Bitcoin dedikleri ne ola ki?

Dijital dünyadaki gelişmeler ekonomiyi derinden etkilemeye devam ediyor. Gelecekte sanal bir para birimi olan Bitcoin’i kullanmanız çok uzak bir ihtimal değil. Yakın bir gelecekte sanal dünyanın en yaygın para birimi haline geleceği öngörülen Bitcoin’in yatırımcıları için oldukça ilginç bir hikâyesi var.

Başlangıçta yalnızca bir kaç dolar eden, dijital dünya insanının kullandığı ufak bir sanal para birimiyken Kıbrıs’taki banka krizi sonrası yüzlerce dolar etmeye başlayan Bitcoin, 1 Kasım 2008’de Satoshi Nakamoto adını kullanan bir kriptograf tarafından dünyaya yayılmış algoritmaya dayanıyor.

Ancak dünya gündemine oturmasına yatırımcısına yüzde 600’lük bir kazançla zengin etmesi neden oldu. 2013 başında 10 dolar civarında işlem görürken, bir kaç hafta içinde bir hiper revalüasyonla (değer artışı) değeri yüzlerce dolara ulaşan bu para birimi, az-çok ekonomiye ilgisi olan herkesin dikkatini çekmeyi başardı.

Bitcoin her tür devlet ve merkez bankasından bağımsız bir biçimde sadece bilgisayarlar arası şifreli bir kod parçası değişimiyle çalışan sistemi sayesinde özellikle “derin internet”in ünlü alışveriş sitesi Silkroad’ta popüler oldu. Bitcoin’in diğer para birimlerinden en önemli farkı ise global bir para birimi olup hiçbir regülasyona ve ulusal para politikasına bağımlı olmaması.

Bitcoin kazanmanın bir başka yolu: Bitcoin madenciliği

Bitcoinlerin üretim süreci altınla benzer bir şekilde tasarlandı. Bitcoinlerin değerinin karşılığı bilgisayarların işlem gücü. Bitcoinler aslında bir şifre dizisi ve bu diziler ancak çok uzun karmaşık hesaplamalar sonucu elde edilebiliyor. Blockchain.info’daki verilere göre ABD’deki ortalama kilowatt başına fiyatı 15 cent ile hesaplanınca toplam 147 bin dolarlık elektrik tüketimiyle 681 bin dolarlık Bitcoin çıkartılmış. Türkiye’de konutlardaki 35,704 (yaklaşık 19 cent) kuruşluk kilowatt başına fiyatla bile güncel bilgisayar donanımlarıyla bitcoin çıkartmak hâlâ kârlı bir iş.

Bitcoin’in geleceği

Peki Bitcoin’e neler olacak? ABD’nin ünlü ekonomi dergisi Forbes’taki analistlere göre Bitcoin; 90’lı yıllarda Yahoo gibi internet şirketlerinin değerinin gerçek değerinin kat kat üzerine çıkmasıyla oluşmuş olan dotcom balonuyla benzer karakterleri gösteriyor. Ama onlar yanılıyorda olabilirler, 90’lı yıllardaki internet şirketlerinin durumu ile bitcoin tamamen farklı şeyler. Çünkü bitcoin düzenli para akışına dayanan bir şirket değil. 21 milyonla sınırlanmış toplam rezervi olan artan talebine karşı sabit rezervi olan bir para birimi. Bu nedenle günümüzün trilyon dolarlık sürekli parasal genişleme politikalarına maruz kalan ulusal para birimleri ve dolar karşısında değeri sürekli artan bir yatırım aracı haline gelebilir.

Yorumlar kapalı.