Satışa çıkarıldığı ilk üç günde neredeyse 10 milyon adet satarak 500 milyon doların üzerinde bir hasılata imza attı. Bu “başarısıyla” çok izleyici çeken Hollywood yapımı bir çok gişe filmini bile geride bıraktı. Son zamanların en çok izlenen filmlerinden olan ve tüm dünyada ilk 3 günde yaklaşık 225 milyon dolar hasılat yapan 2012 filmini bile alt etti. Uluslararası vizyona giren filmlerin galasının gerçekleştirildiği Londra Leicester Meydanı’ndaki Vue Cinema VIP’de parti ile tanıtılmasıyla bir ilke imza attı. Bir bilgisayar oyunundan bahsediyoruz. Dünyada galası yapılan ilk video oyunu ünvanını da elde eden Call of Duty: Modern Warfare 2. Hayranlarının büyük bir merakla beklediği serinin yeni versiyonu satışa çıktığı ilk gün 4 milyonun üzerinde kullanıcının çevrimiçi oyuna katılmasıyla da ayrı bir rekor kırdı. Böylece oyun, eğlence dünyasının tarihinde en kısa sürede en büyük başarıya ulaşan ürün ünvanını da kazandı. Ancak hemen belirtmekte fayda var, oyun içerdiği şiddet öğeleri nedeniyle ABD ve Avrupa’da 17 yaşın altındakiler tarafından oynanması yasak.
Film mi oyun mu?
Ödüllü yapımcı Infinity Ward tarafından üretilen Call of Duty serisinin 6. halkası olan Modern Warfare2, FPS (First Person Shooter-Birinci Şahıs Nişancı) türüyle oyuncuları birbirinden farklı senaryolarla aksiyon dünyasının içine çekiyor. FPS oyunlarının atası olan Counter-Strike oyununun gelişmiş bir türü olan Call of Duty teknolojinin geldiği son noktayla birleşerek oyun tutkunlarına Amerikan ajanı olmayı sağlıyor. Bir karakterin gözünden görülerek oynanan oyunda birçok uzun namlulu silahlar ve teknolojik ekipmanlar kullanılarak verilen görevleri yerine getirmek amaçlanıyor.
Başta bir öncekinden çok da farklı olmadığını düşündüren bir önceki Call of Duty oyunun devamı olan Modern Warfare 2’de yeni taşıtlar ve kurşun geçirmez zırh gibi tek oyunculu moda has yeniliklerin yeni donanım malzemelerin yanı sıra çok oyunculu mod için de değişiklikler yapıldığı görülüyor. Karlı bölgeler ve denizaltı dahil olmak üzere birbirinden farklı mekanlar ve detaylı çevre grafikleri ile oyuncularına kar motorsikleti ve farklı savaş araçları kullanma imkanı da sunuluyor. Tek kişilik ilerlemeli (compaign) yada bir arkadaşlarınızla ilerlemeli (special ops) seçeneğinin yanısıra yada internet üzerinden (online) arkadaşlarınızla oynanabilme imkanı sunan Modern Warfare 2 görüntü altyapısıyla bazı sahnelerde sanki bir aksiyon filmi izlermiş gibi oyuncuyu heyecanlandırıyor. Oyun bilgisayar yerine Xbox ya da Playstation3 oyun konsolunda oynanması ise HD özelliğinden yararlanma fırsatı da sunuyor.
Bir öncekinin kaldığı yerden devam
Oyuna ilk girdiğinizde bir önceki versiyonunda da bulunan eğitim bölümü bulunuyor. Bu bölümde Call of Duty serisiyle ilk tanışılanlara silah kullanma ve belli başlı hareketleri yönetme gibi pratik dersler veriliyor. Modern Warfare 2’de de maceralara bir öncekinde olduğu gibi Yüzbaşı Price ve Çavuş Soap MacTavish ile atılıyorsunuz. Yani anlayacağınız oyun bir önceki versiyonun bittiği yerden devam ediyor. Tabi bazı farklılıklar var görüntünün kalitesinden bahsetmeyeceğim bile fotoğraflara bakarsanız zaten her şey apaçık ortada ama bir önceki versiyonlarda bulunan bölümler arasındaki ara sahneler kaldırılmış ve kesilme olmadan, tıpkı aksiyon dolu bir filmin başrol oyuncusu gibi hissediyorsunuz kendinizi. Yapay zeka geliştirilmiş ve yanınızda ki takım arkadaşlarınız size emirler veriyor.
Yüzbaşı Price ve ekibi
Story ve Special Forces olmak üzere iki farklı modun yer aldığı Modern Warfare 2’de, Special Forces modunun diğerine göre çok daha zor olduğunu belirtmekte fayda var. Rusların ABD’yi işgal etmesi üzerine Amerikalı ajanların Rusya’da yürüttüğü karşı faaliyetleri konu alan oyunda bir öncekinden tanıdığımız Yüzbaşı Sergeant Price ile oyun kullanıcılarının da dahil olduğu bölüğünün “kahramanlıkları” anlatılıyor. Oyunun yeni versiyonunda Price tarafından alt edilen Zakhaev’in eski ortağı Makarov’un, Rusya’da bir güç santralini eline geçirmesi üzerine tehlike sinyallerini önceden fark eden uluslararası güçler, Makarov’un alt etmesi için dünyanın en seçkin askerlerinden oluşan Task Force 141’i Rusya’ya gönderiyor. Tam anlamıyla anlaşılamayan bu yeni tehdidin ve TT141’in edindiği görevin, dağda geçen bir bölümde yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Görevlerin ilk oyuna göre daha esnek olduğu Modern Warfare 2 bölümleri birden fazla sona sahip ve dolayısıyla oyun içinde alınan kararların o anki görevi ve oyunun sonunu dinamik olarak etkileyecek olması da güzel bir ayrıntı.
Şiddet ögeleri nedeniyle satışı yasaklandı
Dünyada binlerce insan bu oyunu bekliyordu. İnsanlar askeri kamuflaj kostümleri ile oyun kuyruklarında saatlerce bekledi. Tüm zamanların en hızlı satılan video oyunu olan Call of Duty: Modern Warfare 2meraklılarını heyecanlandırırken İngiltere ve Rusya gibi ülkelerde farklı tartışmalara sebep oldu. Kan, uyuşturucu, yoğun şiddet ve küfür içeriyor ve 18 yaş altı izleyiciye satılması yasak. İngiltere’de siyasetçiler, oyunun içerdiği şiddet ögelerinden dolayı çocuklara satılmaması için üretici firmadan teminat istedi.
Rusya’dan veto yedi
Oyunun bir görevi Rusya hükümeti tarafından tepki çekti. Bu bölümde oyuncular Moskova Havaalanı’nda sivillere ateş açıp açmama kararı almak zorunda kalıyor. Eğer oyuncu sivillere ateş açarsa hava alanında büyük çaplı bir katliam yaşanıyor. Hükümetteki bazı Rus siyasetcilerin bu durumdan rahatsız olmaları nedeniyle ülkede oyunun yeni versiyonu toplatıldı. Oyunun ABD’li üretici firmasına yolanan oyunlardan rahatsızlık yaratan bu bölüm çıkarıldıktan sonra yeniden Rusya’da satışa çıkarılacak.
Oyunun tutkunlarından Mert Sarıyar da piyasaya çıktıktan sonra konsolun başına oturup oyunu bitirene kadar kalkamayanlardan biri. Sarıyar Oyunu 7 saat içinde “psikopatlık” derecesinde başından hiç kalkmadan bitirdiğini söylüyor. Oyunun senaryo bölümü bittikten sonra internetten ve iki kişilik yeni bölümlerin açıldığını ekliyor. Sarıyar’ın da bir çok “hastası” gibi tek şikayeti oyun senaryosunun “kısa” olması. Ancak sürükleyiciliğiyle oyuncularını saatlerce ekran başına “kilitleyen” oyunun senaryosunun kısa olduğu düşünülmesi de bir nevi oyunun ne kadar başarılı olduğunu ve oyuncuların hiç bitmesini istememelerini gösteriyor.
Şeker almış çocuk gibi sevindim
Mortal Combat rumuzuyla bir internet sitesine yorum yapan kullanıcı ise şunları yazmış:
“Oyunu ilk bilgisayarıma kurduğum zaman bu oyunu çalıştırmaz ama olsun denemekte fayda var diye düşündüm ve oyunu kurdum. Birde ne göreyim bilgisayarım oyunu kaldırıyor şeker almış çocuk gibi sevinmeye başladım ve hemen çatışmanın ortasına atlamak için oyuna daldım. Bir solukta yemek yemeden, içmeden oyunu bitirdim. Saate baktığımda yine bugün yapacaklarım yalan olmuştu. Oyunun bu kadar güzel olduğunu sadece ben söylemiyorum. Misal oyun ilk çıktığı 2 günde İngilterede ve Kuzey Amerikada 310 milyon dolar gelir elde etmiş. 3 ay içindeki planları ise 2 milyar dolar gelir elde etmekmiş. Bu oyunu hiç olmadığı kadar seviyorum ve Call of Duty 7 yoldamış diğer Kasım ayını 7 gözle bekliyorum.