Gazetecilerin uzmanlık alanları daha da özelleşmeli

Hürriyet Gazetesi Dijital Medya Koordinatörü Bülent Mumay'a göre gazetecilerin uzmanlık alanları giderek daha da önem kazanıyor. Ayrıca gazetecinin günümüzde içeriği nasıl üreteceği kadar nasıl dağıtacağı üzerine de kafa yorması gerekiyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kariyer Merkezi tarafından düzenlenen Kariyer Yolculuğunda Mesleki Seminerler dizisi, geçtiğimiz günlerde gazeteci Bülent Mumay'ı ağırladı ve haberciliğin dijital ortamda nasıl icra edildiği tartışıldı.

İnternetin hayatımıza girmesiyle, medya sektöründeki  tüm aşamaların değiştiğini söyleyen Bülent Mumay, bu durumu “iletişimin demokratikleşmesi” olarak yorumluyor. İletişimin demokratikleşmesi, Mumay'a göre okurların fikirlerini söyleme, hatta üretilecek içeriğe etki etmesiyle meydana geliyor.

19 yıldır gazetecilik yapan Bülent Mumay, internet yayıncılığından önceki zamanlarda, gündemin gazeteler tarafından belirlenip servis edildiğini ve halktan hiçbir şekilde geri dönüş alınmadığını, fakat şimdi ise durumun çok farklı olduğunu düşünüyor. İnternet yayıncılığıyla birlikte, artık okuyucuların haberle ilgili olumlu ya da olumsuz eleştiri yazabilme, ihtiyacına uygun bir içerik bulamazsa da anında farklı bir haber sitesine geçebilme fırsatı olduğunu ifade eden Mumay'a göre, istediği bilgiye anında erişemezse başka bir mecraya kayabilen, “şımarık okur kitlesi”ni elde tutmak çok zor.

Artık akıllı telefonlar, bilgisayarlar ile haber alıp verme ihtiyacı karşılandığı için iletişim yöntemlerinin bireyselleştiğini düşünen Bülent Mumay, bunun sonucunda da okurların kendi ilgi alanlarına dair haberleri bulup tüketmek istediğini söylüyor. Artık bir muhabirin genel olarak sağlık üzerine değil, 'raw food' gibi daha özel alanlarda uzmanlaşması gerekiyor. Sonuç olarak, çok çeşitli alanlarda uzmanlaşmış gazetecilere ve onların üretecekleri içeriklere ihtiyaç duyulduğunu, internet ile iletişimin bütün aşamalarının zaman içerisinde değiştiğini ve değişimin devam edeceğini düşünüyor.

Okuyucunun tercihlerine uygun içerik

Hürriyet Gazetesi'nin sanal dünyadaki trafiğini oluşturan Bülent Mumay, gündemi oluştururken okurların neyi tüketmek istediğinin önceden tahmin edildiğini ve buna uygun içerik üretildiğini söylüyor. Üretilen içeriğin hangi kitle tarafından, hangi iletişim aracı ile tüketilebileceği de dikkate alınıyor. Örneğin lise öğrencilerini ilgilendiren bir gelişme yaşandığı anda, bu haberi tüketecek kitlenin o anda okulda olduğu düşünülerek SMS veya Twitter ile haber  okuyucuya ulaştırılıyor. Mumay, haber merkezine ulaşan bir haberin duyurusunun önce Twitter'dan yapılması ve daha sonra ayrıntılı şekilde siteye yüklenmesinin “kurbanı parçalayıp yemek yapmak” gibi olduğunu, yani elde edilen bilgiyi en verimli şekilde kullanmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

Ayrıca, gazeteci olmayı düşünenler için önerilerde bulunan Mumay, bir muhabirin sadece haberi yazmasının değil, haberi daha geniş kitlelere nasıl ulaştırabileceğini düşünmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Facebook, Twitter gibi hiçbir içerik üretmeyen ancak haber sitelerine rakip olduklarını vurgulayan Mumay, gazetecinin bu ortamda rekabet edebilmesi için haber yapıp çekilen değil, haberin büyük bir bulut yaratması için sosyal medyayı ve internetteki bazı imkanları kullanan, meraklı kişiler olması gerektiğini söylüyor. Sektörde, haberin daha fazla okunması için neler yapabileceğine dair düşünen, kafasında soru işaretleri olan kişilere ihtiyaç duyulduğunu da vurguluyor.