Ahmet Şık
Ergenekon soruşturması kapsamında dün (1 Temmuz Salı) gözaltına alınanların İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri sürerken, henüz resmi sorgulamalar başlamadı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ise avukatı aracılığıyla susma hakkını kullanarak ifade vermeyi reddettiğini açıkladı. Emekli orgeneral Hurşit Tolon’un avukatı da müvekkilinin ne ile suçlandığının henüz söylenmediğini aktardı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da bir açıklama yaparak, son operasyonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede ele alındığı iddialarını yalanladı. Genelkurmay Başkanlığı da gözaltına alınan üst rütbeli emekli askerlerin yaşadığı askeri mahallerde yapılan aramaların, “ilgili yasanın hükmüne istinaden yapıldığını” yazılı bir açıklamayla duyurdu.
Ergenekon soruşturması kapsamında dün sabah yapılan operasyonlarda Ankara, İstanbul, Trabzon, Antalya ve Erzurum’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda aralarında emekli paşalar ve gazetecilerin de bulunduğu 23 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul dışındaki kentlerde gözaltına alınanlar dün gece polis eşliğinde soruşturmanın merkezi İstanbul’a getirilmişti. Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan ve İngiltere’de olduğu belirlenen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Balıkesir eski milletvekili Turhan Çömez’in de Türkiye’ye döner dönmez gözaltına alınacağı öğrenildi. Ancak Çömez şimdilik Türkiye’ye dönmeyeceğini açıkladı. Arananlar arasında bulunan eski Jandarma İstihbarat Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün de Rusya’da olduğu belirlendi.
Balbay “susma hakkı”nı kullanıyor
Dün (1 Temmuz) 5 ayrı kentte yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 23 kişinin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen ve bir minibüs dolusu olan doküman, bilgisayarlar, CD’ler ve bir pompalı tüfek de zanlılarla birlikte İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü İstanbul’a getirilen zanlıların Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri de dün gece ve bugün boyunca devam etti. Kimi zanlıların avukatları da Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Gazeteci Balbay’ın avukatı Akın Atalay, Emniyet Müdürlüğü çıkışında gazetecilere bir açıklama yaparak müvekkilinin susma hakkını kullandığını söyledi. Avukat Atalay müvekkili Balbay’ın, “Emniyette hiçbir beyanda bulunmayacağım, bir an önce savcı ve yargıç huzuruna çıkma amacıyla susma hakkımı kullanacağım” dediği basın açıklamasını gazetecilere okudu. Kendisine yönelik suçlamanın ne olduğu, bu suça ilişkin bilgi ve belgelerin ne olduğu konusunda hiçbir bilgi verilmediğin belirten Balbay, “Bu şartlar altında neyi, niçin bekletildiğimi ve neden gözaltına tutulduğumu bilmiyorum. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısına da ulaşma imkanım yoktur. Emniyette hiçbir beyanda bulunmayacağımı, bir an önce savcı ve yargıç huzuruna çıkma amacıyla susma hakkımı kullanacağımı açık ve kesin olarak ifade ediyorum. Susmamım nedeni yargıdan kaçmak değil, gereksiz ve hukuksuz olarak polis nezaretinde bekletilmemin anlamsızlığını göstermektir. Susma hakkımı kullanacağımı bile bile beni özgürlüğümden yoksun bırakmalarını kamuoyuna izah etmek zorundadırlar” dedi.
Balbay’la 1 saat süren görüşen avukat Atalay müvekkilinin bir an önce savcı ve yargıç huzuruna çıkarılarak medyaya sızan kirletilmiş ve çarpıtılmış haberlerle yapılan linç girişiminden kurtulmak istediğini söyledi. Balbay’la görüşmelerinde bundan sonraki süreç ile ilgili bilgi verdiğini belirten Atalay, “Herhangi problem olmadığını ancak kendisine Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındığı dışında hiçbir bilgi verilmediğini ifade etti. Gözaltı süresinin 4 güne uzayabileceğini aktardık. Bize de dosyadaki gizlilik ve kısıtlama kararı gerekçe gösterilerek bundan sonraki süreç hakkında bilgi sahibi değiliz” dedi.
Avukatlar suçlamayı bilememekten yakındı
Emekli orgeneral Hurşit Tolon’un avukatı da müvekkiliyle görüştükten sonra Tolon’un “Klimalı bir odada tek başına oturduğunu, kendisine henüz neyle suçlandığının söylenmediğini, sürecin dört gün daha uzayabileceğini” açıkladı. Antalya’da gözaltına alınan sabıkalı Osman Gürbüz’ün avukatı Savaş Kaya da zanlıların resmi sorgulamasına başlanılmadığını söyledi. Kayseri Barosu avukatlarından Kaya, müvekkilinin Antalya’da restoran, kafeterya ve çay bahçesi işlettiğini söyledi. Gürbüz’ün gözaltına alındıktan sonra ev ve iş yerlerinde arama yapılıp bilgisayar kayıtları ve telefon defterlerine el konulmasına karşın neyle suçlandığı konusunda henüz kendilerine bir şey söylenmediğini anlattı. Emekli asker Erol Mütercimler’in avukatı Tevfik Fatih Dinçer de müvekkili ile henüz görüşemediğini söyledi.
Askerlerden açıklama
Bu arada soruşturmayla ilgili bugün basında çıkan haber ve yorumlar üzerine Orgeneral İlker Başbuğ sözlü, Genelkurmay Başkanlığı da yazılı açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı gözaltına alınan üst rütbeli emekli askerlerin yaşadığı askeri mahallerde yapılan aramaların, “ilgili yasanın hükmüne istinaden” ve “bizzat askerler tarafından yapıldığını” yazılı bir açıklamayla duyurdu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la 24 Haziranda gerçekleştirdiği görüşmenin Ergenekon soruşturmasıyla bağı varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, “Yapılan bu yorum, ima ve değerlendirmeler kesinlikle gerçek dışıdır. Söz konusu toplantıda bu konu hiçbir şekilde gündeme gelmemiştir. Zaten gelmesi de mümkün değildir. O zaman bu yapılan yorum, ima ve değerlendirmelere ancak komplo teorisi denilebilir” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslamcı basın tarafından hedef tahtasına konulan ve Genelkurmay Başkanı olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile 24 Haziran’da sürpriz bir görüşme yapmıştı. Görüşmenin Orgeneral Başbuğ’un İsrail’de Ağlama Duvarı’nın önünde çekilmiş fotoğraflarının ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’le görüşmesinin basına sızdırılmasının hemen ardından yapılması dikkat çekmişti. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, “Sayın Başbakanımız Başbakanlık Resmi Konutu’nda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile bir görüşme yapmıştır. Sayın Başbakanımızın daveti üzerine gerçekleşen görüşmede, önümüzdeki dönemde bölücü terör örgütü ile mücadele kapsamında öngörülen gelişmeler ve alınacak tedbirler ile son günlerde gündeme gelen bazı konular ele alınarak değerlendirilmiştir” denilmişti.
TOBB’dan kınama
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir açıklama yaparak, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün’ün “Ergenekon Soruşturması”nda gözaltına alınmasını kınadı. Hisarcıklıoğlu açıklamasında, “Aygün’ün hala kamuoyuna açıklanmamış bir takım gayrimeşru faaliyetler içinde anılmasını, herhangi bir açıklama veya suçlama belirtmeksizin böyle bir muameleye tabi tutulmasını kınıyoruz” dedi. Aygün’ün meşruiyet dışı herhangi bir tavır ve davranış içine girmeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Demokratik yollarla bu göreve seçilen ve hem Ankaralı müteşebbislerimiz hem de ülkemizin menfaatleri için mücadele veren saygın bir mensubumuza reva görülen bu uygulamayı hepimize yapılmış kabul ediyoruz. Eğer bir sistem, hukukun ve adaletin dışına çıkmakla korunabilecekse esasen korunmaya değer değildir” dedi.
İddianame tamamlandı
Bu arada Ergenekon soruşturmasıyla ilgili iddianame de tamamlandı. 2 bin 500 sayfalık iddianamede aralarında emekli Tuğgeneral Veli küçük ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in bulunduğu 49 kişi ile gözaltına alınıp serbest bırakılan kimi zanlıların “terör örgütü kurmaktan yargılanması istendiği öğrenildi. Dün gözaltına alınan zanlılardan soruşturma sonunda haklarında dava açılmasına karar verilenler ise hazırlanacak ek iddianameyle davaya dahil edilecek. Soruşturmayı yürüten savcılar tarafından ‘word’ belgesine kaydedilen iddianamenin yargı organlarınca kullanılan bilgisayar sistemi olan UYAP’a (Ulusal Yargı Ağı Projesi) aktarımı devam ediyor. Ancak bu aktarım sırasında sistemden kaynaklı bazı zorluklar yaşanıyor. Yaklaşık 2 bin 500 sayfa olduğu belirtilen iddianame sistem izin vermediği için aktarılamıyor. Bu yüzden savcılık Adalet Bakanlığı’na yazı yazdı ve sistemin acilen geliştirilmesini istedi. Şimdiye kadar UYAP’a aktarılan en uzun iddianame 300 sayfa olmuştu.
Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ile Şener Eruygur’un da gözaltına alınmasıyla Ergenekon operasyonu, “Susurluk paşası” olarak anılan Tuğgeneral Veli Küçük’ten sonra soruşturmanın ulaştığı en tepe nokta oldu. Kapatılan Nokta Dergisi’nin yayımladığı eski Deniz kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait günlüklerde adı Sarıkız ve Ayışığı darbe girişimi planları içinde sıkça anılan Eruygur’un gözaltına alınması basın organlarında Ergenekon’un yönünün bir darbe soruşturmasına döndüğü şeklinde yorumlandı. Ergenekon soruşturmasının son halkasına ilişkin operasyonların kararının da 29 Haziran Pazar günü alındığı öğrenildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve bazı emniyet görevlileri Cumartesi günü bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı. Beşiktaş’taki ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu adliye binasında yapılan toplantıda, operasyonda gidilecek adreslerin yanı sıra arama ve gözaltına alma işlemlerinin ayrıntıları ele alındı. Pazar günü de İstanbul nöbetçi 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nden gözaltına alınacak kişilerin adreslerine ilişkin arama kararı çıkarıldı. 1 Temmuz sabahı da saat 07.00’de 120 ile 150 kişiden oluşan 40 ayrı ekip, 5 ilde düzenlenen operasyonlarda 22 kişiyi gözaltına aldı. Yapılan operasyonlarda gözaltına alınanlar şöyle:
Ankara’da emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, Kemal Aydın, Neriman Aydın, Hamza Demir.
İstanbul’da emekli Tuğgeneral İlker Güven, Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Atatürkçü Düşünce Derneği Kadıköy Şubesi eski başkanı Birol Başaran ile kardeşi Güral Başaran, Türkiye Gençlik Birliği kurucusu Adnan Türkan, İşçi Partisi Gençlik Kolları Genel Başkan yardımcısı Tunç Akkoç, Atatürkçü Düşünce Derneği Maltepe şube başkanı Dursun Ali Toroman, emekli binbaşı yazar Erol Mütercimler emekli askerler İbrahim Özcan ve Kadir Ali Esenler.
Antalya’da emekli albay Hasan Atilla Uğur ile çeşitli suçlardan sabıkalı Osman Gürbüz.
Trabzon’da Profesör Ercüment Ovalı.
Erzurum’da TRT muhabiri Murat Avar ile müteahhit Siyami Yalçın.