Görüşmeler Sabah, ATV ve dergi grubu için sürdürülüyor




Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, ATV, Sabah ve dergi grubunun tek bir şirkette toplandığını, toplu görüşmelerin tek işyeri için sürdürüldüğünü ve herkesi kapsadığını açıkladı. Çalışanları sendikadan istifaya zorlayan kişilerle ilgili suç duyurusu ve Sabah’a işyeri temsilcisi atanması konusunda ise TGS’nin çalışmaları devam ediyor. İpekçi, bu süreçle ilgili olarak HaberVs’nin sorularını cevapladı.

Dün yaptığınız eylemden sonra Sabah Grubu’nun insan kaynakları ile ilgili yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağınızı söylemiştiniz. Bu konuda bir girişiminiz oldu mu?

Biliyorsunuz bizim orada baskıya maruz kalan arkadaşlarımız oldu ve bununla ilgili hukuki sürecin ne olması gerektiğini avukatlarımız inceliyor. Orada yasal olarak ne yapılması gerektiğine avukatlarımız karar verecek.

Peki hangi isimlerle ilgili suç duyurusunda bulunmayı düşünüyorsunuz?

Orada zaten arkadaşlarımız baskı altında, bu nedenle şu anda isim vererek onları da zor durumda bırakmak istemeyiz. Ama incelemelerimiz sürüyor. Bu konuda mutlaka bir şeyler yapacağız.

İncelemeleriniz ne zaman sonuçlanır?

Tam bir süre vermek doğru olmaz. Dediğim gibi avukatlarımız konuyu inceliyorlar, biz de onları bekliyoruz.

Daha önce ATV’de toplu görüşmelere başladığınızı, Sabah’ta ise yetki sürecinin devam ettiğini açıkladınız. Sabah’ta hangi aşamadasınız?

Aslında şu anda ATV ve Sabah için tek bir şirket var ve burada çalışan herkes için toplu görüşmelere başladık.

ATV’de yetki alındığı Sabah’ta ise sürecin devam ettiği konusunda haberler çıktı. Öyleyse yanlış yazıldı bu konuda…

Tam olarak da yanlış diyemeyiz. Çünkü ATV’deki yetki süreci daha önce tamamlanmıştı biliyorsunuz. Ancak biz buraya geldiğimizde gördük ki yetki aldığımız şirket isim değiştirmiş ve çalışan sayısını artırmış. Yani ATV ve Sabah tek şirkette birleşmiş. Bizim yetki aldığımız şirketin adının değişmesi ve çalışan sayısının artması elbette bizim yetkimizi etkilemez. Biz de buradaki tüm çalışanlar için toplu görüşmeleri başlattık.

Yani bu durumda yaptığınız toplu sözleşme görüşmelerine hem ATV’de çalışanlar, hem Sabah’ta çalışanlar, hem de Dergi Grubu’nda çalışanlar dahil öyle mi?

Evet. Burada tek bir işyeri var. ATV, Sabah veya Dergi Grubu, arkadaşlarımızın çalıştıkları bölümler yalnızca.

O zaman Sabah gazetesine de işyeri temsilcisi atama hakkınız var. Bu atamayı yaptınız mı?

O ayrı bir konu. Ayrı bir prosedür olarak devam ediyor.

İşverenle aranızdaki görüşmeler sanırım devam ediyor. 14 Ağustos Perşembe günü bir görüşme daha olacağı söylendi.

Evet. Perşembe günü görüşme olacak. Bu arada geçen görüşmeden kalan bir tutanağımız var işveren temsilcilerinde, O tutanağı bekliyoruz. Orada da 8 madde var. O maddelerin hangilerini kabul edip hangilerini etmediklerini bize bildirmeleri gerekiyor. Eğer o maddeler de kabul edilirse 8 madde daha geçilmiş olacak ve geriye parasal konular dışında pek az şey kalacak. Tabii onların cevabını bekliyoruz şu anda.

ATV ve Sabah’ta çalışanlar TGS’nin biraz ağır hareket ettiğini ve sürecin bu nedenle yavaş yürüdüğünü düşünüyor. Konuştuğumuz arkadaşlarda bu yönde yaygın bir kanı var…

Sendikal yasalar ve bu konudaki prosedür o kadar hızlı çalışmıyor. İşlerin ağır gitmesinin nedeni esas olarak bu. Örgütlenmeye kalktığınızda bir kapı açıyorsunuz, karşınıza iki üç tane daha kapalı kapı çıkıyor, onları açıyorsunuz yenileri çıkıyor… Bir taraftan bakanlıkta gerekli işlemleri, başvuruları yapacaksınız, bir taraftan işverenle olan ilişkiyi yöneteceksiniz bir taraftan da örgütlenmeyi sağlayacaksınız. Bu o kadar kolay ve hızlı yürüyen bir iş değil.

Ama arkadaşların şikâyetlerinde haklı olduğu bir konu var, o da bilgi akışı. Ne yazık ki bilgi akışında bir kopukluk yaşıyoruz. Bunun nedeni de esas olarak sendikalaşma çalışmasının karşısına çıkartılan engeller. Aslında bizim orada duyurularımızın rahatça dağılabilmesi, işyeri temsilcisi arkadaşlarımızın rahatça çalışabilmesi gerekiyor. Ancak bu konuda ciddi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Tabii işverenin ilk kez sendikal çalışmayla karşılaşmasının da bunda etkisi var. İlk aşamada kabullenmek istemiyorlar ama zaman içinde buna alışacaklarını düşünüyorum.

Diğer yandan e-posta trafiği de sağlıklı işlemiyor. Çünkü arkadaşların e-posta adresleri sağlıklı olarak elimizde mevcut değil. İçeride bine yakın kişi var ve 400-500 tane üyeniz var, bunlara ulaşmakta karşımıza çeşitli güçlükler çıkartılıyor.

İşyeri temsilcisi ataması da bu açıdan önemli herhalde. Yani şu anda Sabah’ta bir işyeri temsilciniz bulunmaması da bu iletişim sorununun bir parçası sanırım.

Evet tabii. O da bir engel.