Ergenekon iddianamesi ve ekleriyle birlikte ortaya çıkan fişleme belgelerine emniyet müdürleri de dahil oldu. Ergenekon tutuklularından Ergun Poyraz’ın ev ve işyerinde yapılan aramalarda elde edilerek iddianamenin ek belgeleri arasına konulan belgelerde 47 ilin emniyet müdürü ile İçişleri Bakanlığı görevlisi 35 mülkiye başmüfettişi ile çeşitli bakanlıklarda görevli, aralarında vali ve kaymakamların da bulunduğu 28 bürokrat hakkında notlar ele geçirildi. Sözkonusu fişlerde, Abdülkadir Aksu’nun İçişleri Bakanı olduğu 2003 yılındaki kararnameyle atanan 47 ilin emniyet müdürleri ile mülkiye müfettişleri hakkında siyasi ve dini görüşleri ile ırk kökenleri ile ilgili bilgiler yer aldı. “Emniyet müdürleri hakkında bilgi notu” başlıklı belgede polis müdürleri için Fetullahçı, Nurcu, muhafazakar, Alevi, AKP’li, liberal, dürüst, Atatürkçü, menfaatine düşkün, tacizci, rüşvetçi, hırsız, namaz kılar, yalaka gibi notlar tutulurken mülkiye müfettişleri için ise irticacı, bölücü, İHL mezunu, istihbarat kaydı var gibi ifadeler kullanılıyor. Fişlenenler arasında AKP yanlısı olmayan müdür ve bürokratlar için de Atatürkçü, cumhuriyetçi, devlet yanlısı gibi ifadeler kullanılıyor.
Ergenekon’un fişçisi Poyraz
Hatırlanacağı gibi Poyraz’da ele geçirilen belgeler arasında 2003-2004 arasında AKP hükümetinin yaptığı bürokrat atamalarına ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde hazırlanan fişleme dosyaları da bulunmuştu. “AKP’nin Kadrolaşma Çizelgesi” başlıklı 76 sayfalık belgede bin 500 bürokrat hakkında çeşitli bakanlıklara ve üniversitelere yapılan atamalarla ilgili tek tek değerlendirmeler bulunuyor.
Poyraz ve diğer bazı sanıklarda bulunan fişlemeler Ergenekon iddianamesinde, “Ergenekon terör örgütünün belirledikleri amaç ve yöntemlerle binlerce vatandaşımız, siyasetçi, bürokrat, asker ve emniyet mensubu, yargı mensupları ve iş dünyası hakkında istihbari çalışmalar yaptıkları ve bu verileri sakladıkları tespit edilmiştir. Elde ettiği verileri bazen şantaj, bazen yıpratma ve sindirme bazen de örgütün basın-yayın organlarında yayınlayarak karalama ve dezenfermasyon amacıyla kullandığı anlaşılmıştır” diye anlatılıyor.
Ergenekon sanıklarından Ergun Poyraz’da ele geçirilen, “Emniyet müdürleri hakkında bilgi notu” başlıklı fişler Ergenekon iddianamesinin ek dosyalarındaki 330 numaralı klasör içinde yer alıyor. Kararnameyle atanan 47 ilin emniyet müdürü ile İçişleri Bakanlığı emrinde çalışan 10 mülkiye müfettişi ve 4 bakanlık bürokratının yanı sıra, bakanlık bünyesine alınacak 25 mülkiye müfettişi için de notlar tutulmuş.
Fetullahçı, nurcu, menfaatçi…
“Emniyet müdürleri kararnamesinin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, AKP Eskişehir milletvekili Muharrem Tözçöken ve Yüksel Caddesi’nde kuyumculuk yapan eski polis olan İzzet isimli bir şahsın hazırladığı söylenmektedir” notu düşülen belgede bazı emniyet müdürleri için tutulan notlar şöyle:
Antalya Emniyet Müdürü Aydın Genç:Fetullahçı ve kararnameyi hazırlayanların yakın arkadaşı.
Bursa Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın: Nurcu ve kararnameyi hazırlayanların yakın arkadaşı.
Kırklareli Emniyet Müdürü Reşat Altay: Seçimlerden önce Bursa’da Tayyip Erdoğan’ın adamlarını coplattığı için Kırklareli’ne gönderildi. Ayrıca Bursa’daki tarikatlara karşı tavır takındı.
Diyarbakır Emniyet müdürü Orhan Okur: Urfa emniyet müdürlüğü görevi sırasında Rahşan Ecevit ve konvoyunu şehir içine sokmaması nedeniyle görevden alındı. Bu hükümet döneminde iade-i itibar düşüncesiyle il emniyet müdürlüğüne atandı.
Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu: Şehabettin Harput’un Urfa valiliği sırasında Urfa emniyet müdürlüğü yaptı. Emniyetteki Fetullahçı yapılanmanın en önemli isimlerinden. 1992 yılında Polis Akademisi’nde, Fatullah’ın talebeleri soruşturmasında adı 3. sırada geçiyor.
Gaziantep Emniyet Müdürü Feyzullah Aslan: Sivaslı ve Alevi.
Uşak Emniyet Müdürü Ali Kalkan: Menfaat temini nedeniyle çok sayıda soruşturma geçirdi. Hakkında bu doğrultuda çok ciddi suçlamalar bulunuyor.
Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek: Emniyetteki Fetullahçı yapılanmanın kilit isimlerinden ve AKP’nin kilit adamlarından. Cevdet Saral ve Osman Ak’ın hazırladığı Fetullahçı emniyetçilerin 10. sırasında.
Giresun Emniyet Müdürü Tekin Akın: Liberal görüşlü. Samsun’dan uzaklaştırmak için daha küçük olan Giresun’a gönderildi.
Tokat Emniyet Müdürü Atilla Çınar: Hizbullah terör örgütünün kayıp parası ile ilgili soruşturma geçirdi. Bu soruşturmayı Mülkiye Başmüfettişi Refik Ali Uçarcı’nın, Atilla Çınar ve diğer emniyetçilerin çaldıkları paralar için ifade vermeye gelen 5 komiseri dinlemeyerek aleleacele dosyayı kapattı. Aynı soruşturmayı yürüten diğer müfettişler dosyayı savcılığa gönderdi. Çınar’ın menfaatine düşkün olduğuna dair ciddi suçlamalar bulunuyor.
Şırnak Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya: Kararnameyi hazırlayan grubun adamı. Polis Koleji ve akademisi dahil emniyetteki Fetullahçı yapılanmaların kilit isimlerinden. Okul sıralarında Işık Evleri’ne gelmeyen öğrencileri iğne ile uyandırmak dahil her türlü işkenceyi yaptı. Fetullahçı emniyetçilerin 6. sırasında.
Denizli Emniyet Müdürü İhsan Ünal: Fetullahçı, rüşvetçi ve hırsız. 20 Ağustos 1997’de Hakkari Özel Harekat Şube Müdürü Rıza Erdoğan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği dilekçede; 1995 yılında Sehi Operasyonu’nda şehit olan Başkomiser Mustafa Yeter ve polis memuru Fuat Bal’ın yakınlarına ev alınmak üzere tüm personelin gönüllü olarak birer milyon vereceklerini bildirmiş ancak İhsan Ünal’ın kabul etmediğini ve daha sonra memurların aralarında bu parayı toplayarak evleri aldıkları belirtiliyordu. Şehit yakınlarına ev alınmasına karşı çıkan Ünal’ın, “Polis Amca Okulu” yapmak için her ay personelden tehditle 250’şer bin lira kestirdi. Polis kantininden aldığı 850 milyon liralık yiyecek malzemesini Bitlislilere dağıtıp bu malzemenin parasını da memurlardan tehdit ve baskıyla topladı. 4 PKK mensubunu uzun namlulu silahları ile ele geçiren personel yerine kendisi ve adamlarına taltif yazdırdı. Haksız yere aldığı mükafatları cebe indirip gerçeğe aykırı raporlar düzenledi. Bitlis Emniyet Müdürlüğü yaptığı sırada personeli namaz kılan ve kılmayan şeklinde ikiye ayırıp namaz kılanlara en iyi yerlerde görev verirken işledikleri suçlarda da göz yumdu. Namaz kılmayanlara ağır baskı uyguladığı belirtilmiş olan dilekçenin dönemin Emniyet Genel Müdürü Alaattin Yüksel’e de iletildiği bu şahıs hakkında hiçbir işlem yapılmadığı vurgulanmıştır.
Kars Emniyet Müdürü Necmettin Seymen:Fetullah grubundan. Mardin Emniyet Müdürlüğü sırasında tüm yetkilerini emrinde istihbarat şube müdürü olan, Fetullahçıların “Sarı İmam” diye isimlendirdiği Sabri Dilmaç’a kullandırdı.
Erzurum Emniyet Müdürü Tahsin Demir: Gürcü. Menfaatine düşkün. Zaman ve zemine göre değişken bir yapıya sahip.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Ekizer: Fetullah grubunun önemli destekçilerinden. Terörle Mücadele Dairesi eski başkanı. Menffatine düşkün olduğu yolunda ciddi suçlamalar var. Gazeteci Tolga Şardan’ın hakkında yazdığı Çayyolu’Nda 200 milyar liraya villa aldığı ve değişik ithamları içeren habere karşı dava açmadı. 2. evliliğini Keriman İnci adlı bir iş kadın ile yaptı. Adı geçen kadın askeri çevreler ile iş ilişkileri içinde olup eşi ile ilgili olumsuz kanaati çürüten girişimlerde bulundu.
Poyraz’dan ele geçirilen “Bilgi notu” başlıklı İçişleri Bakanlığı müfettişleri ile kimi bakanlık çalışanları ve bürotratlar ile ilgili tutulan fişlerde yer alan bazı isimlerle ilgili notlar da şöyle:
İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Aydın Nezih Doğan: Mülkiye Müfettişliği Teftiş Kurulu Başkanı iken İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri oldu. Bâlâlı. Kürt, Fetullahçı. İçişleri Bakanlığı’nda görev yaptığı sürece Abdülkadir Aksu ile Vecdi Gönül’ün özel istihbaratçısı gibi çalıştı. İstanbul Belediyesi ile ilgili soruşturmaları kapattı. Hitabet gücü oldukça yüksek. Şu anda bakanlıkta fiili müsteşar gibi. İçişleri Bakanlığı’ndaki kadrolaşmadan 1. derecede sorumlu. Kişisel ikbali için her şeyi yapmaya yatkın. Bir önceki dönem MHP yanlısı gözükmekteydi. İçişler Bakanlığı Genel Sekreterliği siyasallaştırılmamalı ve Cumhurbaşkanlığı ile Genelkurmay’ın şifahi oluru ile atanmalı.
İçişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Ahmet Altıparmak: Tarikat mensubu, büyük bir ihtimalle Fetullahçı. İçişleri Bakanlığı’ndaki kadrolaşmada söz sahibi. ANAP’lı vakıflardan sorumlu devlet eski bakanı ve Ülker grubunun birçok şirkette ortağı Ali Doğan’ın danışmanı.
Bakan Danışmanı Muaamer Yaşar Özgül: İrticai faaliyetlerden dolayı Eskişehir vali yardımcılığına gönderilmişti. Abdülkadir Aksu danışman olarak yanına aldı. İçişleri Bakanlığı’ndaki kadrolaşmadan sorumlu.
Turizm Bakanı Danışmanı Mülkiye Başmüfettişi Mustafa Büyük: Seçimlerden önce AKP Konya il başkanlığı teklif edilmiş. Bürokraside yer istiyorum diyerek reddetmiş. Turizm Bakanlığı’ndaki kadrolaşmadan sorumlu olduğu söyleniyor.
Mülkiye Başmüfettişi Zekeriya Sarbak: Süleymancı. Mahalli İdareler Genel Müdürü yapılmak isteniyor.
Mülkiye Başmüfettişi İbrahim Kapaklıkaya:Kültür Bakanı müsteşar yardımcısı oldu. Kahire’ye ataye olarak gönderilecek. Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemi ile ilgili soruşturmaları kapatmasıyla tanındı. Teşkilatçı ve irticai düşüncelere sahip.
Mülkiye Başmüfettişi Enver Salihoğlu: Valiler kararnamesinde adı geçiyor. Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemi ile ilgili soruşturmaları kapatmasıyla tanındı. Teşkilatçı ve irticai düşüncelere sahip.
Mülkiye Başmüfettişi Kerem Al: Muşlu. Vali kararnamesinde adı geçiyor. Hem irticai hem de bölücü düşüncelere sahip. Uyuşturucu kaçakçısı olduğu mahkeme kayıtlarına geçen Van eski milletvekili Mustafa Bayram’ın eski dönemde Van Valiliği’ne götürmek istediği kişi.
Mülkiye Başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurul Başkan Yardımcısı Cumhur Çilesiz ve Aydın Erbul: Atatürkçü, cumhuriyetçi ve devlete bağlı bürokratlar. AKP yönetimi görevden almak istiyor. Görevlerinden alındığı takdirde Teftiş Kurul tamamen AKP zihniyetinin eline geçecek.
Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren: Atatürkçü, cumhuriyetçi ve devlete bağlı bir bürokrat. Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemdeki İGDAŞ işlemlerini soruşturdu. Erdoğan ve AKP ile ilgili olarak Ankara DGM Savcılığı’nca yürütülen soruşturmanın bilirkişisi. AKP yönetiminin diş bilediği bürokratlardan.