IKSV Filmekimi yarın akşam (3 Ekim) Joaquin Phoenix’in olduğu Joker filmiyle açılıyor. Türkiye’de gösterim tarihi henüz belli olmayan film 4 Ekim’de ABD’de salonlara taşınacak. İlk gösteriminin yapıldığı 76. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan, yine de özellikle şiddet sahneleriyle tartışılan ve bu nedenle eleştirmenleri ikiye bölen film daha gösterime girmeden medyada geniş yer bulmuş durumda.
HaberVs‘nin sorularını yanıtlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV) Film Festivali Direktörü Kerem Ayan‘a göre Joker‘i bir ana akım filmi olarak değerlendirmek haksızlık olur. Filmin medya desteği olmadan da kendi ayakları üzerinde duran başarılı bir yapım olduğunu belirten Ayan, Joker‘in açılış filmi olarak belirlenmesini Filmekimi’nin “en iyi festival filmleriyl, en iyi popüler filmleri buluşturan” yapısıyla uyumlu buluyor. Ayan bu seçimin yapılmasında, filmin Venedik’te Altın Aslan Ödülü alması kadar Filmekimi gibi yılın en çok izleyici çeken bir sinema etkinliğinin açılış filmi olması uygun bulunmasının etkili olduğunu söylüyor. Ayan şöyle devam ediyor:
“Joker, Venedik’te ödül kazanmasa da programa dahil etmeyi istediğimiz bir filmdi . 70’lerin karakter gelişimi/analizi üzerine kurulu güçlü filmlerini örnek alan ve hem yönetmenin senaryoyu kaleme almadan önce Joker’i canlandıracak tek isim olarak gördüğü Joaquin Phoenix’in inanılmaz performansıyla hem de sinematografisiyle göz dolduran bir film. Filmekimi programında bu yıl Joker’le birlikte her biri kayda değer, çoğu ödüllü 61 uzun metrajlı film var. Joker’in dağıtımcılarıyla ortak bir noktada buluşmasaydık program içinden kuvvetli başka bir filmi öne çıkartabilirdik.”
Ayan, satışa çıktığı anda biletleri tükenen Joker‘in Filmekimi’ne ilgiyi arttırıp arttırmadığı sorusunu ise şöyle cevaplıyor:
“Filmekimi 18 yıldır ortaya koyduğu seçkilerle yerini oldukça sağlamlaştırmış bir etkinlik. Dolayısıyla tek bir filmin festivale olan ilgiyi çok fazla değiştirdiğini söyleyemeyiz ancak Joker gerçekten son yıllarda yapılmış en iyi filmlerden biri, dolayısıyla açılışı bu filmle yapıyor olmak programın niteliği açısından oldukça sevindirici.”
Kerem Ayan’a göre Filmekimi, Türkiye’de film festivallerine azalan ilgiden etkilenmeyen bir etkinlik. Festivallere ilginin azalmasını sinema salonlarına yönelik genel bir eğilimin göstergesi olarak yorumlayan Ayan İstanbul Film Festivali veya Filmekimi seyirci sayısında düşüş gözlemlemediklerini dile getiriyor: “Hatta izleyici sayılarımızda her yıl bir öncekine oranla artış söz konusu; ama global trendi inkâr etmek zor. Her halükârda, Filmekimi’nin genel programına göz atılırsa zaten yılın yakın zamanda en saygın festivallerinin en iyileriyle yılın en iyilerinin bir arada sunulduğunu görebiliriz. Ve bu filmler de doğal olarak ana akım medyada kendilerine yer buluyorlar. Joker’in tam olarak ana akımda yer aldığını söylemek haksızlık olur—kendi başına duran, iyi bir film çünkü. Katılımın artması için programımızdaki çeşitliliği korumanın bir yol olduğunu düşünüyoruz. Filmekimi programındaki filmler henüz dünya prömiyerlerinin yapılışından sonra çok vakit geçmeyen filmler; bu zamanlamanın da kesinlikle faydası var.”