Mustafa Kuleli
Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) ile DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, dünya çapında bir genç işçi buluşması düzenliyor. Rosa Luxemburg Vakfı, İşçi Filmleri Festivali ve Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenecek olan “Dünya Genç İşçi Buluşması 2008 / Türkiye” kapsamında, dünyanın birçok ülkesinden gelecek genç işçiler, Türkiye’deki genç işçilerle buluşarak örgütlenme ve mücadele deneyimlerini paylaşacak, uluslararası dayanışmanın olanaklarını tartışacaklar.
Birleşik Metal-İş’in Balıkesir Gönen’deki Kemal Türkler Tesisleri’nde 7-15 Haziran 2008 tarihlerinde gerçekleşecek olan bu buluşma Türkiye’de bir ilk olacak. Buluşmaya İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gebze, Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden katılım sağlanacak. Diyarbakır’da çalışan sendikalı ve sendikasız çok sayıda genç işçinin kampa katılımı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenecek. Buluşmaya yurt dışından Almanya, İtalya, Rusya, Sırbistan, Kosova, Bosna, Mısır, Belçika, Azerbaycan, Kazakistan, Venezüella, Şili, Bolivya, Arjantin, Brezilya ve Filipinler’den genç işçi temsilcileri katılacaklar.
“Örgütlü yaşam ve güvenli gelecek”
“Örgütlü yaşam ve güvenli gelecek” için buluşacak olan genç işçiler 9 günlük bu buluşma kapsamında paneller, forumlar, söyleşiler, atölye çalışmaları, film gösterimleri ve konserler gerçekleştirecekler. Program, Türkü Hazel’in sunuculuğunu yapacağı ve Moğollar’ın sahne alacağı 8 Haziran’daki açılış gecesi ile başlayacak. Buluşma kapsamında yapılacak panellerde ‘Genç işçiler ve sorunları’, ‘Emek göçü ve ırkçılık’, ‘Endüstriyel futbol / spor’, ‘Çalışma hayatında ve sendikal alanda kadın’, ‘Mesleki eğitim’, ‘Çevre’, ‘İşçi sınıfı, sendikalar ve siyaset’, ‘Savaş ve barış’ konuları ele alınacak.
Kampın 3 günü boyunca yapılacak atölye çalışmalarında mücadele deneyimlerini ve örgütlenme olanaklarını tartışacak genç işçiler, düzenleyecekleri forumla da atölye çalışmalarının sonuçlarını birbirleriyle paylaşacaklar. Kamptaki bir diğer forum ise kadın işçilerle ilgili olacak. Çalışma alanında ve sendikal alanda kadının yerinin konuşulacağı foruma çeşitli işyerlerinden çok sayıda kadın işçi de katılacak.
Türkiyelilere Latin Amerika dersleri
Yurt dışından katılan işçi temsilcileriyle birlikte yapılacak söyleşilerde, temsilciler mücadele deneyimlerini paylaşacak. Bu kapsamda Latin Amerika’da yaşanan neoliberal yıkım politikalarının sonuçları ve buna karşı gerçekleştirilen “işgal fabrikaları” deneyimleri anlatılacak. Arjantin Piqueteros Hareketi ‘nden Diego Oscar Quintero, Brezilya Flasko İşgal Fabrikası’ndan Pedro Alem Santinho, Şili Ulusal Sendikal Konferans’tan Karina Natasha Nohales Pena ve Margarita Consuelo Pena Humana, Bolivya Topraksız İşçi Hareketi (EMST)’nden Moises Torres Veizaga, Venezuela Sidor’da işçilerin kamulaştırdığı çelik fabrikasından, Arjantin Cihilivart İşgal Fabrikası’ndan ve Brezilya Topraksız İşçi Hareketi (MST)’nden genç işçilerin katılacağı söyleşiler kamp boyunca sürecek.
Müzik, sinema ve futbol
Çeşitli coğrafyalardan ezgilerin buluşacağı kampta Adile Yadırgı ve Ermeni duduk sanatçısı Suren Asaduryan birlikte sahne alacaklar. Fuat Saka, Harun Topalaoğlu&ENTU ve Laz kadın korosu Dalepe Nena söyledikleri şarkılarla Karadeniz ezgilerini kampa taşıyacaklar. Kürtçe ezgileri Burhan Berken, Arapça ezgileri de Ahibba seslendirecek. Tolga Sağ, Grup Kibele ve Grup Yediçeşni ise halk müziğini kampa taşıyacak. Kampın 14 Haziran kapanış gecesinde düzenlenecek geniş katılımlı etkinlikte ise Hakan Yeşilyurt ve Ezginin Günlüğü sahne alacak.
Kamp süresince bu yıl 3’üncüsü düzenlenen İşçi Filmleri Festivali’nden filmler gösterilecek. Festivaldeki filmlerin yanı sıra Sine-Sen’in katkılarıyla gerçekleştirilecek olan film gösterimlerinde, filmlerin yönetmen ve oyuncularının katılacağı söyleşiler düzenlenecek. 1978 yapımı Maden filmi çoğu ’78 yılı sonrasında doğmuş olan genç işçilerce izlenecek. Genç işçiler, filmin oyuncusu olan Tarık Akan’la da sohbet etme fırsatı da bulacaklar. Türkiye’nin ilk Oscar ödüllü filmi olan göç konulu Umuda Yolculuk’un gösteriminin ardından filmin senaristi Feride Çiçekçioğlu’nun yanısıra oyuncuları Yaman Tarcan, Yaşar Güner ve Kutay Köktürk’ün katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. 1980 askeri darbesini konu alan ‘Eve Dönüş’ filminin gösteriminin ardından ise yönetmeni Ömer Uğur ve başrol oyuncusu Mehmet Ali Alabora ile bir söyleşi yapılacak.
Avrupa Futbol Şampiyonası’nın gerçekleştiği tarihlere denk gelen kampta endüstriyel futbol ve sporun tartışılacağı panele Radikal gazetesi spor yazarı İbrahim Altınsay, Özgür Gündem gazetesi spor yazarı Doğan Durgunı, Galatasaraylı eski futbolcu Metin Kurt ve Forza Livorno grubundan Mehmet Şafak Sarı katılacak. Panelin ardından ise yönetmen Serdar Akar’ın katılımıyla Dar Alanda Kısa Paslaşmalar filmi izlenecek.
Buluşmanın öne çıkan özelliklerinden birisi de final tarihinin Türkiye işçi hareketinin en önemli kilometre taşlarından olan 15–16 Haziran Direnişi’nin yıldönümüne denk geliyor olması. Bu nedenle 14 Haziran akşamı ülke çapında katılımın sağlanacağı “15–16 Haziran” konseri gerçekleştirilecek. “Dünya Genç İşçi Buluşması 2008 / Türkiye” kampın son günü yapılacak “15–16 Haziran; Dün, Bugün, Yarın” paneliyle son bulacak.