Taksim Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenileme ihalesinin durdurulması amacıyla yargıya başvuran Kültür Sanat Sendikası’nın Genel Başkanı Yavuz Demirkaya HaberVs’ye açıklamalarda bulundu. Demirkaya, AKM’nin yenilemesine karşı olmadıkları ancak proje konusunda eksik bilgilendirildikleri görüşünde.
Aylardır beklenen ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine yetişip yetişmeyeceği tartışılan AKM’nin yenileme ihalesinin sonucu 22 Temmuz 2009’da, 2010 etkinliklerinin yürütücüsü Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından duyurulmuş ancak ertesi gün İstanbul 9. Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı aldığı öğrenilmişti.
Bakan Günay: “Sizi eksik bilgilendirmişler”
AKM’nin tadilatının mevcut koruma yasasına uygun olarak, tarihi dokusu zedelenmeden yapılmasını istediklerini belirten Yavuz Demirkaya kamuoyunun kendilerini yanlış anladığını ve bu duruma üzüldüklerini belirtti. “Yenileme projesini yapan Tabanlıoğlu Mimarlık ile defalarca görüşmek istememize rağmen bir türlü geri bildirim alamadık. Bunun dışında iki kere de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştük. Bakan bize ‘ Sizi eksik bilgilendirmişler, proje tarihi dokuya zarar kesinlikle zarar vermiyor’ cevabını verdi ” diyen Demirkaya açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Proje etrafa anlatıldığı gibi değil. Yanıma iki bilirkişi alarak projeyi incelediğimde durumun bizlere açıklandığı kadar basit olmadığını gördüm.” Sendika başkanı, sosyal ve tarihi açıdan binanın içine ve dışına yapılması kararlaştırılan eklemelerin sıkıntı doğuracağını düşündükleri için 2 No’lu Koruma Kurulu’na dava açtıklarını sözlerine ekledi. Demirkaya “Biz ne 2010 Ajansı’na ne de proje sahibine karşıyız. Bizim derdimiz bir an önce AKM’nin faaliyete geçmesidir. Şu an mağdur durumdayız, çalışanlarımız işsiz, İstanbul ise sanattan yoksun. AKM, koruma yasalarına uygun olarak onarılmalı ve hemen açılmalı” diyerek mahkeme bilirkişi kararını beklediklerini belirtti.
HaberVs, Yavuz Demirkaya’nın açıklaması üzerine proje sahibi Mimar Murat Tabanlıoğlu’na ulaşmaya çalıştı. Ancak Tabanlıoğlu, vakti olmadığı gerekçesi ile görüşme isteğimizi geri çevirdi.
HABERTÜRK: “İhale sonucu, durdurma kararından sonra duyuruldu”
HABERTÜRK gazetesinde 29 Temmuz’da Balçiçek Pamir imzasıyla yayınlanan haberde ise, AKM ihalesinin en başından beri şaibeli olduğu ve ihale sonucunun, yürütmeyi durdurma kararından sonra duyurulduğu iddiası yer aldı.
Gazetenin iddiasına göre ihaleyi kazanan ve daha önce bu ölçekte bir iş yapmayan Özsoy İnşaat ihaleye, ihale şartlarının değiştirilmesi sayesinde katılabilmişti. Bu değişiklik Yürütme Kurulu Üyesi ve Bütçe İhale Komisyonu Başkanı Sabri Kaya tarafından talep edilmişti. Ancak Sabri Kaya, ihale sonuçlanmadan istifa etti. Özsoy İnşaat ayrıca, daha önce girdiği iki restorasyon ihalesinde ihale şartlarını yerine getirmediği (açık teklif verdiği) gerekçesiyle devre dışı bırakılmış ve bu durum tutanakla tespit edilmişti.
Haberde yer alan en önemli iddia ise, ihaleyle ilgili yürütmeyi durdurma kararının 2010 Ajansı’na, 22 Temmuz günü saat 15:00’te tebliğ edilmesine rağmen sonucun aynı gün, mesai saatinin sona ermesinden sonra Özsoy İnşaat firmasına bildirildiği. İhale sonucunu kazanan firmaya bildirmek için 15 gün süre tanınmasına rağmen Erdem Aksoy isimli ajans görevlisi, 22 Temmuz günü saat 19:00’da Sirkeci Postanesi’ne gönderilerek firmaya tebligat yapılmıştı.
Bakan Yazıcı: “Endişelerim var”
Aynı haberde, Palçicek Pamir’e açıklamalarda bulunan, 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise, ihaleyi kazanan firma ile ilgili endişeleri olduğunu dile getiriyor.
Proje konusunda çok titiz olduğunu ve her şeyin iyi gitmesini istediğini ancak endişeleri olduğunu belirten Hayati Yazıcı, Özsoy İnşaat’ın sahiplerini çağırıp konuştuğunu “Burası herhangi bir yer değil, Atatürk Kültür Merkezi. Proje, hükümet için önemli. İşçilik, malzeme konularında toleransımız sıfır. 210 günde bitmek zorunda, erken bitirirseniz ne âlâ” şeklinde uyardığını söylüyor.