Kapalı alanlara getirilen sigara yasağının ardından, fiyatlara da zam getirilmesi tüketiciyi üzse de bir sektöre hareket katacağa benziyor. Tiryakinin yeni gündemi alternatif sigara bırakma yöntemleri.
19 Temmuz’la hayatımıza giren “Kapalı alanlarda sigara içme yasağı” tiryakiyi bir hayli zorlamıştı. Fakat yine de bazı tiryakiler “En kötüsü evimde içerim, hayatta bırakmam” diyorlardı. Zora düşen mekânlar ise, kepenk kapatmamak için alternatif çözümler bulmuş, yasağa ayak uydurulmuştu. Hatta infrared ve LPG’li ısıtıcı üreten şirketler de bundan paylarına düşeni almışlardı.
Fakat son zamların ardından görülüyor ki, tiryaki bu sefer çok daha zor durumda. Devlet, bu ekonomik krizde faturayı sigara tiryakisinin sırtına yükledi bile. Aslında resmen insanların sigarayı bırakması istenirken diğer taraftan bütçe açıklarının sigara tiryakilerinin sırtından finanse edilmesi ayrı bir çelişki yaratıyor. Hal böyleyken, yasağın başında “hayatta bırakmam” diyenler bile artık kara kara ne yapacağını düşünüyor. Tabii bu soğuklarda kapı önlerinde titreye titreye sigara içmek zorunda olmaları da tiryakilerin yaşadığı zorlukların üzerine tuz biber ekiyor. Bugünlerde etrafımızda daha çok kişiden “bırakmak lazım, ama nasıl?” sorusunu duyuyoruz. Bu da bize infrared ısıtıcılardan sonra medikal sektörünün de yüzünün güleceğinin sinyallerini veriyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık Aile ve Sosyal İlişkiler Komisyonu, yaklaşık 6 aydır yürürlükte olan yasakla, sigara tüketenlerin oranında yüzde 15’lik bir azalma olduğunu açıkladı geçenlerde. Konu ile ilgili görüştüğümüz Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Hasta Hakları Sorumlusu Mehtap Çakıroğlu, kapalı alanlarda uygulanan yasağın ardından artış gösteren hasta sayısının, son zamla birlikte daha da yoğunlaştığını söylüyor. Karakılınç: “Eskiden 10 hasta sigarayı bırakmak için geliyorsa, bugün 20 hasta geliyor” diyor.
Biorezonans ile vücuttaki nikotin frekanslarını silen Mia Plast adlı kurum da son durumdan memnun. Kurumun Halkla İlişkiler Sorumlusu Sevda Yılmaz, başvuran hasta sayısında, yasağın başladığı son 6 aylık dönem itibariyle yüzde 60’lık bir artış olduğunu belirtiyor. Psikoterapi ile sigarayı bıraktırmayı hedefleyen Allen Carr’s adlı kurumun eğitim koordinatörü Filiz Yaray da yasak ve zamla birlikte hasta sayısında bir artış olduğunu onaylıyor.
Sigarayı bırakmak için kullanılan değişik yöntemlerden biri de alınan ilaçlar. Pfizer firması ürettiği sigara bırakma ilacı hakkında bilgi vermese de, Glaxo Smith Kline tarafından üretilen bir başka ilacın satışlarında, yasağın başladığı Temmuz itibariyle, yüzde 5’lik bir artış görülüyor. Sorumlu Pelin Sindel, bu artışın çok da fazla olmadığını belirtirken getirilen zammın da henüz çok yeni bir olay olduğunu hatırlatıyor. Yrd. Doç. Dr. Ömer Çoşkun’un keşfi Sigaratör’ün satışı ise, satıcı Mustafa Kaya’ya göre bir hayli artmış. Kaya, sigara içmeden önce dil üstüne alınan ve sigaranın tadını almamanızı sağlayan bu bitkisel tablet için “Eskiden 20 kişiye satıyorsak, şimdi 100 kişiye satıyoruz. Zam da eklenince 5 kat artış görüldü” diyor.
Sigarayı bıraktırma alanında dünya çapında hizmet veren kurumlardan “I Quit Smoking”, hasta artışını onaylasa da, bunu çok tatmin edici bulmuyor. Kurumun Türkiye direktörü Hicret Akarsu, sigarayı bırakmak için bilgi edinmek isteyenlerde büyük bir artış olduğunu, fakat bu yardımı almak için merkezleri kullanan kısmın hala düşük oranlarda kaldığını söylüyor. “Yüzde 15’lik bir artış bizce çok heyecan verici bir rakam değil” şeklinde konuşan Akarsu, bunun nedeninin de yine ekonomik olduğunu düşünüyor. Akarsu, yine de kapalı alanlarda sigara içme yasağından mutlu. “Bir cafeye gittikleri zaman sigara içilmemesi hastalarımız için büyük avantaj” diyerek, yasak sayesinde hastalarının yeniden sigaraya başlamaması için uygun ortamın oluşturulduğunu söylüyor.
Tiryakiler, zam için bir şey yapamasa da, kapalı alan yasağından sonra “mekânlara özel sigara ruhsatı” istiyorlar. Fakat eğer yasağa bir yumuşatma getirilmezse, son zammın da etkisiyle, büyük bir grup pes edip, sigarayı bırakmanın çarelerini arayacak gibi görünüyor. “Sigara içenlerin haklarını koruyalım inisiyatifi” gibi oluşumlar bu yumuşatma için çalışmalarına devam etse de, henüz büyük bir umut görünmüyor. Buna karşılık sigara bıraktırma konusunda hizmet veren tedavi merkezleri ve değişik medikal araçlar hem daha fazla rağbet görecek hem de bunlar arasındaki rekabet kızışacak gibi görünüyor.