devam ediyor. “Bunun için de şikâyet dilekçesi vermeye hazırlanıyoruz” diyor Tokuş.

“Kuyumcu kapandrı diye  'Altın yasaklandı' denemez”

CHP'li Başkan Selami Öztürk, başlattığı uygulamanın yaklaşık iki ay sonra AKP'li siyasetçilere referans oluşturacağını tahmin eder miydi, bilemeyiz. Başkan, polisiye önlemler yerine idari önlemlere yönelmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Ve Bekir Bozdağ'ı doğruluyan şu örneği veriyor:

Kuyumcular saat 19’da kapatılmaktadır. Buradan hareketle ‘Altın kullanımı veya satışı yasaklandı’ denilemeyeceği gibi bizim kararımıza da ‘içki yasağı’ denilemez.”

“'Kadıköy'de durum değişmedi: İçki sokakta satılıyor'” üzerine 3 yorum

  1. Ben o sokağa yakın bir yerde oturuyorum. Tekellerin kapanmasından sonra sorunlar bir miktar azaldı. Eskiden millet gece 2'de bile biralarını alıp kapımın önünde oturuyordu. Bahsettiğim insan sayısı da 3-5 kişi değil. 150 kişiyi saydığım günler oldu benim. Şimdi en azından burunları sürttü biraz. Hala oturan var mı var? Var. Zaten insanlar bizi rahatsız etmese, bizim millettin içtiğiyle bir sorunumuz yok. Ancak insanlar terör haline getirdiler ve buna 'özgürlük' diyorlar. Ayrıca, 2004'ten sonra da ruhsat verildi.Ruhsat verilen barların gürültüsünü duyuyorum şu an.

  2. kuyumcuyla tekel bayini bir tutan belediye başkanı sayın başbakanın dediğigibi belediyeciliği bile yapamıyorlar cocuğa desen kuyumcu tekel bayii aynı güler heralde

  3. kesinlikle yalan bütün ruhsatları kendisi verdi hala daha veriyor 3 ay önce tam karsıma yeni bar açıldı…

Yorumlar kapalı.