Hükümet 2012’de 10 milyon kişiye sigarayı bıraktıracak

Geçtiğimiz günlerde yapılan, hükümetin deyimiyle “vergi güncellemesi” sigara kullanıcılarının bütçesini sarsarken pek çok tiryaki de ciddi olarak sigarayı bırakmanın yollarını aramaya başladı. Uzmanlar, sigarayı bırakmak için kişinin kendi kararlılığının ve iradesinin ön koşul olduğunu söylese de çoğu kişi ilaç yardımıyla sigarayı bırakmaya çalışıyor.  Ancak bu tür ilaçlara her ne kadar reçetesiz erişmek mümkün olsa da bunların kimyasal bileşikler olması ve yan etkileri kullanım konusunda dikkat edilmesini gerektiriyor. Doktorlar ve eczacılar sigarayı bırakmaya yönelik ilaçların da hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini, aksi takdirde “kaş yapayım derken göz çıkarma” durumunun ortaya çıkabileceğini vurguluyorlar.

Öte yandan yapılan zamların ve sigara karşıtı kampanyaların sigarayı bıraktırma konusunda hayli etkili olduğu anlaşılıyor. Sağlık Bakanlığı sigara yasağının kullanıcılar üzerindeki etkisi hakkında en son araştırmayı 2010 Aralık ayında gerçekleştirdi. 15 yaş üstü nüfus üzerinde gerçekleştirilen “Türkiye Yetişkin Tütün Araştırması”, 2008’de yapılan aynı araştırmasıyla karşılaştırıldığında sigara kullanma oranının yüzde 31'den yüzde 27'ye düştüğü ve 2.2 milyon kişinin sigarayı bıraktığı görülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı bu yılın 10 ayı içinde iki milyona yakın kişi aradı. Sağlık Bakanlığı HaberVs’nin sorularına karşılık, yürüttüğü kampanyalar sonucunda sigara içme oranlarını 2012 yılı sonuna kadar yüzde 20'nin altına indirmeyi hedeflediğini açıkladı. Yani 2012 sonuna kadar yaklaşık 10 milyon kişinin sigaradan vazgeçirilmesi planlanıyor. 2008-2010 arasında sigarayı 2 milyon kişinin bıraktığı gözönüne alınırsa, bir yılda 10 milyon kişiye sigarayı bıraktırmak için hükümetin 2012’de “güncelleme” silahını daha fazla kullanabileceğinie tahmin etmek pek de zor değil.

 Sigara bıraktıran ilaçlara dikkat!

Sigarayı bırakmayı istediğinizde, ilk olarak; 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilirsiz. 171 hattı, sigarayı bırakma konusunda psikolojik destek sağlıyor ve sizi gerekli sağlık kuruluşlarına yönlendiriyor. Eğer sosyal sigortanız varsa ücretsiz olarak, yoksa 15 TL karşılığında muayene olabilirsiniz. Sigarayı bırakmaya yardımcı olarak kullanılan ilaçları reçetesiz temin etmek mümkün, fakat ilaçların çok ciddi yan etkileri olduğundan doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Sosyal sigortanız varsa bu ilaçları, yönlendirildiğiniz hastaneden aldığınız reçete ile ücretsiz veya az bir ücret karşılığı temin edebiliyorsunuz. İnternet üzerinden satılan hiçbir ilaç kesinlikle önerilmiyor ve doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları size önerilen dozda kullanmanız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan ilaçlar Zyban, Champix ve Nikotinell. Bu ilaçların dışında internet üzerinden değişik isimler altında satılan bitkisel ilaçlar, iğne tedavileri gibi 1 hafta içinde tedavi vaat eden yöntemler doktorlar ve eczacılar tarafından bilimsel olarak değerlendirilmiyor, tavsiye edilmiyor.

Bazı ülkelerde antidepresan olarak da satılan Zyban kesinlikle başka bir antidepresan kullananlara, epilepsi, konvulsiyon, anoreksi gibi sıkıntıları olanlara ve alkol kullananlara tavsiye edilmiyor. Vücudun nikotinden arınması 3 ay sürdüğünden ilacı en az 3 ay kullanmak gerekiyor. Tedavi olmak isteyen kişi, ilaç tedavisi başladığı andan itibaren en fazla 1 hafta süreyle sigara içmeye devam edebiliyor ve ardından sigara içmeyi tamamen bırakması gerekiyor. Kullananların genel olarak 3-4 gün arasında bir sürede sigarayı bıraktığı belirtilirken, ilacın en belirgin etkisinin, nikotin yoksunluğunun ortadan kaldırılması olduğu söyleniyor. Sigarayı bırakmada yaşanan aşırı sinir, depresyon gibi durumları ortadan kaldırıp, sıradan bir antidepresanın yarattığı uyku, iştah gibi problemleri yaratmıyor. En sık görülen yan etkileri; uykusuzluk, baş ağrısı, ağız kuruması.

Bir diğer ilaç ise Champix. Champix bir nevi sahte nikotin. Vücut Champix'i nikotin gibi algıladığından nikotin eksikliği hissetmiyor. İlacın diğer sigarayı bırakmaya yardımcı ilaçlar ile beraber kullanılmaması gerekiyor. Hamileler ve 18 yaşın altındaki çocuklar kullanamıyor. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastaların kontrol altında olması gerekiyor. En sık görülen yan etkileri; bulantı, iştah artışı, uykusuzluk, baş ağrısı, yorgunluk, kusma ve mide rahatsızlığı.

Üçüncü ilaç ise Nikotinell olarak adlandırılan, nikotin bandı ve sakızı. Bu, yıllardır uygulanan bir tedavi yöntemi. Üst kola yapıştırılan bir bant ile vücuda nikotin salgılayarak, kandaki nikotin düzeyinin sigaraya ihtiyaç duymaksızın, dengeli biçimde olmasını sağlıyor. Bu ilacı, sigara içemeyeceği konusunda kendine güvenmeyenlerin kullanmaması gerekiyor. Nikotin bandı ya da sakızı kullanan kişi sigara içmeye devam ederse nikotin komasına girme riski taşıdığından sigara içilmemesi son derece önemli. Nikotin bandının 24 saatte bir değiştirilmesi ve suyla temas etmemesi gerekiyor. En sık görülen yan etkileri; uygulama yerinde kızarıklık, kaşıntı, alerjik reaksiyon, baş ağrısı, uykusuzluk ve bulantı.

Sigarayı bırakma yolunda, modern tıp birçok alternatif sunuyor. Ancak sigarayı bırakmak için ihtiyacınız olan tek şeyin iradeniz olduğunu unutmamanız gerekiyor.

“Hükümet 2012’de 10 milyon kişiye sigarayı bıraktıracak” üzerine 2 yorum

  1. sağlık bakanım lütfen, bende bu illetten kurtulmak istiyorum.daha önce hastaneye gittim.bütün tetkiklerim yapıldı.ilacımı almaya gittiğimde ilacın bittiği söylendi.tekrar yardımınızı bekliyorm .saygılar

  2. İLAÇLAR 2010 YILI İÇİNDE ÜCRETSİZ DAĞITILDI EVET.FAKAT İLGİLİ YILDA BİTİRİLEN 350000 KUTU İLAÇTAN SONRA HEKİM İLACI REÇETE ETSE BİLE ÜCRETSİZ ALMAK SGK KARŞILAMADIĞI İÇİN MÜMKÜN DEĞİL…

Yorumlar kapalı.