Ramazan Bayramı ‘Paskalya etkisi’ yaratabilir

Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn (Fotoğraf: jens-spahn.de)

Yaygın test uygulaması ve düşük ölüm oranıyla koronavirüsle mücadelede Avrupa ülkeleri arasında sivrilen Almanya‘da Paskalya Bayramı sırasında yapılan ziyaretler, hastalığın yayılım hızının artmasına neden oldu. Covid-19 önlemlerini kademeli olarak azaltan Almanya’da 12-19 Nisan’daki Paskalya haftasında yaşanan hareketliliğin neden olduğu sonuçlar, koronavirüse karşı netice alınması için Ramazan Bayramı‘nı hedefleyen Türkiye için bir uyarı niteliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın normalleşme mesajı vererek “Çifte bayram yapacağımızı umut ediyoruz” ifadesini kullandığı, 24-26 Mayıs tarihlerinde kutlanacak Ramazan Bayramı’nda aile ve akraba ziyaretlerinin yaratacağı hareketlilik, Almanya’dakine benzer bir etkiye yol açabilir.

Hıristiyan dünyasının Hz. İsa’nın yeniden dirilişini kutladığı Paskalya bu yıl 12 Nisan’da kutlanmış, Almanya Başbakanı Angela Merkel 16 Nisan’da ülke halkını “pandemi bayram tanımaz” ifadesiyle  uyarmıştı. Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn de “Paskalya ve sonrasının çok önemli olacağı” yönünde uyarılarda bulunmuştu.

Robert Koch Enstitüsü bünyesindeki bir çalışma kapsamındaki simülasyon da, Paskalya vesilesiyle yapılacak aile ziyaretlerinin pandeminin Almanya’daki yayılmasını tekrar hızlandırabileceğini ve şimdiye kadar sosyal izolasyonla elde edilen kazanımları yok edebileceğini canlandırmıştı. Almanya Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de durumu değerlendirebilmek için koronavirüs vakalarına dair yeterli verinin Paskalya sonrası elde edileceği görüşünü aktarmıştı.

Berlin’de bayram ziyareti yasaklandı

Paskalya haftasına yönelik tedbirler ve kısıtlamalar Almanya’nın federatif yapısından dolayı ülke genelinde aynı sıkılıkta uygulanmadı. Bazı eyaletler katı önlemler benimserken bazıları daha gevşetilmiş tedbirler aldı. Örneğin, Berlin Başkent Eyaleti’ndebüyükanne ve büyükbaba ziyaretlerinin Paskalya geleneğinin ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen yaşlı insanların özellikle risk altında olduğu” belirtilerek aile ziyaretleri yasaklandı.

İki eyalette ziyaretlere izin verildi

Koronavirüs salgınının Almanya’da en etkili olduğu Bavyera Eyaleti’nde kimsenin geçerli bir sebep olmaksızın evinden çıkmasına izin verilmezken çevre gezisi, piknik ve Bavyeralıların favori aktivitesi olan bir nevi doğa yürüyüşü (wandern) yasaklandı. Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti’nde yalnızca çekirdek aileye ziyaretlere izin verilirken, sahillerde vakit geçirmek yasaklandı. Ancak Mecklenburg-Vorpommern Yüksek İdare Mahkemesi sahil yasağını orantısız bularak eyalet sakinlerinin Paskalya tatilinde Baltık Denizi kıyılarına gidebileceğine hükmetti. Baden-Württemberg Eyaleti’nde aile ziyaretlerine izin verildi ancak toplu dini ritüeller yasaklandı. Nordrhein-Westfalen Eyaleti’nde aile ziyaretlerine önerilmemekle birlikte izin verildi. Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde ise tüm akraba ve aile ziyaretleri tamamen serbest bırakıldı.

Paskalya’dan sonra vaka ve ölü sayıları arttı

Önlemler yalnızca bazı eyaletlerde gevşek tutulmuş olsa da bunun sonuçları ülkenin tamamında etkili oluyor. Zira, Paskalya sonrasında gelen verilerin uzmanların uyarılarına ve öngörülerine uygun olduğu görülüyor. Robert Koch Enstitüsü verilerine göre Almanya genelinde günlük yeni vaka sayısı artmasa da düşüş ivmesini yitirdi. Ölüm sayısında da yenilenen bir artış dikkat çekiyor. Bu sene 12-19 Nisan tarihlerine denk gelen Paskalya haftasında günlük yeni ölüm sayısı 104 kişiye kadar düşerken, Paskalya sonrası yeniden 260 kişiye varan ölüm sayıları bildirildi. Baden-Württemberg Sağlık Ofisi verilerine göre Baden-Württemberg Eyaleti‘nde yeni vaka sayısı Paskalya’dan önceye göre artış gösterdi. Paskalya öncesinde günlük yeni vaka sayısı 460 kişiye kadar düşerken, Paskalya Bayramı ardından yeniden 761 kişiye kadar yükseldi. Eyaletin Esslingen, Ludwigsburg ve Böblingen kentlerindeki CoVid-19 hastalarının sayısı ülke ortalamasının üstünde.

Koronavirüsle mücadelede “başarı” rehaveti

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder (Fotoğraf: twitter/Markus_Soeder)

Almanya’da daha önce koronavirüs tedbirleri kapsamındaki kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilmesi, okulların ve sosyal mesafe kontrolünün mümkün olduğu işletmelerin yeniden açılması gündeme gelmişti. Fakat Başbakan Angela Merkel, Paskalya sırasında yaptığı açıklamada ülkesinin koronavirüs salgınıyla mücadelesini “kırılgan bir başarı” olarak değerlendirdi. Artık, koronavirüs tedbirleri kapsamındaki kısıtlamaların gevşetilmesine yönelik kararların ve bunların yol açacağı etkilerin periyodik olarak kontrol edilmesi üzerinde duruluyor. Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ise eyaletler arasında en fazla sayıda vakanın bulunduğu Bavyera’nın gevşeme konusunda “temkinli bir yaklaşım sergilemekten memnun olduğunu” açıkladı.

Almanya Anayasası kitapçığı (Fotoğraf: pixabay.com)

Koronavirüsle mücadele cephesindeki olumsuz gelişmelere karşın, ülkede alınan koronavirüs tedbirleri Berlin’in Rosa-Luxemburg Meydanı‘nda protesto edildi. Sosyal mesafe önlemlerine uymayan protestocular, ellerinde Anayasa (Grundgesetz) kitapçığı görselleri taşıyarak hükümetin koronavirüs tedbirleri kapsamındaki kısıtlamalar vasıtasıyla Anayasa’daki temel hakları ihlal ettiğini savundu.

Normalleşme için Ramazan Bayramı’nın hedeflendiği Türkiye’de de 31 ile uygulanan giriş çıkış sınırlaması 5 Mayıs gecesinden ibaren 24 ile düşürüldü. Bu 24 ile seyahat sınırlaması 19 Mayıs’a kadar uzatıldı. Alışveriş merkezleri ile berber, kuaför ve güzellik salonu gibi işletmelerin ise 11 Mayıs Pazartesi faaliyete geçmesi öngörülüyor.