Tarihi davada söz Anayasa Mahkemesi’nde




Medyakronik/Anadolu Ajansı
info@medyakronik.com

Anayasa Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında açılan kapatma davasını görüşmeye bugün (28 Temmuz) başladı. Heyet’in kararını verene kadar müzakerelerini aralıksız sürdüreceği AKP hakkındaki kapatma davasında süreç, 14 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, parti hakkında hazırladığı iddianameyi, Anayasa Mahkemesi’ne sunmasıyla başlamıştı. Başsavcı Yalçınkaya, partinin, “Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla kapatılmasını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında da siyasi yasak talep etmişti.

Aralıksız mahkeme

Anayasa Mahkemesi üyeleri, bu sabah (28 Temmuz) 09.30’da davayı görüşmek üzere toplandı. Bugünden itibaren aralıksız her gün biraraya gelerek, partinin sözlü ve yazılı savunmaları ile başsavcılığın esas hakkındaki mütalasını değerlendirecek olan heyet, haklarında yasak istenen 71 parti yöneticisi hakkındaki iddiaları da, delilleri ile birlikte görüşecek. Davanın raportörü Osman Can da heyetin, raporla ilgili isteyeceği açıklamaları veya yöneltilebilecek soruları yanıtlamak için müzakereler katılıyor. Tarihi dava öncesinde polis, sabahın erken saatlerinden itibaren Anayasa Mahkemesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Anayasa Mahkemesi binası önünde çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu da davayı izledi.

Reddi hakim talebi

Kapatma davası görüşülmeden önce Anayasa Mahkemesi, davayla ilgili 4 üyeye yönelik “reddi hakim” talebini görüştü ve reddetti. Ömer Özgür Kormaz isimli bir vatandaşın avukatı Mustafa Kemal Turan AKP hakkında açılan kapatma davasında, Anayasa Mahkemesi’nin 4 asıl üyesine ilişkin reddi hâkim talebinde bulundu. Avukat Turan, konuya ilişkin dilekçesini Anayasa Mahkemesi’ne verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı olmadığını belirterek, bu konuda şikayette bulunmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaptıklarını söyledi. AKP’nin kapatılmaması yönünde de tedbir konulması istemiyle AİHM’e başvurduklarını belirten Turan, AİHM’in kapatılmama yönündeki taleplerini reddettiğini, diğer başvuruyu ise görüşülebilir bulduğunu ifade etti. Turan, “Strasburg, davamızı kabul edilebilir bulduğuna göre biz de buraya geldik” dedi.

Talep reddedildi

AKP hakkında açılan kapatma davasında başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt ve üyeler Ferruh Kaleli ile Necmi Özler hakkında reddi hakim talebinde bulunduklarını kaydeden Turan, “Haşim Kılıç basında AK Parti’ye yakınlığı ile biliniyor. Paksüt için de bu geçerli. Ferruh Kaleli Anayasa Mahkemesi üyesi olmadan önce hülle partisi kurarak Anayasa’ya karşı hile yapmış birisidir. Tarafsızlığına inanmıyoruz. Necmi Özler de asker üye olması sebebiyle bu talepte bulunduk” dedi. Bir soru üzerine Turan, müvekkili Ömer Özgür Kormaz’ın “CHP’ye oy vermiş bir vatandaş” olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi, ise reddi hâkim telibini inceleyerek, telepte bulunan Turan’ın “üçüncü şahıs olduğu ve başvuru yetkisinin bulunmadığı” gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Kapatma için en az 7 oy gerek

Davaya bakan Anayasa Mahkemesi Heyeti Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve Ayla Perktaş’dan oluşuyor. Davanın görüşülmesi sürecinde, mazeretleri nedeniyle katılmayan asıl üye olursa yedek üyeler katılabilecek. Mahkeme, dava devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan veya AK Parti’den bilgi ve belge isteyebilecek. Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 69. maddesine göre, “temelli kapatma” yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre “Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma” kararı da verebilecek. 31 Mart’ta ön incelemeyi yapan mahkeme, iddianamenin kabulüne karar vermişti. Sözlü açıklama ve savunmaların ardından davanın raportörü Osman Can, 650 sayfalık raporunda kapatma davasının rededilmesi yönünde görüş bildirmişti. Yüksek Mahkeme üyeleri, 22 Temmuz yapılan toplantıda davanın, 28 Temmuz’da görüşmeye başlanmasına karar vermişti.