Tarihi geçmişi, kampüsünde barındırdığı Osmanlı Dönemi eserleriyle bilinen İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Kampüsü, öğrenci olsun olmasın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasak. Buraya, Beyazıt kampüsünde okuyan İstanbul Üniversitesi öğrencileri dışında yalnızca turistler alınıyor. Okul öğrencilerinin tek tek kimlik kartlarıyla girebildikleri kampüsteki bu uygulama 12 Eylül döneminden beri devam ediyor.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’ne kütüphanede çalışmak, haber yapmak veya yalnızca gezmek için gittiğinizde kapıda güvenlik engeliyle karşılaşıyorsunuz. Tarihi kapının girişinde bekleyen özel güvenlikçiler yönetimin kesin talimatı olduğunu ve içeri giremeyeceğinizi söylüyor. Siz bu tartışmayı yaparken kampüste okuyan öğrenciler de bir yandan x-ray cihazından cep telefonlarını ve metal eşyalarını bırakarak tek tek kampüse giriş yapıyor. Alışveriş merkezleri, iş merkezleri, hapisane, adliye ve havalalanlarında görülen bu güvenlik uygulamasından muaf tutulan tek grup olan turistler ise siz kapıda beklerken ellerini kollarını sallayarak kampüse girip çıkıyor.
Güvenlik görevlileri, yönetimin kararına göre pasaportunu gösteren turistlerin kampüste özgürce dolaşıp, fotoğraf çekebildiklerini söylüyor. Zaten güvenlikçiler yabancı turistlere pasaport da sormuyor. İçeri girmek için tek şart sarışın olmak. Esmerlere ise pasaport soruluyor. Yani üniversite kampüsüne “yerli turist” olarak girme şansınız yok.
İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt yerleşkesinin içinde, 1828 yılında II. Mahmut tarafından yaptırılan Beyazıt Kulesi, Fatih Semti’nden uzanarak kampüs içinde son bulan Bozdoğan (Valens) Kemeri gibi Osmanlı ve Bizans döneminden kalma tarihi eserler bulunuyor. Ayrıca Kampüs içinde Rektörlük, Hukuk ve İktisat fakülteleri Osmanlı’nın son döneminde Harbiye Nezareti, Siyasal Bilgiler Fakültesi ise İngiliz işgali sırasında Meclis-i Mebusan üyelerinin hapsedildiği ünlü Bekir Ağa Bölüğü gibi tarihsel öneme sahip yapılar. Bunun dışında aynı fakültelerin oldukça zengin kütüphaneleri de var. Herhangi bir üniversitede okuyan ve araştırma yapan, tez yazan tez öğrencilerin İstanbul Üniversitesi'nin bu zengin kaynaklarını kullanmaları mümkün değil. Gerekçeniz her ne olursa olsun özel güvenlik kampüse girişinizi engelliyor.
Diğer yandan gençler ve öğrenciler kampüs içine alınmasa da geleceğin gençleri ve öğrencilerinin “göbek bağları” kampüs içine girebiliyor. Siz kampüse girmek için güvenlikçileri ikna etmeye çalışırken elinde poşetle gelen bir kadın yeni doğan bebeğinin göbek bağını bahçeye gömmek istediğini söylüyor. O sırada devreye kadın güvenlikçi giriyor ve ‘’ben sizin yerinize gömerim, içeri giremezsiniz’’ diyor. Kadın güvenlikçi eşelediği toprağa göbek bağını gömerken, içeri giremeyen kadın parmaklıkların ardından seyrediyor.
‘’Halktan kopuk kampüs olamaz’’
İstanbul Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Basın Halkla İlişkiler Müdürü Doç. Dr. Ergün Yolcu, kampüsteki bu sıkı güvenlik önlemlerine yaşanan öğrenci olaylarının neden olduğunu söylüyor. Yolcu, dışarıdan gelen öğrenci gruplarının olayların büyümesine etki ettiğini ve bu nedenle önlem alındığını ifade ediyor. Kendisinin de bu durumdan çok rahatsız olduğunu, vatandaşların kampüse rahat girebilmeleri ve tarihi eserleri gezebilmeleri gerektiğini belirten Yolcu'ya göre ‘’halktan kopuk bir kampüs olamaz’’.
Okul yönetimi olarak konuyla ilgili çalışmaları olduğunu aktaran Doç. Dr. Yolcu, kampüs içinde Beyazıt Kulesi olarak bilinen itfaiye gözetleme kulesinin müze sıfatını alması için başvurduklarını ve bu gerçekleştikten sonra kampüsün halka açılacağını söylüyor. Ergün Yolcu, öğrencilerin üniversitenin diğer kampüslerine girememe durumunu ise kısa süre önce çözüme kavuşturduklarını dile getiriyor.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet tarihi yerleşkenin turizme açılacağını ilk kez 2009'da dile getirmiş ve verdiği röportajlarda da , “Benim odam dahil bütün kampüs turizme açılacak” açıklaması yapmıştı. Ancak şimdiye kadar bu konuda somut bir adım atılmış değil.