Interrail'in pabucu dama atıldı

İkisi mühendis, ikisi halihazırda üniversite öğrencisi olan dört gencin beyin takımını oluşturduğu Interfly, 2009 yılında faaliyete geçen, kendi deyimleriyle bir “gençlik ve eğlence kulubü.”  Yıllarca kendi imkanlarıyla neredeyse tüm dünyayı dolaşan, Turizm Enformasyon Sertifikası'na sahip bu dört gencin ortak gayesi, ülkemizdeki özellikle genç nüfusun yurtdışı gezisi sevdasına konforlu ve ekonomik bir yolla çözüm bulmak.

Temelde interrail mantığına dayanan bu sistemde en cazip değişiklik seyahatlerin uçakla yapılıyor olması, hem de neredeyse tren fiyatına. Bir diğer değişiklik ise gidilen şehirdeki konaklamanın sağlanması için hostellerin önceden belirlenmesi. Kendilerini “Interrail'in uçaklı versiyonu” sloganıyla tanıtan kurum böylece Interrail'ın yolda kaybedilen zaman, konaklama sıkıntısı, yorgunluk gibi dezavantajlarını yoketme amacını taşıyor. Gençlerin daha çok rağbet ettiği Interfly'da yaş sınırlaması yok. Kişiye özel tur mantığıyla çalışan ve isminden öte bir seyahat şekli haline gelen Interfly, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlıyor. Avantaj ve dezavantajlarına bakıldığında ise anlaşılıyor ki seyahatten beklentilerinize göre sizi vezir de edebilir rezil de.

Kişiye özel seyahat rotası

Interfly'da rotanızı belirlemek adına kurucuların önceden hazırladıkları “Macera dolu Amerika, Ekonomik Uçuş, Batı Avrupa” gibi kişiye yol gösterici seyahat paketleri bulunuyor. Nereden nereye gidileceği, kaç gün süreceği önceden saptanmış bu paketleri seçebileceğiniz gibi kendi kafanızdaki değişikleri de istediğiniz gibi uygulayabiliyorsunuz. Seyahati 3 gün kısaltmak, Paris'te kalmayı 1 gün artırtmak, Madrid'i es geçmek tamamen sizin ellerinizde. Diğer yandan bakıldığında internetle biraz haşır neşir olan bir kişi yaptığı araştırmalarla kendine bir seyahat çizelgesi hazırlayabilir. Ucuz hosteller araştırıp, ucuz uçak biletleri bulmak günümüzde çok da zor değil. Yeterli zaman harcandığı takdir de kendi Interfly’ınızı yaratmak tabiiki mümkün, fakat “benim araştırmaya vaktim yok, nereleri istediğimi söylerim, biletlerimin çıktısını alır havaalanına giderim” diyorsanız Interfly sizin için biçilmiş kaftan.

Seyahatlerin uçakla yapılması, konaklamanın dahil olmasıyla fiyatların yüksek olacağı düşünülse de Interfly müşterilerine düşünüldüğünden ekonomik bir yurtdışı gezisi vaad ediyor. Paketler, ortalama 800 Euro civarında olmakla birlikte kişilerin tercih ettikleri gün sayısı ya da yaptıkları değişikliklere göre esneklik gösterebiliyor.  Tabii ucuza gidiyor olmanın da bedelleri yok değil. Eğer kalacağım yer merkez olsun, yanımda 2-3 bavulum bulunsun, rehber eşliğinde gezeyim gibi beklentiler içindeyseniz sizin için seyahatin işkenceye dönüşmesi an meselesi. Öncelikle seyahatin ucuz olması temel baz alındığı için havaalanları yada hosteller genellikle merkez dışında. Bu da transfer parası ve yol maaliyeti olarak size geri dönüyor.Yani Paris’e indiğinizde Eyfel Kulesi’ni görmek, Roma’ya geçtiğinizde Aşk Çeşmesi'ne para atmak, Venedik’in meşhur gondollarıyla sefa sürmek şehre indikten sonra uzun ve çetrefilli yolları aşmayı gerektiriyor.

Bagaj hakkı yok

Ucuz olmasının sağladığı bir diğer dezavantaj ise uçakta yolculuk için bagaj hakkınızın bulunmaması. Sadece el bagajı hakkı bulunan Interfly yolcuları, havayolu şirketinin belirlediği boyutu ve ağırlığı aşan her valiz için ekstra ücret ödemek zorunda. O yüzdendir ki ceza almamak için el çantasının ağırlığını azaltmak amacıyla üst üste 7 tişört, 2 şortla kendini uçağa atan Interflycılar görmek mümkün. Eğer her gün farklı şeyler giyerim, çarşafımı yastık kılıfımı götürürüm, tek ayakkabıyla günlerimi geçiremem gibi dertleriniz varsa havaalanına girdiğiniz anda sıkıntılar başlıyor demektir.

Seyahat esnasında ise Interfly ekibinin seyahatten önce yolladığı “Nerede ne yenir? Neresi gezilir? Hostel’e nasıl giderim?” gibi soruların cevaplarının bulunduğu kitapçığı okursanız, biraz da harita çözümleyebiliyorsanız şehrin kralı sizsiniz. Fakat bir elinizde harita diğer elinizde kitapçık sağa sola bakınırken rehber önderliğinde nereye gittiğini bilerek hareket eden grupları görmek de insanda bir burukluk yaratıyor haliyle.

Faaliyete geçişlerinin üçüncü yılları olan 2012'yle birlikte Interfly ekibi amatör ruhlarını koruyarak daha profesyonel bir oluşum haline gelmeyi amaçlıyor. Interfly Halkla İlişkiler Uzmanı Nur Keskinsoy, “Interfly, özellikle üniversite öğrencilerinin ilgisini çeken bir tur anlayışı olduğu için zamanla hem öğrencilerin daha ucuz seyahat etmesini, hem eğlenirken aynı zamanda bir gelir elde etmesini sağlayan 'Campus Based Creative Works' başlığı altında 'Campus Manager' ve 'Walking Guerrilla' sistemini oluşturdu. Bu sistemde, Türkiye genelinde onlarca üniversitede yüzlerce temsilciye sahip olan Interfly, bu temsilcileri aracılığıyla üniversite içinde etkinlikler, tanıtımlar yaparak hedef kitlesini genişletmekte” diye hedeflerini açıklıyor.

“Interrail'in pabucu dama atıldı” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.