Görmüş beraat etti, ama darbe girişimleri soruşturulmayacak

Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in günlüklerinden yola çıkarak hazırlanan ‘Darbe Günlükleri’ haberi nedeniyle “yalan haber yazmak ve iftira atmak” suçlamasıyla yargılanan eski Nokta dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş beraat etti. Örnek’in, Nokta’nın kapatılmasına neden olan ve Örnek’in “Bana ait değil” dediği günlüklerin, Örnek’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki bilgisayarından elde edildiği emniyetin raporuyla kanıtlanmıştı. Görmüş’ün beraat etmesiyle “darbe planlamak ve darbe girişiminde bulunmak” suçlamasıyla yargı önüne çıkmalarının yolu açılan dönemin kuvvet komutanlarıyla ilgili olarak da mahkeme soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

“Rapor istenmesin” talebi

Davanın Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmasına Alper Görmüş, avukatları ve duruşmaya gelmeyen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek’in avukatı Dinçer Eskiyerli katıldı. Kapatılan Nokta dergisi çalışanları, Genç Siviller üyesi bir grup, gazeteci Yıldırım Türker, oyuncu Deniz Türkali ve Lale Mansur, gazeteci yazar Kürşat Bumin ve yazar Leyla İpekçi de duruşma öncesinde Alper Görmüş’e destek vermek amacıyla Bakırköy Adliyesi’ne gelenler arasındaydı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz’ün talebiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından incelenen günlüklerin Örnek’e ait olduğu resmi raporla kesinleşmiş ve Görmüş’ün avukatları geçen günlerde bu raporun ilgili savcılıktan istenmesini talep etmişti. Davanın bugün (11 Nisan) görülen 3. duruşmasında ilk sözü alan Örnek’in avukatı, ‘Darbe Günlükleri’nin Özden Örnek’e ait olmadığını yineleyerek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı bilirkişi raporunun istenmesi talebinin mahkemece reddedilmesini istedi ve yeniden bir bilirkişi tayin edilerek tekrar incelenmesi yönünde alınacak bir kararı da reddedeceklerini söyledi. Örnek’in avukatı, “Bu günlükler, sanığın da ifade ettiği gibi, Örnek’in bilgisayarından kanun dışı yollarla elde edilmiştir ve mahkemede delil olamaz” dedi.

İddialar kamusal önem taşıyor

Bunun üzerine mahkeme başkanının mütalaasını sorduğu savcı, sözkonusu iddiaların kamusal nitelikli ve kamusal öneme sahip olduğunu belirterek, “Bu belgeler davaya ilişkin en somut delildir ve ilgili savcılığın yaptırdığı inceleme raporunun sonuçlarının mahkeme kanalıyla talep edilmesi gerekir” dedi. Savcılık mütalaasının ardından hâkim raporun istenmesi talebini hiçbir gerekçe göstermeden reddederek Görmüş’ten son sözlerini sordu. Hâkimin, “Sadece son sözünüzü söyleyin, başka bir şey demeyin” diye uyardığı Görmüş ise, “Haberimiz doğrudur. Bunu ömrüm boyunca savunacağım” dedi.

“Görünür gerçekle gerçek uyuşuyor”

Bunun üzerine hâkim, savcıdan yeniden mütalaa istedi. Savcı da, “Madem Emniyet’in raporu talep edilmiyor, sanığın şu ana kadar yaptığı savunma ve mahkememize ibraz ettiği deliler görünür gerçekle gerçeğin uyuştuğunu gösterir niteliktedir ve dolayısıyla da suçun unsurları oluşmadığından, iftira ve hakaretin cezalandırılması kabul edilemez” diyerek beraat talep etti.

Savcının beraat istemini kabul eden mahkeme Örnek’in günlükleri nedeniyle darbe girişimi hakkında bir soruşturma başlatılmasınaysa yer olmadığını belirtti. Hâkim, duruşma salonundaki gazetecilere de, “Davanın konusu olan iftira ve yalan haber yazmak iddiasıyla ilgili beraat kararı verilmiştir. Günlüklerin içeriğinde yer alan darbe girişimleri iddiaları mahkememiz dışında kalıp bizi ilgilendirmemektedir” dedi.

“Darbe girişimleri soruşturulmadı”

Duruşma sonrası basın mensuplarına bir açıklama yapan Alper Görmüş, haber yayımlandıktan sonraki süreçte yaptığı bir açıklamayı anımsatarak şunları söyledi:

“O zaman, ‘Bu haber doğrudur. Tek istediğim, askeri mahkemeler de dahil, mahkeme önünde bu iddiamı ispat hakkı tanınmasıdır. Düzgün bir mahkeme süreciyle bu ortaya çıkar. Eğer haber yalansa bizim hakkımızda, doğru ise de içeriğinde ismi geçen kişiler hakkında gerekli olanlar yapılır’ demiştim. Sonraki süreçte haberimizde yazılan iddialarla ilgili yapılan tüm suç duyuruları sivil savcılıklar tarafından askeri mahkemelere havale edildi ve haliyle Genelkurmay Başkanlığı’ndan izin çıkmadı. Böylece, darbe girişimlerine ilişkin hiçbir soruşturma yapılamadı. Beraat ettiğim mahkemede de davanın genişletilmesi talebinde bulunduk, ama mahkeme tarafından engellendi. Şu anda hukuken yapacağımız bir şey olmadığı görünüyor. Ama beraat kararıyla kamuoyu kanaati yönünden kesin bir fikir oluşmuştur ve memleketin durumunu ortaya koyan bir karardır bu” dedi.

Anayasal suç işlendi

Emniyetin raporunun kamuoyuna yansımasından sonra MedyaKronik’e bir açıklama yapan Görmüş’ün avukatı Ümit Kardaş, beraat kararı çıkarsa bir anayasal suçla ilgili yapılan hazırlıkların kanıtlanmış olacağını belirterek, “Bu durumda günlüklerde adı geçen dönemin kuvvet komutanlarının da anayasal bir suç olan darbe girişimi nedeniyle yargılanmalarının önü açılmış olacak” demişti.

Günlüklerde adı geçen kuvvet komutanları ile diğer askerler hakkındaki yasal sürecin, konuyla ilgili haber yayımlandıktan hemen sonra başlatılması gerekirken bunun yapılmadığını söyleyen Kardaş, “Sözkonusu haberde, yani günlükte adı geçen kişiler hakkındaki soruşturmayı sivil savcıların yapması gerekiyordu. Çünkü bu kişiler emekli olmuş ve haliyle sivil hayattaki insanlardı ve Askeri Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilecek bir suç değildi. Ama nedense Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu dosya hakkında görevsizlik kararı vererek işi askeri savcılığa havale etti. Burada bir görevi ihmal sözkonusu ki, bu kararın alınmasında da Şemdinli bombalamasını soruşturan ve hazırladığı iddianame nedeniyle meslekten atılan savcı Ferhat Sarıkaya’nın başına gelenler etkili oldu diye düşünüyorum” demişti.

Ayışığı ve Sarıkız darbe planları

Nokta’nın 29 Nisan-4 Mart 2007 tarihli 22. sayısında, “Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı. 2004’te iki darbe atlatmışız” başlığıyla yer alan kapak haberinde eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu belirtilen günlükler yayımlanmıştı. Habere göre Örnek’in günlüklerinde, 2004’te dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’la planlanan darbe girişimlerine ilişkin ayrıntılı anlatımlar yer alıyordu. Günlükte Yalman ve Eruygur’un başını çektiği, bütün kuvvet komutanlarının bir biçimde katıldığı “Sarıkız” kodlu darbeden ümit kesilince, bu kez Eruygur’un tek başına “Ayışığı” ismi verilen bir operasyona giriştiği anlatılıyordu.

Günlüklerin Örnek’e ait olduğu kanıtlanmıştı

Emekli Oramiral Örnek, bu haber nedeniyle Görmüş hakkında “iftira” ve “hakaret” iddiasıyla dava açmıştı. Altı yıl sekiz ay hapisle yargılanan Görmüş, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 29 Şubat’ta yargılandığı duruşmaya üç çanta dolusu ve 3 bin sayfalık delil dosyalarıyla gelmişti. Amak mahkeme, “bilgisayar çıktısı olarak sunulan günlük olduğu iddia edilen belgeleri” iade ederek, “günlüklerin CD olarak getirilmesini” istemişti. Görmüş de günlüklerin bir kopyasını iletti.

Bu süreçte Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından 7 Mart 2008’de tanık olarak ifadesi alınan Görmüş’ten sözkonusu günlüklerin bir kopyası da alınmıştı. Ergenekon operasyonuyla ilgisi olup olmadığını araştırmak amacıyla “Darbe Günlükleri”nin bir kopyasını alan Savcı Öz, bilgisayar ortamında yazılı olan günlüklerin incelenmesi için emniyetin ilgili birimlerine göndermişti. Teknik inceleme sonunda günlüklerin, Özden Örnek’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda kullandığı bilgisayarından çıktığı belirlenmişti. Konunun basına yansımasından sonra ise Mazlum-Der, dönemin kuvvet komutanları hakkında ikinci kez suç duyurusunda bulunmuştu.