Kürt basınının Türkçe sesi Özgür Gündem gazetesinin kapatılması gazetelerde haber değeri görmedi.
1990’larda Yeni Gündem adıyla yayınlanan, 30 muhabiri ve dağıtımcısı öldürülen ve 17 yıl aradan sonra geçtiğimiz sene Özgür Gündem ismiyle yayınlanmaya başlayan gazeteye, 23 Mart’ta, “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir ay süreyle kapatılma cezası verilmiş, gazetenin o günkü nüshaları matbaadayken toplatılmıştı.
Dört gazete (Birgün, Cumhuriyet, Evrensel ve Taraf ) gelişmeyi manşetine taşırken en çok yer veren gazeteler Evrensel ve BirGün oldu.
Akşam, Bugün, HaberTürk, Hürriyet, Milliyet, Radikal, Sabah, Sözcü, Star, Vatan, Yeni Şafak, Yurt ve Zaman’da gelişmeyle ilgili tek satır yer almadı.
HaberTürk yazarı Umur Talu ve Radikal’den Yıldırım Türker, gazetelerinde konu hakkında yazan yegâne iki gazeteciydi.
Evrensel
“AKP’den PRESS” manşetiyle çıkan gazete “Kürt gazetecilerin tutuklanmasının ardından Özgür Gündem’in kapatılması, Özgür Gündem Diyarbakır Bürosu çalışanlarının 1990’lı yıllarda yaşadıkları baskıları konu alan PRESS filmini akıllara getirdi” spotunu kullandı. Gelişmelere “Gazete kapatmak Türkiye için kara bir lekedir” başlığını kullandığı 7. sayfada geniş yer veren Evrensel, ağırlıkla gazetecilerin konu hakkındaki görüşlerine yer verdi. Gazete 11. Sayfası da “Kürt gazeteciliğinin 20 yıllık inadı” başlığı altında Özgür Gündem’in geçirdiği tarihsel süreci özetledi.
BirGün
Ön sayfada “Gündem OHAL” manşetini kullananan BirGün, haberi “Hükûmetin ‘yeni Kürt stratejisi’ belli oldu: 1990’ların başında tanıştırıldığımız OHAL yöntemleri 22 yıl sonra bir kez daha devreye sokuldu. Gündem gazetesi bir ay kapatıldı” spotuyla verdi. Doğan Tılıç’ın “Matbaa basma, gazete kapatma: ‘Yeni’ Kürt stratejisinin eski taktikleri” başlıklı yazısı ve Gündem Yayın Kurulu’nun dün yaptığı açıklama da ön sayfada yer aldı. Gazete, 9. sayfada ise “Özgür Gündem Susturulamaz” başlığını tercih ettiği haberine yaklaşık yarım sayfa yer ayırdı.
Cumhuriyet
Haberi manşetten “Basına büyük darbe” başlığıyla gördü. Gelişmelere 8. sayfada yer veren gazete “Özgürlüğe Ambargo” başlığını tercih ederken, Özgür Gündem’e verilen cezayı basına vurulmuş darbe olarak nitelendirdi ve Terörle Mücadele Kanunu’nu (TMK) eleştirdi.
Taraf
Manşetini bu konuya ayıran ve “Darbe günleri gibi” başlığını tercih eden gazete 13. sayfada ise “ Gündem yine özgür değil” başlığını kullandı. Gazetenin kapatılma nedeni olan “Çözüm de belli muhatap da” ,“ Birakujiden ulusal birliğe ( Kürt Ulusal Konferansı) ve henüz basılmamış sayısının manşeti de “Cizir teslim alınamaz” olduğunu okuyucularına duyurdu.
Posta
Yüksek tirajlı gazeteler arasında habere yer veren tek yayın oldu. 14. sayfada “Özgür Gündem kapatıldı” başlığını kullandı.
Aydınlık
Haberi 13. sayfanın sol alt köşesinde gören gazete “Özgür Gündem’e 1 ay kapatma” başlığı altında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatma gerekçesine yer verdi.
Radikal, habere yer vermeyen çoğunluk arasındaydı. Yıldırım Türker “Gündemde özgürlük yok” başlığıyla kaleme aldığında köşe yazısında “Şimdi Kürt basını bir kez daha yalnız bırakırsak, her sözümüz boşlukta çınlayacaktır. Söze sahip çıkmanın tam zamanıdır” dedi.
HaberTürk yazarlarından Umur Talu, Özgür Gündem’i de konu edindiği “Bir saat ileri demokrasi!” başlıklı yazısında “İleri alındıkça saat, sanki geri sayıyor hayat (…) Bir saat ileri demokrasi bile ne kadar fark ediyor bu memlekette. Bir de düşünün, Başbakan şu anda Kore’de, hepimizden 7 saat ileride!” diye yazdı.