Dalkurd: Bir takımdan daha fazlası

Mardin’den göç eden Kürtlerin İsveç’te kendi kültürlerinden, kimliklerinden kopmamak için 2004’te kurduğu Dalkurd Futbol Kulübü (Dalkurd FF) bu sezon ilk kez İsveç ikinci düzey ligi Superettan’da mücadele ediyor. İsveç Superettan’da oynadığı altı maç sonunda sekizinci sıraya yerleşen takımda hedef, ülkenin en üst futbol ligi Allsvenskan‘da yer alabilmek.

Genç teknik direktör Poya Asbaghi (31), takımı Dalkurd’u “Bir takımdan daha fazlası. Klişe gelebilir fakat öyle’’ diye tanımlıyor. İsveç liglerini yakından takip eden Hasan Evren’e göre Asbaghi’nin bu tabiri kullanmasının nedeni “kuruluşundan itibaren Kürtler için bir milli takım niteliği taşıyor oluşu”. Evren, Dalkurd’u 10 sene içinde altıncı ligden Superettan’a getiren başarının tribünlerde olduğuna dikkat çekiyor:

“Takımın inanılmaz bir taraftar kitlesi var. Division 1’deyken (İsveç üçüncü düzey ligi) bile çok fazla kamuoyu oluşturuyorlardı, bu başarıda taraftarın rolü büyük.” Dalkurd, İsveç liglerinin sosyal medyada en çok takip edilen takımı: Kulübün “Dalkurd Supporter’’ Facebook hesabının 1 milyon 327 bin  ülkenin en köklü kulübü Malmö’nün neredeyse 10 katı takipçisi var. İsveç’teki Kürt nufüsün 25 ila 30 bin olduğu göz önüne alındığında Dalkurd’un nasıl “bir takımdan daha fazlası’’ olduğunu anlayabilmek mümkün.

“Tam Gaz İleri”

Sosyal bir proje olarak İsveç’teki Kürt gençlerin spor sayesinde birbirinden kopmaması hedefiyle kurulan Dalkurd “Tam Gaz İleri” sloganını kullanıyor. İsmini kurulduğu bölge olan Dallarna ve Kürt isimlerinin birleşmesinden alan kulüp, kısa sürede elde ettiği başarıların ardından dikkat çekti ve “daha ne kadar ileri gidebilirler” sorusuyla baş başa kaldı.

Takımın Kobani'de yaşanan savaş sırasında açtığı pankart.
Takımın Kobani’de yaşanan savaş sırasında açtığı pankart.

Kulüp, 2011’deki Van Depremi’nin ardından zarar gören halk ile dayanışma amacıyla dostluk maçları yaptı, gelirleri depremzedelere gönderdi. 2014’te ise Kobani’de yaşanan savaş sonrası bölgedeki halk için yardım toplama kampanyaları düzenledi. Bu süreçte bir maç içinde açtıkları “#Save Kobanê” (Kobani’yi koruyun) pankartı takımın İsveç Futbol Federasyonu tarafından disiplin kuruluna sevk edilmesine sebep oldu. Aljazzera Türkiye’ye konuşan kulüp yönetimi ise ana vatanlarındaki insanlara destek olmanın kendileri açısından ahlaki bir zorunluluk olduğunu belirtmişti.

“Birbirimizi anlar ve saygı duyarsak”

Kulüp başkanı Ramazan Kızıl, www.giremira.com’a yaptığı açıklamalarda “Türkiye, Kürtler ve Türkler için çok zengin bir ülkedir. Birbirimizin gerçekliğini anlar ve saygı duyarsak bu ülke hepimize yeter. Biz bir arada yaşasaydık şu an Türkiye çok daha üst konumda olurdu. Ortadoğu ve tüm dünyada lider bir konuma yükselirdi” derken takımın bayraklarında kullandığı renklerin bütün Kürtlere ait olduğunu söylüyor: “Bu bayrak Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin tapulu malı değil.”

Bu kadar kısa sürede büyük başarılara imza atmalarının siyasi grupların Dalkurd’u kendi taraflarına çekmeye çalışmalarına sebep olduğunu da belirten Kızıl bu durumu normal karşıladıklarını ancak kulüp için ideolojik bir hedefin geçerli olmadığını söylüyor. Kendilerini tüm Kürtlerin kulübü olarak gördüklerini belirten bunların dışında spor ile gençlere sahip çıktıklarını ve onların başka yollara sapmasına engel olmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Dalkurd’un sportif direktörü Adil Kızıl ise taraftarlarının yarısından fazlasının futbolla ilgilenmediğini ancak Kürt ismiyle başarılar kazanılmasının onlar için çok şey ifade ettiği görüşünde.

Dalkurdd“Çok uluslu” takım

Dalkurd’un resmi sitesine göz attığımızda kulübün felsefesinin birçok genç ve ebeveyne entegrasyon imkanı sağlamak, futbol dışında eğitime de önem vermek, çeşitli aktiviteler, organizasyonlar ile bir buluşma noktası olup memleketlerinden çok uzaklarda bulunan ailelere kültürlerini ve geleneklerini sürdürme imkanı tanımak olduğu bilgisi veriliyor.

Dünyanın her köşesinden, farklı kültürlerden gelen oyuncuların bulunduğu kulüpte Kürtlerin dışında İsveç, Gambiya, Filistin, Gana, Makedonya, Moldova, Kosova, Arjantin, Irak, Sırbistan ve Suriye asıllı futbolcular da bulunuyor.
(CF/GT)

 

 

 

 

 

“Dalkurd: Bir takımdan daha fazlası” üzerine 6 yorum

  1. Turkiye kurtler ve turkler icin cok zengin bir ulkedir? Derken ne demek istedigini anlamadim egerki turkiye sinirlari icinde yasaniyorsa kürtün k si bile soz konusu olamaz cunku turkiye cumhururiyetinde sadece turk vatandas olur.. Bence diger haberlerinizde cimbizla cekip cekip kurttur kobanedir filan onlari karistirmayin tepki toplamayin, sporla alakali haberler yapip boyle seylere bulasmayin. Saygilar.

  2. Sadece bir takımdan daha fazlası sözüne sonuna kadar katılıyorum. Hainlik, bölücülük ve daha fazlası o takımda mevcuttur. Öz vatanına ihanet edenlerden bir kısmı vatanımı terk ettiğini öğrendiğime sevindim. Güzel ülkemde terörist kalmayana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sen ve senin gibiler de cok değil 2 sene sonra vatana donmek istiyoruz isimli pankartı haber yaparsın.

  3. Ben anlamadım şimdi haberde Kürtlerin İsveç’te kurduğu bir takımdan ve ona olan ilgiden bahsediliyor. Yapılan yorumlar direk terörist vb. Her kürt terörist değildir bunu anlamak çok mu zor?

  4. Her kürt terörist değildir evet ama her pkk’li kürt. Boşuna sevimli göstermeye çalışmayın bu ırkı. Ülkede kürtler olmasaydı ne kadar mutlu mesut yaşarmışız tüm sorunları bunlar çıkartıyo ya harbi ezik millet.

  5. Yorumlara bak ya çok gelişmiş bir toplumuz gercekten yazık avrupa bizi kolelestirmis sömürmeye devam ediyor bizimkiler kim kürt kim türk kim terorist kim pkk kim…
    off off nereye kadar ey kendine düşman zavallı seni batakliga sürmüşler sen ki cirpinip daha fazla batmaya calisiyorsun bindigin dali kesiyorsun yazik degerlerimize sahip cikamiyoruz

Yorumlar kapalı.