Sıkı Beşiktaş taraftarı olan kuzenim üniversitelerin tatil olması sebebiyle Ankara’dan İstanbul’a geliyor. Tatilin bitmesine yakın bir tarihte gerçekleşek olan Beşiktaş- Fenerbahçe derbisini İnönü Stadı‘nda izleyip öyle Ankara’ya dönmeyi planlayan kuzenim derbi maça bilet almak için biletix’in yolunu tutuyor. Dönüşü ise evden çıkışı gibi erken oluyor. Yüzünün asıklığı ve homurdanışına bakarak içimden “kesin bilet bulamadı” diyorum. Çok geçmeden bir telefon trafiği başlıyor. Yeni açık, Eski açık, Kapalı alt- üst tribün derken farklı insanlarla yaptığı çeşitli pazarlıklar sonucunda bir kullanıcı ile kapalı alt tribün kombinesinde mutabık kalarak buluşmak üzere sözleşiyorlar.
Son ana kadar ne yaptığına pek anlam veremiyorum. Bilgisayarın monitörüne biraz eğilerek baktığım zaman derbi maça bilet bulabilmenin sevincini yaşayan kuzenimin mutlu yüz ifadesinden oldukça uzak bir şaşkınlık kaplıyor beni. Bu şaşkınlığın sebebi ise derbi maça günler olmasına rağmen bir web sitesi üzerinden kullanıcılar tarafından karaborsa biletlerin pazarlanıyor olması. Beni asıl şaşkınlığa düşüren ise sitenin adresi; www.karaborsabilet.com… Hem yalnızca futbol maçı biletleri değil, operalar, gösteriler, sirkler ve daha birçok organizasyonun biletleri mevcut sitede.
Bir günde 20 bin tıklanma
2008 yılında karaborsa bilet satışı nedeniyle kapatılan sitenin şimdiki sahibine ulaşarak yeniden nasıl faaliyete geçtiğini öğreniyorum. Sitenin kuruluşuna üç yıl önce gerçekleşen bir Rock Festivali’nde karar veriliyor. Sitenin kurucusu K.Y., “Festival öncesi elime 10 adet bilet geçti, elimdeki fazla biletleri nasıl satarım diye düşünürken internet aklıma geldi. Biraz araştırdığımda internette yalnızca bu işlerle uğraşan bir sitenin olmadığını gördüm. Bir arkadaşımdan yardım alarak siteyi hayata geçirdim “ diyor.
Sitenin kuruluş amacının çok para kazanmak için olmadığını belirten K.Y, sitenin tamamen ücretsiz olduğunu, düzenli bir geliri olmadığını, sitede yalnızca google reklamlarının var olduğunu ama bu reklamlardan cebine şimdiye kadar bir liranın bile girmediğine değiniyor. Serbest meslek sahibi olan K.Y, siteyi kâr etmekten çok amatör bir uğraş olarak gördüğünü belirtiyor. Site üzerinden yayınlanan hiç bir biletten komisyon alınmadığını söyleyen K.Y., sitenin en çok futbol maçlarında ilgi çektiğine değinerek Fenerbahçe -Galatasaray maçlarının olduğu zamanlarda bir günde 20 bin kişinin siteyi tıkladığını söylüyor.
K.Y şimdiye kadar site için herhangi bir şikayet almadığını ve bilet satışı ile kombine kartların kiralanması sonucunda kendisine olumsuz tepkilerin gelmediğini söyleyerek siteyle ilgili herhangi problem yaşamadığına değiniyor. Site ilk faaliyete geçtiği 2008’de Fenerbahçe- Chelsea Şampiyonlar Ligi çeyrek finali maçında karaborsa bilet satması nedeniyle kapatılmış. K.Y bu kapanma olayının alan adının önceki sahibi zamanında olduğunu belirtiyor; “sitenin domaini boşa düşünce ben aldım. Şimdiye kadar hiçbir bilet satışında bulunmadım. Tamamen üyeler satış ve kiralama yapıyor, ben tamamen bu işin dışındayım…”
Kombinesini çalıştıran kart sahibi
Kuzenimin sitede yayınlanan kiralık kombine ilanıyla ulaştığı Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi Y.M. ise kombine kartını yaklaşık dört sezondur talep eden taraftarlara kiralayarak harçlığını kazanıyor. Sahip olduğu Beşiktaş İnönü Stadı Kapalı alt tribün kombinesini iki sezondur karaborsabilet.com adresi üzerinden kiralayan Y.M., 2009-2010 sezonunda bin 150 lira karşılığı alıp Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde 500 lira yine aynı sezon içersinde Beşiktaş-Galatasaray derbisinde ise 400 TL’den kiralayarak yalnıca iki maç sonrasında 900 TL elde ettiğini söylüyor. Kombine kartın parasını çıkartınca bilet fiyatının daha aşağısında kombinesini kiralayan Y.M. bu işten iyi bir gelir elde ettiğini belirtiyor. Y.M, bu sezon bin 250 liraya aldığı kombine kartın parasını çıkarmasına da az kaldığını söylüyor. Y.M. kombine kart kiralamasının artışında Beşiktaş’ın yaptığı transferlerin etkisi olduğuna değiniyor. “Yalnızca Beşiktaş maçlarında kombinemi çalıştırıyorum” diyen Y.M., bu piyasada yalnızca Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin kombine kartlarını ellerinde tutarak hayatlarını kazananların da var olduğunu söylüyor.
Üç büyüklerin sezon başlarında sattıkları kombine kartların büyük maçlarda bilet sıkıntısına yol açtığını, bunun da karaborsa piyasasını hareketlendirdiğini belirten Y.M., özellikle derbi maçlarında kara borsa kombine ve bilet satışlarında patlama yaşandığını dile getiriyor. Önceki yıllarda kombinesini kiralamak için stad çevresinde müşteri aradığını anlatan Y.M., siteye üye olduktan sonra karaborsa bilet için kendisini Bulgaristan, Almanya ve İsviçre’den arayanların olduğunu belirtiyor.
karaborsa.com üzerinden sisteminin işleyişi ve jargonu
Karaborsabilet sitesinin işleyişi aslında oldukça basıt. Zira bir online ticaret sitesi değil. Site üzerinden elinizde bulunan kombine ve biletleri belirterek taraftarların size ulaşmasını sağlıyorsunuz. Taraflar belirtilen ücret üzerinde anlaştıkları taktirde ister maç günü isterlerse maç gününden daha önce buluşarak alışverişlerini gerçekleştiriyorlar.
Maç günü buluşmalarında kart sahibi turnikeye kadar gidip elindeki kombineyi turnikeye okutarak taraftarı içeri sokuyor. Şayet taraftar maç gününden önce kombineyi alarak maça gitmek isterse kombine kart ücreti üzerine birde 50 TL depozito vermek zorunda, tabii kombine kartı sahibine iade ettiği takdirde almak kaydıyla.
Karaborsa sektörü kendine has bir jargona da sahip. Örneğin “Alınık bilet” denildiği zaman çeşitli organizasyonlar ve maçlar için bilet aradığınızı belitiyorsunuz “Satılık bilet” denildiği vakit ise organizasyonlar ve maçlara dair elinizde bilet yada kombine olduğunu belirtiyorsunuz. “Kombineyi çalıştırmak” ise sezon başında alınan kombine kartların yoğun talep gören maçlarda kiralanarak kendi parasını çıkartması “Okutulan biletler” ise elinizde mevcut bulunan biletlerin talep edilen kişilere satılmasından ibaret.