İlk oyun konsolu Magnavox Odyssey 1972 yılında piyasaya çıktığında büyük ilgi gördü. Bu ürün evde eğlence kültürüne yeni bir soluk getiren analog bir sistemdi. Odssey ilk olmuştu ama bu başarısı kısa soluklu olacak ve yerini Atari 2600 efsanesine bırakacaktı. 1977 yılında piyasaya sürülen Atari 2600, dünya çapında 30 milyondan fazla sattı. Ülkemizde “Karakutu” adıyla bilinen Atari, Pacman, Solaris, Battlezone gibi oyunları ile tozu dumana kattı. 2600’den sonra çıkardığı konsollarda aynı başarıyı sağlayamayan firma iflasın eşiğine geldi. Bugün tatlı bir hatıra olarak anımsanan Atari’nin bazı modelleri internette yüksek fiyatlara alıcı bulabiliyor.
Büyük Kapışma: Nintendo Sega’ya Karşı
Atari eski ihtişamını yitirirken birçok firma sırayla yeni konsollar piyasaya sundu. Nintendo, aynı adı taşıyan konsol ile 1983′de ve Sega da Master Systems adlı konsol ile 1986′da piyasaya girdi. Nintendo 60 milyonluk gibi büyük bir başarıya imza atarken Sega da Genesis modelinin 29 milyonluk satış rakamıyla buna cevap verdi. 1991’de Super Nintendo ile 49 milyon rakamını yakalayan firma Sega’yı alaşağı etti. Nintendo’ya karşı tutunmaya çalışan Sega , Saturn ve Dreamcast ile son bir hamle yapmış ama başarılı olamamıştı. Bu şirketler dışındaki Mattel 1980’de Intellevision ile, Coleco 1982’de ColecoVision ile NEC 1987’de TurboGrafx-16 ile ve Panasonic de 3DO Interactive Multiplayer ile 1993′de oyun konsolu üretse de sektörde tutunamayarak bugünkü bildiğimiz çalışma alanlarına yönlendi.
Playstation ile gelen devrim
1994 yılında Sony Playstation’u piyasaya sürdüğünde kimse bu ürünün bir fenomen haline geleceğini öngörememişti. Gerek pazarlama stratejisi gerek de markanın gücü sayesinde dünya çapında 102 milyonluk bir rakama ulaşan Playstation, o güne kadar satılan bütün konsolların rakamının yarısına tek başına ulaştı. Bu donemde1996’da Nintendo bir ilki gerçekleştirererk 64 bitlik Nintendo 64 ‘u piyasaya sundu ama 32 bitlik olmasına rağmen oyun grafikleri ve kolay kullanımı ile Playstation’nın hızını kesemedi. Nintendo 64 her ne kadar istenilen satış rakamına ulaşamasa da işlemcisiyle kendinden sonra gelecek konsollara ilham kaynağı oldu.
Mıcrosoft’tan Xbox sürprizi
2000 Yılında Playstation 2 çıktığında büyük ilgi topladı. 120 milyon gibi kolay kolay
ulaşılamayacak bir rakama ulaşan Sony pazarın devi olduğunu herkese ilan ediyordu. Oyun
konsolları artan rağbetin farkına varan yazılım devi Microsoft 2001’de ilk konsolu olan XBOX’ı piyasaya çıkardı. Olumlu tepkiler alan Microsoft hemen kolları sıvadı ve diğer firmalardan erken davranarak daha iyi bir satış elde etmeyi hedefledi. Buna rağmen XBOX 365 ısınma problemleri yüzünden bir türlü istenen seviyeye gelemedi. 2006 yılında Playstation ve Nintendo Wii satışa sunuldu. P3 grafik ve işlemci hızı gibi özelliklerde ön plana çıkarken Wii hareket algılı kontrol sistemi sayesinde özel bir kitle yarattı.
Giderek büyüyen bu pazarda 2011 yılı konsollar için özel bir yıl olacağa benziyor. Şirketlerden yapılan açıklamalara göre kısa aralıklarla Playstation 4, Wii 2 ve Xbox 360 2 piyasada olacak.
Birde bunlar vardı
Oyun konsollarından bahsetmişken en başarılı oyunları da gözden geçirmek gerekiyor.
Pac-Man: İlk defa atari için yazılan bu oyunda amaç bonus puanları almak ve canavarlardan kaçmaktı. Bugün bile internet üzerinden oynanabilen oyun hemen hemen bütün oyun konsolları için üretildi.
Mario Bros: Ülkemizde de çok sevilen bu oyun Mario ve Luigi kardeşlerin prensesi kurtarma hikayesini anlatıyordu.
Pro Evolution Soccer: Uzun yıllar Japon futbolu olarak bilinen oyun hala Playstation’nın en çok satılan ürünü olma özelliğini koruyor.