Anayasa'nın 28. maddesinde 'Basın hürdür, sansür edilemez' deniyor. 'Devlet basın ve haber alma hürriyetini sağlayacak önlemleri alır' da deniyor, ama sonrasında ifade edilen koşullar ve ilgili yasalar 'hürriyet'ten ne anlaşıldığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Özgür Gündem hakkındaki kapatma kararı da Türkiye'de ifade özgürlüğünün sınırlarını bizlere yeniden hatırlatıyor. Bu karar haber alma hakkının da ihlali demek.
TCK 218, 220/8, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 6. ve 7. maddeleri, Basın Kanunu'nun 25. maddesi basın özgürlüğünün keyfi bir şekilde engellenmesine imkan tanıyan maddeler. Propaganda suçu o kadar geniş tanımlanabilir ki, herkes kendini mahkemede bulabilir.
Özgür Gündem de kurulduğu günden bu yana ana akım medyada yer bulmayan haberleri, yine ana akım medyada yok sayılan bir perspektifle verdi ve bu nedenle basının gerçekten özgür olduğu ülkelerde görülmeyecek bedeller ödedi. Çalışanları hedef alındı, binası bombalandı. Tutuklu gazetecilerden, eksiğim yoksa, 11'i Özgür Gündem'den.
Şimdi de 'sadece sayfa numaraları verilerek' TMK'nın 6. maddesine dayandırılan bir kapatma kararıyla karşı karşıyayız. Bu, Kürt meselesiyle ilgili bilgi akışının ve düşünce paylaşımının kontrol altına alınması, yani sansürlenmesi anlamına geliyor.
Bu kararın Newroz'un ardından gelmesi de dikkat çekiyor. Bir taraftan da yeni bir yol haritasından söz ediyor Başbakan. Yol haritasının rotasında sansürün eksik olmayacağını anlıyoruz. Mahkemenin Özgür Gündem'le ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2010 yılında kesinleştirdiği, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum eden kararını (Ürper ve diğerleri – Türkiye Davası) nasıl dikkate almadığı da cevap isteyen bir soru bence.
Bir diğer soru da, yargının ve hükümetlerin bu kararlar ve yasalarla, hakikatin konuşulmasını engelleyeceklerine nasıl inanabildikleri… Ancak erteleyebilirler. Hakikat, öyle ya da böyle, ortaya çıkmanın bir yolunu bulur.
Özgür Gündem bugüne kadar çok kapatma ve dava gördü ama ne olursa olsun, her daim özgür.