İnternet medyası da gazetelere tepkili

İnternet sitelerini hedef alan, 20 ayrı gazetenin ortak imzasıyla açıklanan deklarasyona tepki gecikmedi. İnternet Medyası Federasyonu (İMF) tarafından yapılan açıklamada gazetelerin çıkarlarını korumanın hak olduğu ve kaynak gösterilmeden yazı kullanılmasının meslek etiğine saygısızlık olduğu belirtilse de “hırsızlık” olarak nitelenen alıntıların bizzat imzacı gazeteler tarafından yapıldığı da vurgulandı. Cengiz Semercioğlu’nun TV8 kanalında yaptığı programa katılan İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık ise “Bütün dünyada kaynak belirterek haber alışverişi yapılıyor. Bu kararın altında internet dünyasını boğma girişimi var” dedi.

Atilla: “Gazetelerin de sadece kendi içeriklerini kullandığı söylenemez.”

İnternet Medyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Talat Atilla tarafından yapılan yazılı açıklamada internet medyasına pervasız ve hırsız nitelemeleri gibi çok sert ifadelerle savaş açmanın hiçbir yarar sağlamayacağı belirtildi. “İnternet medyasının her gün artan gücü karşısında gazetelerin, pozisyonlarını korumak için önlemler almasını anlaşılır bir talep olarak görüyoruz. Belli bir emek verilmiş haberin/yazının/fotoğrafın kaynak gösterilmeden birebir kopyalanması her şeyden önce meslek etiğine saygısızlıktır” denilen açıklamasında Atilla, “Ancak şu açık ki söz konusu gazetelerin de sadece kendi içeriklerini kullandığı söylenemez. Deklarasyonda çok sert bir şekilde ifade hırsızlık olarak tanımladıkları diğer yayın organlarının haberlerini kaynak göstererek kendi gazetelerinde, gazetelerinin web sayfalarında kullanmaktadırlar.  Savaş açtıkları televizyonların haber bültenleri ya da internet sitelerinin özel haberlerini gazetelerde görmekteyiz. İMF olarak yayınlandıktan sonra artık bir kamu malı haline gelen haberin/ yazının/fotoğrafın kaynak gösterilerek özet bir şekilde alıntılanmasının gerekli ve uygun olduğunu düşünmekteyiz” dedi.

Altaylı: “Böyle gitseydi bir gün gazeteler kepenk indirecekti”

Cengiz Semercioğlu’nun TV8 ekranlarında yayınlanan “Böyle Bir Şey Var Mı?” programında da konu ele alındı. medyatava.com isimli sitesinin haberine göre programa telefonla katılan Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı uygulamayı savunarak, “Haber için milyonlarca dolar harcıyoruz birisi geliyor haberleri toplayıp yayınlıyor. Sayfa tasarımlarımızı bile bire bir yayımlıyorlar. Böyle gitseydi bir gün gazeteler kepenk indirecekti” dedi.

Programa katılan, bir çok internet sitesinin de sahibi olan İnternet Medyası Derneği Başkanı  Hadi Özışık ise bu tür uygulamaların tüm dünyada yaşandığını belirterek, “Haber değeri varsa haberleştirilir. ‘Korsana hayır’ sloganının altına ben de imza atıyorum. Bize hiç davet gelmedi konuşulmadı bile. Kararı kendi başlarına aldılar keşke bize danışsaydılar. Bu kararın altında internet dünyasını boğma girişimi var” dedi. Gazeteport isimli internet sitesinin sahibi Yavuz Semerci de bunun gazete tirajlarını arttırıcak bir uygulama olmadığı, büyük gazetelerin internet sitelerinin haberlerini kendilerinden aldıklarını söyleyerek karşı çıktı.

Akın: “Mesele içerik üreten bağımsız mecraları da boğmaksa, bu iş zor.”

Konuyla değinenlerden biri de bağımsız haber portalı t24.com’un Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın’dı. Yayımlanan ortak deklarasyonda kullanılan dilin “ölçüsüz” olduğunu vurgulayan Akın, “Bunun yerine, aslında önemli bir soruna işaret edilebilir, hatta kayıt dışı çalışmayan internet mecralarıyla ortak hareket edilebilirdi. Çünkü biliyoruz ki, Türkiye'de, hiçbir içerik üretmeden sadece gazete ve televizyonların ürettiği malzemeyi tüketerek yayın yapan çok sayıda internet sitesi var” diye yazdı.

2005'te 1 milyon dolar gibi küçük bir bütçeyle kurulduktan sonra geçen yıl  315 milyon dolara America On Line'a  (AOL) satılan Huffington Post’un kurucusu Arriana Huffington'ın, “Bizden aldığı haberlerle bizim tirajlarımızı düşürüyor” diyen gazetelere, 2009'da “internet Oscar'ı” olarak bilinen “Webby” ödülünü alırken söylediği, “Hayatım, gazeteleri ben öldürmedim!..” yanıtını yazısının başlığına taşıyan Akın, meselenin diğer boyutunda yer alan “haberin telifi olur mu?” tartışmasının tüm dünyada yapıldığını da söyledi. Gazeteler ve gazetelerin internet sitelerinin de, televizyonlar ile gazetelere ait olmayan diğer internet sitelerinden haber ve yorum kullandıklarının altını çizen Akın, “Haksız rekabet vurgusu da taşıyan deklarasyonun temel hareket noktasının, gazetelerin tirajı ile gazete sitelerinin ziyaretçi sayısını artırmak olduğunu biliyoruz. Peki “hiçbir haber ve yorumun, hiçbir şekil ve hacimde, kaynak gösterilerek dahi kullanılmasına izin vermeyeceğiz’ diyen gazeteler dediklerini yapıyorlar mı?” diye sordu.

“Yapmaları gereken, o mecraların neden güç kazandığı üzerinde düşünmek”

Akın, birkaç gün önce El Arabiya televizyonunun, Türk pilotların Suriye tarafından öldürüldüğü iddiasına sayfalarında uzun uzun yer veren ancak kaynak göstermeyen gazetelerden örneklerle sorusunun yanıtını da verdiği yazısında, “Mesele, internette kayıt dışı çalışan, nereden ve nasıl yayın yaptığı bilinmeyen, gazetelerdeki yorumları uyarılara rağmen birebir ve link vermeden yayımlayan sitelerse, tamam. Ancak mesele, kendisi de içerik üreten bağımsız mecraları boğmaksa, geleneksel medyadaki grup hâkimiyetini internette de inşa etmeye kalkmaksa, bu iş zor. Gazeteler, tirajlarını, internette güç kazanan bağımsız mecraları sindirmeye çalışarak artıramazlar. Yapmaları gereken, o mecraların neden güç kazandığı üzerinde düşünmek” dedi.