İstanbul için üniversiteliler ile liseliler el ele

Müge Doğrular
mdogrular@medyakronik.com

İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti (AKB) olacağı 2010 yılına hazırlanırken üniversite öğrencileri de boş durmuyor. İstanbul’un resmi adaylığının ilan edildiği 2006’dan bu yana konuyla ilgili çalışmalar son hız devam ediyor.
AKB projesi İstanbul’un kültürel alt yapısını fazlasıyla geliştirilebilecek çok önemli bir fırsat ve bu alanda proje çağrıları sürüyor. Bu proje çağrısı tabii üniversiteleri de kapsıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi de proje yapmaktansa “proje ürettirme” misyonunu üstleniyor. Geçtiğimiz sene açılan yeni bölümler Kültür Yönetimi ve Sanat Yönetimi de projeyi destekliyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi 4. Sınıf öğrencileri bitirme projeleri kapsamında, 2010 Yürütme Kurulu’nda aktif rol alan bölüm başkanı Serhan Ada’nın önderliğinde ‘Liseliler 2010’a Katılıyor!’ başlıklı projeyi ikinci senesinde devam ettiriyor.
2010 Girişim Grubu’nun da ortak olduğu projede son sınıf öğrencileri, lise öğrencilerinin İstanbul 2010’a dâhil olacak proje fikirleri üretmelerini teşvik ediyor. Bu süreçte lise öğrencileri tek başına değil. Projeyi yürüten öğrenciler, bölümün araştırma ve öğretim görevlileri onları teşvik ediyor, projelerine koçluk yapıyor. Fikirlerin nasıl geliştirilebileceğine, nasıl hayata geçirileceğine dair kafa yoruyorlar. Buna maddi kaynak bulma çabası da dâhil.
Burada farklı okul ve semtlerden lise öğrencilerini bir araya getirip geniş kapsamlı bir gençlik projesine imza atmak amaçlanıyor. Bunun için de ocak ayından beri 40 lise ziyaret edilmiş ve 2 bin 886 liseliye ulaşılmış. Farklı lise öğrencilerini bir araya getirme özelliği öne çıkan proje, şu şekilde işliyor: Aynı semtten ve aynı tip liseden (devlet – özel) öğrenciler yerine farklı okulların öğrencileri eşleştiriliyor. Bu şekilde de projelerde farklı ses ve renklerin yakalanması hedefleniyor.
Bu sene üniversite öğrencileri ayrıca liseliler için 25 Kasım 2007’de Santralistanbul gezisi organize etti. Rehberler eşliğinde müzeleri gezen öğrenciler, proje hakkındaki sorularını da proje ekibiyle paylaştılar.
29 Mart 2008’de yapılan toplantıda ise 26 okuldan 94 öğrenci bir araya geldi ve projelere göre eşleşti. Oluşturulan 15 farklı grup Kentsel Dönüşüm, Kültürel Miras ve Müzecilik, Müzik ve Opera, Görsel Sanatlar, Sinema ve Belgesel, Gösteri Sanatları, Mimarlık ve Kentsel Tasarım, Edebiyat alanlarında projeler üretecek. Süreci akademisyenler de destekliyor. 28 Mayıs 2008’de projeler teslim edilecek ve 9 Haziran 2008’de yapılacak ödül töreniyle süreç tamamlanmış olacak. Dereceye giren proje gruplarına İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde burslu okuma imkânı tanınacak.
Peki, neden lise öğrencileri bir yandan ÖSS diğer yandan okul dersleri varken kolları sıvayıp kültür projesi üretmekle uğraşsın? Öncelikle İstanbul’da yaşıyor olmanın getirdiği bir sorumluluk var, bu bir nevi sosyal sorumluluk projesi. Ayrıca öğrenciler kültür sanat alanında kendi gördükleri eksiklikleri kendileri kapatma fırsatını elde edecekler. Liseli bu gençler 2010’da üniversite öğrencisi olacaklar ve kendi projelerinin başında çalışacaklar. Bu gelecekleri için de önemli bir yatırım. Tabii kendi ilgi alanlarında bir çalışma yapmanın keyfi de bu projenin cabası.

Avrupa Kültür Başkenti Nedir?

Avrupa Kültür Başkenti fikri, 1985’te Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından önerildi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi tarafından aynı yıl uygulamaya kondu. 1985’ten 2000 yılına kadar Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildi. 2000 yılına gelindiğinde, yeni binyıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlandı. Proje aday şehirlerin kültürel gelişimi ve uluslararası tanıtımına önemli katkıda bulunuyor.

Avrupa Kültür Başkenti Seçilen Kentler

1985 Atina -Yunanistan
1986 Floransa – İtalya
1987 Amsterdam – Hollanda
1988 Berlin – Almanya
1989 Paris – Fransa
1990 Glasgow – İskoçya
1991 Dublin – İrlanda
1992 Madrid – İspanya
1993 Anvers – Belçika
1994 Lizbon – Portekiz
1995 Lüksemburg
1996 Kopenhag – Danimarka
1997 Selanik – Yunanistan
1998 Stockholm – İsveç
1999 Weimar – Almanya
2000 Avignon – Fransa, Bergen – Norveç, Bologna – İtalya, Brüksel – Belçika, Helsinki – Finlandiya, Krakov – Polonya, Reykjavik – İzlanda, Prag – Çek Cumhuriyeti, Santiago de Compostela – İspanya
2001 Porto – Portekiz, Rotterdam – Holanda
2002 Bruges – Belçika
2003 Salamanca – İspanya, Graz – Avusturya
2004 Genova – İtalya, Lille – Fransa
2005 Cork – İrlanda
2006 Patras – Yunanistan
2007 Lüksemburg, Sibiu – Romanya
2008 Liverpool – İngiltere, Stavanger – Norveç
2009 Linz – Avusturya