Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde konferans verdiği salonda dinleyiciler arasındaki bir kişi tarafından ayakkabı fırlatılarak protesto edildi.
Protestocunun İstanbul’da Birgün gazetesi politika editörü Selçuk Özbek olduğu öğrenildi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi Özbek’in aynı zamanda Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi olduğu ve eylemi Gençlik Muhalefeti adına gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Başkan Dominique Strauss-Kahn, konferans sırasında konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, Bir Öğrencinin soru sorduğu sırada bu öğrencinin bulunduğu bölümün arka tarafında oturan bir kişi bağırarak ayakkabısını Kahn’ın bulundugu sahneye fırlattı. Ayakkabı fırlatan kişinin salondan çıkarılması sırasında yanında bulunan bir başka kişi de pankart açmak istedi ancak bu girişim de güvenlik güçleri tarafından engellendi. Daha sonra pankart açmaya çalışan kişinin de aynı gazetede muhabir olarak çalışan Zeynep Çatalkaya olduğu öğrenildi. Olay sırasında salonda bulunan öğrencilerin IMF başkanını ve güvenlik güçlerini alkışla protesto ettikleri görüldü.
Protesto sonrasında Kahn, son soruyu da yanıtladı ve Konferansı bitirdi. Kahn’ın konferans salonundan dışarıya çıktığı sırada da bazı öğrenciler ayağa kalkarak, IMF ve hükümet aleyhinde slogan atarak Kahn’ı protesto etti. Protestonun ardından, Konferansın bitmesiyle salon boşaltılarak basın mensupları üniversiteden çıkarıldı. Ayakkabı fırlatan Selçuk Özbek ve pankart açmaya çalışan Zeynep Çatalkaya polis tarafından gözlem altına alındı. Olayın ardından IMF Başkanı Kahn’ın şikayetçi olmaması üzerine akşamüstü saatlerinde protestocu Selçuk Özbek serbest bırakıldı.
IMF başkanına yapılan ayakkabılı protestonun hiç bir yerde yayınlanmayan görüntülerini yandaki video penceresinden izleyebilirsiniz.
Kahn Bilgi Üniversitesi’nde neler anlattı
‘Krizden çıktık’ diyebilmek için henüz erken
Strauss-Kahn İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada küresel krizin bittiğini ancak zafer ilan etmek için de çok erken olduğunu belirterek şunları anlattı:
”Zafer ilan etmek için çok erken. Ancak, işler daha iyiye gidiyor. Türkiye gibi bir ülkede belki daha bir yıl gibi bir süre devam edecek. İyileşme konusunda tamamıyla emin olamazsınız. Önümüzdeki 12 ay içinde, İşsizlik evet, artık azalıyor diyebildiğimizde krizin bittiğini söyleyebiliriz. Bazıları düşüşten, dibe vuruştan söz ediyor. Bu IMF’nin senaryosu değil ancak elbette mümkün. Dolayısıyla yeniden kriz sürecine geri dönme riski de hâlâ mevcut. Bunun iki nedeni var; Bunlardan ilki, daha önce söylediklerinin tam tersini yapmak, yani zafer ilan etmek… Kriz boyunca yapılanları, örneğin Merkez Bankaları için ya da merkezi hükümetler açısından mali kuralların yerleştirilmesi gibi konularda bu politikaların terk edilmesi durumunda böyle bir likidite riski olacak. İkinci olarak, krizden çıkış stratejisine 6 ay ya da 12 ay sonra ‘artık para politikalarında değişikliğe gidebiliriz’ demek … Bugün henüz o gün değil. Bugün çok erken ve eğer hükümetler krizden çıkıldığını düşünerek o kararlarını çok erken verirlerse, o zaman evet, bir dibe iniş, bir vuruş söz konusu olacaktır.”