Din, kamusal alan, göç, diyalog ve siyaset

Mustafa Kuleli
mkuleli@medyakronik.com

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İtalya’dan Reset Dialogues on Civilization’ın (ResetDoc) düzenlediği “İstanbul Seminerleri”nde “Doğu” ve “Batı”dan akademisyenler, filozoflar ve siyasetçiler, dinin siyaset ve kamusal alandaki rolünü tartışmak üzere bir araya geldi.
2 Haziran Pazartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Aydın Uğur ve ResetDoc Vakfı Başkanı G.H. Thyssen Bornemisza’nın yaptıkları açılış konuşmalarının ardından, Yale Üniversitesi’nden siyaset bilimci Seyla Benhabib, siyasi teolojinin küreselleşme koşullarındaki geri dönüşünü ele alan bir konuşma yaptı.
İkinci gün ise (3 Haziran 2008) University of Pennsylvania’dan Benjamin Barber’ın İslam ile demokrasi arasındaki ilişkiyi incelediği konuşması ve ünlü Alman sosyolog ve filozof Jürgen Habermas’ın “’Post-Seküler’ Toplumdan Neyi Anlıyoruz?” başlıklı tebliği büyük ilgi gördü. Habermas’ın tebliğinin ardından yapılan “Avrupa’da İslam: Göç, Entegrasyon ve Demokrasi” başlıklı yuvarlak masa toplantısına İtalyan politikacı Giuliano Amato, Prof. Dr. Murat Belge, Yazar ve Akademisyen Ian Buruma, Profesör Abdou Filali-Ansary ve Jürgen Habermas katıldı.
“Doğu”nun ve “Batı”nın farklı jeopolitik ve kültürel bölgelerinden gelen demokrat aydınlar ve fikir önderleri arasında karşılıklı anlayış ve etkileşim sağlamak amacıyla; kültürel, entelektüel ve akademik ilişkileri teşvik etmek ve geliştirmek için her yıl düzenlenmesi planlanan bu buluşma, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Sütlüce’deki yeni yerleşkesi santralistanbul’da yapılıyor.
Yönetim kurulunda Seyla Benhabib, Giancarlo Bosetti, Alessandro Ferrara, Abdou Filali-Ansary, Nina zu Fürstenberg, Ferda Keskin ve Nadia Urbinati’nin yer aldığı “İstanbul Seminerleri”, Cuma akşamına kadar devam edecek.
Etkinliğin programına adresinden ulaşabilirsiniz.