“Beyoğlu’nun tadı”, profiterolüyle ünlü İnci Pastanesi'nin, hizmet verdiği tarihi Cercle d’orient (Serkildoryan) Binası’ndan tahliyesine ilişkin yerel mahkeme kararını Yargıtay da “yerinde” buldu.
Serkildoryan kompleksinde restorasyon projesine girişen Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.'nin 2010'da açtığı tahliye davasında, İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararını değerlendiren Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, “Tahliye kararının yerinde olduğuna” karar verdi.
8. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin gerekçeli kararında konuyla ilgili 27 Nisan 2011'de çıkan üçlü bilirkişi raporunda üçe iki tahliye yönünde karar çıktığı belirtilerek “tahliyeye gerek olmadan da tadilat yapılabileceği” yönündeki “karşı görüş”e “itibar edilmediği”, bu nedenle de tahliye talebinin “yerinde olduğu” ifade ediliyordu. Ayrıca Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Şubesi tarafından projeye karşı açılan idari davanın “uzun ve karmaşık olması nedeniyle” sonucunun beklenmesine de gerek olmadığı söyleniyordu.
Serkildoryan Binası’nın restorasyonu 1993 yılından bu yana gündemde. İstanbul 9. İdare Mahkemesi 12 Mayıs 2010’ta “uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zarar doğuracak nitelikte olduğu” gerekçesiyle durdurduğu restorasyon projesini, bilirkişi raporunu gerekçe göstererek 1 Aralık 2011'de bozmuştu. 24 Aralık 2011’de binlerce kişi tarihi binanın yıkılmaması için Emek Sineması önünde toplanarak, gösteri yapmıştı. Yurtiçi ve yurtdışında imza kampanyaları yapılırken, 11 Ocak 2012’de İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tüm Serkildoryan kompleksini koruyacak bir projeyle Kültür Bakanlığı’na başvurmuştu.
1944 yılında Lucas Zigoridis tarafından kurulan İnci Pastanesi’nin yetkilisi Musa Ateş, tahliye kararından sonra İnci Pastanesi'nin geleceğiyle ilgili oldukça karamsar konuşuyor. Kanuni olarak yapılabilecek herşeyi yaparak, hukuk mücadelesi verdiklerini belirten Ateş, “Yargıtayın kararı buranın tarihini, kültürünü yok sayan bir karardır” diyerek takdiri topluma bıraktıklarını söylüyor.
Musa Ateş, 20 kişiden fazla insanın geçimini sağladığı bir işletme olan İnci'nin başka yerde hizmet vermeyeceğini söylüyor: “Burası bir değer olduğu için, insanların da kaybettiklerini anlaması, yokluğunu tatması adına başka bir yerde hizmet vermeyeceğiz. Herkese teşekkür ederiz.”
İnci Pastanesi’nin avukatı Hasan Tiftik ise Yargıtay kararına ilişkin “karar düzeltme” başvurusunda bulunduklarını söyledi. Eğer, “kararı düzeltme yolu” başvurularından sonuç alamazlarsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını belirtti.