Metin Şentürk, sanatçılığı kadar sosyal ilişkileri ve mizah gücüyle de zaman zaman gündeme gelen bir isim. Geçtiğimiz günlerde Şentürk’ün Dünya Engelliler Vakfı’nı kurduğu haberi gazetelerde çıkınca pek çok kişinin yüzünde bir gülümseme belirmesi pek boşuna değil. “Hayatın seninle dalga geçmesine izin vermeden sen onunla dalga geç” diyerek özetlediği mutluluk formülünün dalga dalga yayılmasının bir sonucu olsa gerek bu gülümseme…
Bu aralar TRT-1’de kendi hazırladığı “Eğlence Pazarı” adlı programı her pazar canlı olarak Doğa Rutkay ile beraber sunan Metin Şentürk, bir yandan da Dünya Engelliler Vakfı’na (DEV) başkanlık yapıyor. Dünyadaki ve Türkiye’deki engelli insanların eğitim, kültür, sosyal, sağlık ve sportif yönden gelişmesi ile tüm halkın yardımlaşma ve dayanışmaya özendirilmesi gibi maddeler vakfın kuruluş amaçlarında yer alıyor. Şentürk, Türkiye’de engellilere bakış açısının zaman içinde değiştiğini, önceden düşünüp de yapamadığı projeleri artık hayata geçirmeye başladığını söylüyor. Vakfın oluşum aşamasında çeşitli fizibiliteler, araştırmalar yaptıklarından, bütün bunların sonucunda da bu vakfı kurmaya ve Dünya Engelliler Birliği’ni Türkiye’de oluşturmaya karar verdiklerini anlatıyor.
Dünya Engelliler Vakfı diğer vakıflardan farklı
“Dünya Engelliler Vakfı’nın diğer projelerden veya diğer vakıf ve derneklerden ayrılan noktası bir düşünce ve proje kuruluşu olmasıdır” diyor Şentürk. Diğer vakıflar gibi organizasyonlar yapmak, para toplamak, para dağıtmak ya da çeşitli medikal yardımlarda bulunmak gibi çalışmalar içinde bulunmayı düşünmediklerini söylüyor. Sanatçıya göre bunları yapan yeterince kurum var. DEV’in daha ziyade Dünya engelliler tatil köyünü burada kurmak, geriatri merkezleri, omurilik şifahane ve rehabilitasyon merkezleri kurmak gibi hedefleri var. “En önemlisi Dünya Engelliler Birliğini bu vakıf bünyesinde burada kurmak istiyoruz” diyor ve ekliyor “Başlıca önemsediğimiz şey engelsiz sokaklar, mahalleler ve şehirlerin projelerini üretip bir orkestra şefi gibi bunun organizasyonunu sağlamak. Hem kendi ülkemizde hem de gelişmekte olan ülkelere bir bilgi bankası kurarak bunları sağlamak istiyoruz.”
“Vakfımızı değil, vakfımızın projelerini Cumhurbaşkanlığı himayesine vereceğiz”
Metin Şentürk, Necdet Öztürk, Fulya Şentürk ve Mustafa İlrak tarafından kurulan DEV’de Şentürk başkan ve Öztürk de başkan yardımcısı oldu.
Vakfın yönetim kurulunda Şentürk ve Öztürk’ün yanı sıra Fikret İnan, Bilgin Özkaynak, Ercan Saatçi, Mustafa İlbak ve Birol Güven de yer alıyor.
Vakfın amaçları arasında, engellilerin eğitim, kültür ve sportif yönden özendirilmesi, meslek sahibi olmalarına katkı sağlanması, hayatlarının kolaylaştırılması ve sosyal hayata katılmaları için desteklenmeleri gibi maddeler yer alıyor.
Vakfın kuruluş amaçlarına bakıldığında çok çeşitli ve uzun vadede gerçekleştirilebilecek hedefler var. Bu hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol izleyeceklerini; “Vakfımızı değil ama vakfımızın projelerini Cumhurbaşkanlığı himayesine vereceğiz. Bu bir uluslararası çalışma olduğu için bunu ancak Cumhurbaşkanlığı bünyesinde gerçekleştirebiliriz” şeklinde anlatıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün, yabancı kaynaklı sigorta fonlarının, Avrupa Birliği’nin, Birleşmiş Milletlerin, hibe ve sosyal ağırlıklı fonlarını Türkiye’ye getirmeyi hedeflediklerini belirtiyor: “Hedefimiz onlarla birlikte bu projeleri gerçekleştirmek. Tabi bunun için devletin bu projeleri himaye etmesi lazım. Şimdi onu sağlamak için uğraşıyoruz.”
Ülkemizde engellilere verilen önem
Metin Şentürk, ülkemizde engellilerin sorunlarına yeterince önem verilip verilmediği sorusuna; “Elbette şu anki durumla kıyaslama yaparak gitmemiz gerekirse on sene önceki durum ile şimdiki durum arasında yüzde 60 iyileşme var” diyor. Devletin şimdilerde engelliler için yaptığı yatırımlardan, bu konuda yaşanan sorunun bir nebze azalmasından söz ediyor; “Daha önce evden okula gidemeyen engellileri şimdi devlet evlerinden alıp okula götürüyor Eskiden engellilere bakım yasası çerçevesinde annelik parası ya da onlara bakan kim varsa aylık maaş alamıyordu, şimdi bunlar ödeniyor. Sorun tamamen çözüldü mü? Hayır, tamamen çözülmedi. Bu kadar zamanda çözülmesini beklemek mümkün değil ama iyileştirmeler oldu.”
Hayatla son derece barışık bir insan Şentük. Yaydığı pozitif enerjiyi hissetmek mümkün. 2 Nisan’da Güney Afrikalı görme engelli sürücü Hein Wegner’ın 269 km lik hız rekorunu kırmak için Urfa GAP Havaalanı’nda olacak. Türkiye’nin adını dünyaya duyurmak için elinden gelen her şeyi yapan Metin Şentürk’e bol şans diliyoruz.