Geçmişten bugüne bir İz

Kırka yakın seyircinin eski bir evin salonunda toplandığı, geçmişte yaşananlara bu salonda oturan bir misafir kadar yakın bir şekilde tanık olabildiği bir oyuz İz. Gerçek bir salon, yemek masası, radyo, televizyon ve bir koltuk… Salonda her döneme ait izlere rastlamak mümkün. 1950’lerden günümüze uzanan bir yolculuk, bizim de dahil olduğumuz bir salonda yaşanmaya başlıyor. Ama oyunun tek mekânı evin salonu değil: Diğer odalara kameralar yerleştirilmiş. Salondaki ekranlar sayesinde, oralarda da neler yaşandığına tanık oluyoruz.

Oyun seks işçisi Sevengül’ün salona girişiyle başlıyor, kimi zaman masada o ve sevgilisi Rizgar, kimi zaman başlarına geleceklerden habersiz Rum kız kardeşler Eleni ve Markiz, kimi zamansa bizi 80’lere, darbe sonrası dönemine götüren Ahmet oturuyor. Birlikte oturuyor, aynı eşyaları kullanıyor ama ayrı zaman dilimlerinde yaşıyorlar. Her biri kendi döneminin mağduriyetini yaşıyor. Üç dönemin insanlarının da en büyük ortaklığı şiddete maruz kalmaları ve çaresiz kalışları sonucunda evlerini terk etmek zorunda kalmaları.

6 Eylül 1955’de İstanbul’da binlerce kişi, Selanik’te Atatürk’ün evine Yunanlılar tarafından bomba atıldığı “haberinin” yayılması üzerine ellerinde sopa ve balta gibi aletlerle sokaklara dökülerek gayrimüslimlere ait ev ve işyerlerini yıktı ve yağmalamıştı. Yeni İstanbul gazetesinin akşam baskısına yansıyan bu manşetin doğru olmadığı daha sonra anlaşılacaktı. Ama Rumlar kendilerine ait evlerini ve eşyalarını bırakarak, adeta kaçarak Yunanistan’a yabancı oldukları bir ülkeye gitmek durumunda kalmıştı.

İşte Eleni ve Markiz’le o acımasız günlere gidiyoruz. Genç devrimci Ahmet’le 80 dönemine ve şartlarına tanık oluyoruz, son olarak Sevengül’le Tarlabaşı’ndaki bir evin gördüklerini görüyor ve onların yalnızca evin duvarlarının şahit olduğu çaresizliklerini paylaşıyoruz.

İz’de Okan Urun, Burak safa Çalış, Batur Belirdi, Bertan Dirikolu, Yeşim Özsoy Gülan, Ceren Demirel ve Koray Kadirağa rol alıyor. Oyunun yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan, sinematografik dramaturjisi ise Ceren Ercan. İz’in yazarı Ahmet Sami Özbudak ve sahnelenen ilk oyunu İz’le Almanya’da Heilderberg Stückemarkt Festivali’nde “Avrupa'nın En Genç En İyi Oyun yazarı” ödülünü aldı.

İz, 18 Mayıs’a kadar her perşembe ve cumartesi 20.30’da Galata Perform’da izleyicilerle buluşuyor. Biletler öğrenci 20, tam 35 lira.