Fulya’nın gökdelen kompleksi




Açılışı yapılan BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi, kulüp tarihinin en önemli yatırımı olarak nitelendiriliyor. Proje, 2004’teki kongrede göreve gelen Yıldırım Demirören yönetiminin en büyük hedefi ve aynı zamanda en çok eleştiri aldığı konulardan biriydi.

İstanbul kent merkezindeki sayılı mesire yerlerinden Fulya’daki arazi, Başkan Hakkı Yeten (1910-1989) zamanında kiralandı. Yeten yönetimi bu arazide bir stadyum yapılmasını arzuluyordu. Devlet stadyuma izin vermedi. Yönetime muhalif üyeler Yeten’in, stadyum projesinden şahsi çıkarları nedeniyle vazgeçtiğini öne sürdü. Ancak kongre, Yeten’in icraatlarını ibra ederek ona onursal başkanlık unvanı verdi. Başkanlık koltuğunu 1973’te devralan Mehmet Üstünkaya, sona ermesi 10 yıl devam edecek altyapı tesislerinin inşasına başladı.

Tapuyu Seba aldı

Fulya’nın tapusu, 1984 yılında Süleyman Seba’nın kişisel gayretiyle Beşiktaş’a kazandırıldı. 55 bin metrekareye ulaşan bu alana iki çim, bir toprak saha kuruldu. Güreş Şubesi ve alt yapı yatakhanesi inşa edildi. Merkezi konumu ve geniş yüzölçümü nedeniyle iştah kabartan bu tesislerin dönüşümü, Seba’nın görevi bıraktığı 2000 yılından itibaren çeşitli projelerle sık sık gündeme geldi. Dönemin Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu 2001’de yaptığı açıklamada “Söz konusu projenin ‘gökdelenler’ şeklinde olması durumunda trafiğin tıkanabileceğine” dikkat çekiyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 17 Ekim 2003’te Fulya’da tesislerinin bulunduğu yerin imar planını değiştirerek, basının o günkü yakıştırmasıyla “BJK’ye jest yaptı”. Alana, mevcut spor tesislerinin yanı sıra ticari yapılaşma izni de verildi.

2004’te Yıldırım Demirören yönetiminin göreve gelmesiyle proje hızlandı. Fulya Projesi kapsamındaki parsellerle ilgili 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, 16 Nisan 2005’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Askıda kalma sürecini 15 Temmuz 2005’te tamamlayarak yürürlüğe girdi. İnşaat, tesislerin yıkımı için gereken ruhsatın alınmasıyla aynı ayın sonunda başladı. Kazı ve iksa (istinat duvarları) için gereken izin Kasım ayında Beşiktaş Belediyesi’nce verildi ve temel çalışmalarına başlandı. Ancak projenin kendisi Beşiktaş Belediyesi tarafından uzun süre onaylanmadı.

Eski genel sekreter yönetime karşı

Kulüp, avan projeyi belediyeye 11 Kasım 2005’te teslim etti. Projenin onay beklediği yaklaşık dört aylık dönem, bir önceki BJK yönetiminin genel sekreteri, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile kulüp yönetimini karşı karşıya getirdi.

Yıldırım Demirören, İsmail Ünal’ı “gerekçesiz olarak projeye onay vermemek”le suçladı. “Hem yol gösterdiklerini, hem de gerekeni yaptıklarını” belirten İsmail Ünal ise kendilerine gelen projenin imar yasalarına uygun olmadığını söylüyordu. Ünal, projedeki uygunsuzlukların düzeltilmek yerine kendisinin kulübün içi politikalarında taraf olarak gösterilmek istendiğini ve kamuoyuna yanlış bilgi verildiğini dile getiriyordu.

Sorun 30 Mart 2006’da avan projenin belediye tarafından onaylanmasıyla aşıldı. Reddedilen projede müteahhit Aşçıoğlu İnşaat’a ait konut kulelerinin adedi ikiye çıkarılmış ve bu kulelerin yüksekliliği 30 kata yükseltilmişti. Belediye 30 katlık yüksekliğe izin vermeyerek bu şartlarda en çok 24 kat yapılabileceğinin notunu düşmüştü. Ancak müteahhit firma iki kuleyi birbirinden ayırıp kuleler arasındaki 35 metre olması gereken komşu payını sağlayınca, 30 katlık yüksekliğe de onay aldı. Belediyenin, kulelerin altına inşa edilecek market için gerekliği gördüğü değişiklikler de kabul edilince taraflar avan proje üzerinde uzlaştı. 11 Ekim 2006’de de inşaat ruhsatları da tamamlandı.

Belediyeden geçti, içeride takıldı

Gelgelelim belediye tarafından onaylanan ve hızla yol alan proje, 24 Şubat 2008 tarihindeki BJK Genel Kurulu’na takıldı. BJK Derneği’nin beş üyesi, kat sayısının arttırılmasıyla kazanılan dairelerden Beşiktaş Kulübü’nün hak ettiği yüzdeyi almadığını savunuyordu. Proje başlangıcında kulüp ile müteahhit Aşçıoğlu İnşaat arasında yüzde 67’ye, yüzde 33 oranında paylaşım öngörülmüşken kulüp, eklenen katlardaki payını alamıyordu. Üyelerin itiraz ettiği bir diğer konu ise, Fulya’ya inşa edilecek metronun çıkışı bir başka yere yapılabilecek iken, proje içerisinde bırakılmasıydı. Kongrede yönetim ve denetleme kurulunu ibra etmeyen üyeler, Asliye Hukuk Mahkemesi`ne başvurarak genel kurul kararının iptalini istedi.

Mahkeme BJK Derneği`nden inşaat sözleşmesini, dernek ile Aşçıoğlu İnşaat arasındaki kira sözleşmesini ve ek katlarla ilgili sözleşmeyi talep etti. Dernek yönetimi, ek katlardan 2 milyon dolar ile 95 metrekare bir daire aldıklarını açıkladı. Bu açıklamanın yüzde oranlara uymadığını belirten davacı üyeler, derneğin zararının giderilmesini gerekçe göstererek davalarında ısrar etti.

Mahkemenin 19 Haziran 2008’de istediği kira sözleşmesi altı ayı aşkın sürede gönderilmedi. Habertürk’ün haberine göre derneğin avukatı sözleşmemiz gizli olduğunu ve açıklarsa derneğin 12 milyon dolar tazminat ödemek durumunda kalacağını iddia etti. Ancak mahkeme, BJK`nın bir dernek olduğunu ve gizli sözleşme yapmasının dernekler kanununca yasak olduğuna dikkat çekti.

Sözleşmenin bir türlü mahkemeye sunulmaması üzerine 6. Asliye Hukuk Hakimi Ayşe Kurtoğlu, kira sözleşmesini mahkemeye vermeyen BJK Derneği yönetim kurulu üyelerinin mali ve cezai yönden denetlenmesini istedi ve Dernekler Müdürlüğü`ne resmi yazı yolladı. Bu suç duyurusunun ardından dernek avukatı, kira sözleşmesini mahkemeye sundu. Avukatın mahkemeye sunduğu sözleşmenin 22. maddesinin 4. bendinde, sözleşmenin taraflar arasında sır kalması gerektiği belirtilerek, sır kalması gereken bilginin özellikle kira bedeli ve ödeme şartları olduğu belirtiliyor.

Kompleks açıldı, mahkemesi sürüyor

Sözleşmenin gizli maddelerine göre BJK Derneği Aşçıoğlu İnşaat’tan ek ofis katlarının metrekaresi için 17 dolar, çarşı katlarının metrekaresi için 23 dolar talep ediyor. Davacı üyelere göre ise, bölge emsal bedelleri metrekarede en az 50 dolar ile 120 dolar arasında seyrediyor.

Dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve tesise ismi verilen onursal başkan Süleyman Seba’nın katılımıyla açılışı yapılan, ancak inşaatın yer yer devam ettiği belirtilen BJK Fulya Kompleksi’yle ilgili dava devam ediyor. Lüks konut, alışveriş ve iş merkezi, kapalı otopark ve hastaneden oluşan komplekste, Selenium Twins adını taşıyan iki rezidansta 228 daire yer alıyor.