'Yazılımda yenilik üniversiteden değil, özel sektörden geliyor'

Bu yılki ana teması “Yazılım Geliştirme” olan Özgür Yazılım ve Linux Günleri'nin 11'incisi 30-31 Mart tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Bilişim sektörü profesyonellerini, bilişim öğrencileri ve meraklılarıyla bir araya getiren aktivitede birçok seminer, atölye çalışmaları ve oyun turnuvaları düzenlendi.

Chris Stephenson: “Bu yıl buruk bir mutluluk yaşıyoruz”

Etkinliğe bu yıl onuncu kez evsahipliği yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri öğretim üyesi Chris Stephenson, etkinliğin açılış konuşmasına, katılım yoğunluğundan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. “Böyle bir kalabalığı burada görmek çok güzel. Uzun yıllardır gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikten dolayı artık birbirimize iyice alıştık. Sizleri gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Ancak bu mutluluk, buruk bir mutluluk” diyen Stephenson, bu burukluğun nedeninin İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün kapatılması olduğunu söyledi:
“Zaten Türkiye’de yazılım eğitimi çok yetersiz, bunun üstüne bir de var olan kurumlar kapatılıyor, bu çok acı. Umarım, yeni bir yerde yine bu etkinlik sayesinde sizlerle birlikte oluruz.”

Açılış konuşmasının ardından “Programlama Dillerindeki Son Gelişmeler” başlıklı bir seminer veren Stephenson, fonksiyonel programlamanın önemine vurgu yaptı. Yazılımda satır sayıları azaldıkça fonksiyonelliğin arttığına değinen Stephenson; “Twitter”, “The Guardian” gibi markaların artık yeni yazılımlar kullandıkları için fark yarattıklarından söz etti. Yazılım eğitiminin yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada “Düşünmeyeceksin, sadece yazacaksın” mantığıyla verildiği için, yenilikleri üniversitelerin değil profesyonel dünyanın getirdiğine dikkat çekti. Ayrıca seminerin bir bölümünde Stephenson, katılımcılarla birlikte, yenilikçi yazılım programlama çalışmaları gerçekleştirdi.

“Eğitimi verenler kör. Öğrenciler yenilikleri nasıl görsün!”

Seminerin ardından sorularımızı yanıtlayan Stephenson, yazılım eğitimini Pieter Bruegel'in 1568 yılında yaptığı tablo 'The blind leading the blind'a (Körün köre kılavuzluğu) benzeterek eğitimin yetersizliğine vurgu yaptı:
“Gençlere yazılım eğitimi veren insanlar zaten çok yetersiz. Aslında dünyadaki durum bu ama Türkiye’de tamamen böyle. Bir sürü yazılım semineri veriliyor. Ancak bu seminerlerin sadece yüzde 20’si fonksiyonel programlama ile ilgili. Üniversitede programlama okuyan hiç bir öğrenci mezun olduğunda programlama yapamıyor. Üniversite bittiğinde yapmayı bildiği tek şey kopyalamak ve yapıştırmak. Başkalarının yazılımlarını aynen kopyalıyoruz. Eğitim zaten bu düzeydeyken, bu iş için liselere bile gidip eğitim veren bir bölümün kapanacak olması üzücü. Şimdilik aynı motivasyonla çalışıyoruz. Ancak hazirandan sonra ne olacağını bekleyip göreceğiz.”

Etkinliğin ilk günüde Stephenson dışında, bilişim sektöründen bir çok profesyonel ve eğitimci üç salonda 21 seminer gerçekleştirdi. Açık erişim ve açık ders malzemeleri, düzenli derleme, kod yönetimi başlıklı seminerler dışında; Linux Kullanıcıları Derneği yöneticileri tarafından, Linux’daki yeniliklerle ilgili bilgilendirme toplantıları yapıldı.

Etkinliğin ikinci gününde katılım, hafta sonu olması nedeniyle birinci güne göre daha yoğundu. 3 boyutlu yazılım geliştirme, özgür yazılımda patent ve davalar, yazılım geliştirme araçları gibi seminerlerin yanında; ikinci günde de Linux kullanıcılarına özel bilgilendirme toplantıları yapıldı.

İki günlük etkinlik süresi boyunca seminerler dışında aktivitelerle de düzenlendi. Sponsor şirketler tarafından dağıtılan hediyeler, ücretsiz yazılım kurulumları, atölye çalışmaları, sohbet toplantıları ve oyun turnuvaları katılımcıların keyifli vakit geçirmelerini sağlayan etkinliklerden bazılarıydı. Ancak, bazı katılımcılar büyük bir sabırsızlıkla bekledikleri oyun turnuvasında hayal kırıklığı yaşadı. Bilişim meraklılarına göre bu durumun nedeni, oyu turnuvasına ödül konmamasıydı.