Başbakan-ODTÜ Rektörü görüşmesi ve Cahit Arf

Başbakan Erdoğan bu dakikalarda ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar'ın talebi üzerini kendisini Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul ediyor. Acar, saat 17:00'de de Cumhurbaşkanı Gül ile görüşecek.

Radikal'den Gökçe Aytulu dünkü “Haydi rektörler kuyruğa” başlıklı yazısında, bilim adamlarının üst düzey yetkililerle görüşmesine dair bir anektod aktardı.

Başbakanlık Konutu'ndaki görüşme sürerken, 1997'de kaybettiğimiz Matematikçi Cahit Arf'a ait bu anektodu aktarıyoruz:

“Sadece ODTÜ’nün değil, bilim tarihinin en önemli şahıslarından Cahit Arf’ın bir hatırası belki konuyu anlamamıza yardımcı olabilir. 12 Eylül’den önce rektör yardımcılığı yapan ve Arf ile birlikte ODTÜ İcra Komitesi’nde bulunan Prof. Uğur Ersoy anlatıyor:

“Bir gün Genelkurmay Başkanı'nın bizi görmek istediği haberi geldi. ODTÜ sorununu bizden dinlemek istiyordu.
Genelkurmay Başkanı'nın odasına girdiğimizde biraz şaşırdık. Oda, üç dört yıldızlı generallerle doluydu. Parti başkanlarına yaptığımız gibi, ODTÜ'deki sorunu genel çizgileri ile özetledik ve hareketimizin kesinlikle siyasi bir niteliğe sahip olmadığını vurguladık. Konuşmam bittiğinde oda derin bir sessizliğe bürünmüştü. Bu sessizliği Genelkurmay Başkanı'nın tok sezi bozdu:

“‘Hocam, benim anlayamadığım bir husus var. Bizim de üniversitemiz var: Harp Okulu. Orada hiçbir disiplinsizlik yok, çıt çıkmıyor. Sizde boyuna sorun çıkıyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum’…

“Cahit Hoca yardımıma yetişti: ‘Paşam önce bir soru sorayım size. Harp Okulu'nda öğrencilere ne öğretilmesi gerektiğini biliyor musunuz?’

“‘Elbette biliyoruz’ diye yanıt verdi Başkan. Cahit Hoca son derece sakin, gülümseyerek devam etti: Bakın Paşam, sorun buradan kaynaklanıyor. Biz öğrenciye ne öğreteceğimizi tam olarak bilmiyoruz. Daha doğrusu emin değiliz. Eğer öğreteceğimiz her şeyden emin olsaydık, o zaman orası üniversite olmazdı. Üniversite, tartışarak gerçeklerin arandığı bir kurumdur. Tartışma olan yerde de sorun çıkması doğaldır.”

“Bugün 10 TL’lik banknotlarda gözlüklerinin üzerinden bize bakan Cahit Arf, 12 Eylül döneminde üniversiteden ilk sürgün edilenler arasındaydı. Yeni kurulan YÖK’ün ODTÜ’ye atadığı rektör ilk iş olarak Arf’ın odasının girişindeki levhadan ismini sildirmişti.”