Vicdani ret haftası başladı




Bu yıl 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü, 12-20 Mayıs arası İstanbul’da düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 15 Mayıs Platformu’nun organize ettiği etkinlikler serisinde BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Barış İçin Vicdani Ret Platformunu temsilen Ercan Aktaş ve vicdani retçi İnan Suver’in eşi Remziye Süver konuşmacı olarak yer alacak. Tüm hafta boyunca İstiklal Caddesi’nde bulunan 26A Kafe’de fotoğraf sergisi olacak.

15 Mayıs, 40 ülkeden 90 kişinin katılımıyla 1993 yılının Temmuz’unda Muğla’nın Milas ilçesinde 8. Gerçekleştirilen ICOM-Uluslararsı Vicdani Retçiler Toplantısı’nda Dünya Vicdani Retçiler Günü olarak ilan edilmişti.

Vicdani ret daha fazla konuşulmalı

Program
Sergi: Fotoğraflarla 15 Mayıs Kafe 26A
(Hafta boyunca açık)
İstiklal Caddesi Tel Sok. No: 26/A Beyoğlu
14 Mayıs 2012 19:00
Panel: İslami açıdan vicdani ret
Mazlumder İstanbul Şubesi, Fatih
Sema Erdoğan Başaran (Özgür Açılım), Nebiye Arı (vicdani retçi), Enver Aydemir (vicdani retçi), Muhammed Serdar Delice (vicdani retçi)
15 Mayıs 2012 19:00
Söyleşi: Esir Politikaları
Kafe26A, İstiklal Caddesi Tel Sok. No: 26/A Beyoğlu
İbrahim Yaylalı (1995 yılında esir düşen, 18 ay sonra serbest kalan askerlerden biri)
16 Mayıs 2012 18:00
Panel: Hukuk ve vicdani ret
İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu, Beyoğlu
Av. Davut Erkan (Barış İçin Vicdani Ret Platformu), Serkan Köybaşı (Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi), Oğuz Sönmez (Barış İçin Vicdani Ret Platformu), Av. Güray Dağ (Çağdaş Hukukçular Derneği)
17 Mayıs 2012 19:00
Panel: Şüpheli asker ölümleri
TMMOB Makine Müh. Odası İstanbul Şubesi, Beyoğlu
19 Mayıs 2012 13:00
Söyleşi: Ne okula ne kışlaya
Kafe 26A, Beyoğlu
Vicdani retçi liseliler savaş ve militarizm görüntülerinden oluşan bir kolaj izledikten sonra okullardaki militarizm üzerine konuşacak
19 Mayıs 2012 18:00
Panel: Kadınlar savaşın neresinde
TMMOB Makine Müh. Odası İstanbul Şubesi, Beyoğlu
Ayşe Gül Altınay (Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi), Remziye Suver (Vicdani Retçi İnan Suver’in eşi), Dilek Taş Delice (Vicdani Retçi Muhammed S. Delice’nin eşi), Canan Soylu ((Vicdani Retçi Kadınlar), Barış Annesi
20 Mayıs 2012 13:00
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merk., Tünel
Pandomim, İlker Kılıçer
20 Mayıs 2012 13:00
Barış için sözümüz var
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merk.,  Tünel
Kışlada öldürülen erler Uğur Kantar, Eren Özel ve Sevag Balıkçı’nın aileleri,
Roboski’den Garipe Ürek, Sivil ölüm yaşayan vicdani retçi Necip Fazıl Kocaoğlu, Liseli retçi Abdülmelik Yalçın
20 Mayıs 2012 14:00
Panel: Militarizme “güven” olmaz
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merk., Tünel
Sabahat Tuncel (BDP İstanbul Mv.), Foti Benlisoy (Yazar), Hale Akay (Bilgi Üniv. Öğretim Görevlisi)
20 Mayıs 2012 17:00
Vicdani retçiler yürüyüşü ve toplu ret açıklamaları
Tünel’den Taksim’e

 “Ne mutlu kardeşim diyene” sloganını benimseyen ve Barış için Vicdani Ret Platformu ile vicdani retçilerin bireysel katılımlarlarıyla oluşan 15 Mayıs Platformu sözcülerinden Merve Arkun, bu yıl ikincisini düzenleyecekleri etkinlik haftası fikrine, 2009 yılında Barış İçin Vicdani Ret Platformu’nun öncülüğünde yapılan kurultay sonucu ulaştıklarını söylüyor. Geçen yıl Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde de bazı oturumlarının yapıldığı hafta, bu yıl TMMOB Makine Müh. Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu, Mazlumder İstanbul Şubesi ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi (Beyoğlu/Tünel) gibi mekanlarda gerçekleştirilecek.

Vicdani reddin toplumda daha fazla konuşulmasını amaçladıkları için geniş kapsamlı bir etkinlikler serisi yaptıklarını belirten Arkun, sadece bir haftalığına değil, yıl boyunca da konuyla ilgili toplantılar organize ettiklerini ve basında yer alan haberleri takip edip gerektiğinde eylemler gerçekleştirdiklerini anlatıyor. Etkinlikleri bir hafta içine yayarak daha fazla görünür kılma niyetlerinin olduğunu ifade eden Arkun, “Vicdani reddin farklı kesimlerce de desteklendiğini ve bu grupların da sesinin duyulmasını sağlamak istiyoruz” diyerek panellerde değişik kesimlerden konuklara yer verdiklerini ifade ediyor.

Türkiye Anayasasında vicdani redde dair bir madde olmaması nedeniyle vicdani retçi olmak için kişinin sadece bir şekilde açıklamanın yettiğini ifade eden Arkun: “Vicdani reddini basın önünde bir bildiriyle açıklamak, konuyla ilgili bir imza kampanyasına katılmak yeterli. İlla askeri bürokrasiye bu konuda bir yazı göndermeye gerek yok. Böyle bir açıklmananın hukuki geçerliliği de yok.” diyor.

Etkinlikler boyunca Savaşın çocuklar üzerindeki etkileri, zorunlu askerliğe İslami argümanlarla meşruluk kazandırılması, gibi konular tartışılırken vicdani ret davalarına girmiş hukukçular, vicdani reddin bugün geldiği noktayı ve konuyla ilgili yasal düzenlemeleri değerlendirecekler.