Online eğitim her bölümde verimli oluyor mu?

Koronavirüs sebebiyle üniversitelerin 23 Martta online eğitime geçmesi bazı uygulamalı dersler içeren bölümlerde farklı sorunlara yol açabiliyor. Müzik, mühendislik, konservatuar gibi bölümlerde dersin içeriğinin online eğitime uyarlanması müfredatta değişiklere sebep olurken derslerin değişen işleniş şekli bazı avantaj ve dezavantajlarıda beraberinde getiriyor. Bazı öğrenciler ve öğretim üyeleri karşılaştıkları olumlu ve olumsuz deneyimlerini HaberVs ile paylaştı.

Bilgi Üniversitesi Performans Sanatları öğrencisi Alara Guntav, Performans Sanatları gibi bölümlerin daha çok uygulama gerektirdiği, bir sınıfın ya da belirli sayıda bir insanın olması gerektiği için online eğitimin pek etkili olmadığını söylüyor. Guntav’a göre bedensel olarak yanlış bir şey yapıldığında bunun düzeltilmesi gerekiyor ancak uzaktan eğitim sırasında eğitimi veren kişinin kameradan herkesi ayrıntılı görmesi mümkün olamıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları’nda oyunculuk dersleri veren  Dr. Burcu Halaçoğlu ise derslerin yüzde yüz uygulama dersleri olduğunu ve birlikte etkileşim içinde yapılması gereken dersler olduğunu söylüyor. Online eğitime geçildiğinde yapılacaklar konusunda tedirgin olduğunu ancak sonrasında bir yöntem oluşturup  ilerlediklerini anlatan Halaçoğlu, müfredatı tam olarak uygulayamadıklarını, basitleştirilmiş ve sadeleşmiş haliyle ilerleyebildiklerini anlatıyor. Oyunculuk dersi egzersizlerinin sınıfta yaptıklarının ancak üçte biri kadar olduğunu, derslerin stüdyo ortamına uygun olması nedeniyle öğrencilerin bu hareketleri küçültmeleri gerektiğini ifade ediyor.  Halaçoğlu, etkileşim ve iletişim kısmı zayıf kaldığı için dersten yüzde yüz verim almanın mümkün olamayacağını diğer yandan da sade ve daha temel bir içerikle daha derinlemesine ve ayrıntılı bir çalışma yürüttüklerini ifade ediyor.

Daha verimli bulanlar da var

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarları Piyano bölümünde okuyan Utku Geçgel ise online derslerden daha çok verim aldığını söylüyor. “Online eğitimin daha etkili olduğunu söyleyebilirim” diyen Geçgel’e göre online eğitim yüzyüze çalışmaya alışmış öğrenci ve hoca için için yeni bir konsept. Alışılmışın dışında bir durum olduğu için de herkes daha ciddiyetle yaklaşıyor. Online ortamda teknik bazı engellerle karşılaşabildiklerini anlatan Geçgel, birebir derste herkes aynı zaman diliminde olduğu için başka bir öğrencinin çaldığını hemen duyabildiğini, tempoda bir aksaklık olduğunda doğrudan farkına varabildiğini ancak online ortamda bazen bu dengenin sağlanamadığını belirtiyor:  “Bir de nüans (sesteki gürlük) konusunda sorun olabiliyor. Benim piyano yani yumuşak çaldığım bir pasaj karşı tarafa çok forte (güçlü) gidebiliyor ama onun dışında teknik egzersizler, müzikal düşünce vs. gibi unsurları online olarak gayet rahat yapabiliyoruz.”

Katip Çelebi Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Cansu Tunç, aldığı 9 ders teorik ilerlerken 3 dersin laboratuvar ortamında işlendiğini ve bunun online eğitim sürecinde mümkün olmadığını, bu dersleri yaz tatili döneminde alacaklarını söylüyor: “Laboratuvar derslerine yaz dönemi devam edeceğimiz söylendi. Şu an sadece derslerin teorik kısımlarına devam ediliyor. Bu şekilde bazı derslerimiz sadece teorik düzeyde kalıyor ve somut modellerini oluşturamadığımız için teorik derslerin mahtığını kavramamızda zorlaşıyor.”

Diğer yandan staj konusu da mühendislik bölümleri için ayrı bir sorunr oluşturuyor. Tunç, yaz dönemine kalan derslerden dolayı stajlarımızı da tamamlayamayacaklarını ifade ederek ve sigortaların da iptal edileceği bilgisini aldıklarını anlatıyor.  Tunç, son sınıfta olup okulunu bitirmek üzere olan öğrenciler için de bunun bir sorun  yaratabileceğini düşünüyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Halil Nalçaoğlu geçtiğimiz hafta HaberVs Soruyor programında uygulama zorunluluğu olan dersler için dönemin online öğrenimle bitirilemeyeceğini de duyurmuştu. Nalçaoğlu Yükseköğretim Kurulu‘ndan (YÖK) gelen bilgiye göre, online öğrenim vasıtasıyla yapılması mümkün olmayan uygulama dersleri ya da derslerin uygulamaya yönelik bölümleri için yaz aylarında yoğunlaştırılmış derslerle telafi imkanı yaratılabileceğini açıklamıştı.