Sosyal medya kurumsal medyanın yerini tutar mı?

Dünyanın en büyük habercilik zirvelerinden biri olan ve bu yıl onikincisi Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen News Xchange Konferansı'nda İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü (Bilgimedya) gazeteciliğin geleceği üzerine bir sunum yaptı.

Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen ve Eurovision tarafından organize edilen konferans her yıl değişik bir ülkede gerçekleştiriliyor. Bu yıl ilk kez dünya çapında sadece iki medya okulundan öğrencilerin davet edildiği konferansa ABD’nin önemli gazetecilik okulu Missouri School of Journalism ve Türkiye’den de Bilgimedya katıldı.

CNN International’ın önemli ekran yüzlerinden Christiane Amanpour'un açılış konuşmasını yaptığı konferansa Bilgimedya, gazeteciliğin geleceği üzerine hazırladığı beş dakikalık bir filmle katıldı. Kısa filmin birinci bölümünde Türkiye’de gazeteciliğin bugünkü durumuna, ikinci bölümde ise gazeteciliğin geleceğine yer veriliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı (TVRP) programından Cem Hakverdi, Berkay Ömür ve Eda Yorgancıoğlu tarafından hazırlanan film, Bilgimedya öğretim üyeleri Prof. Dr. Aslı Tunç, Yrd. Doç. Dr. Itır Erhart ve konferansın organizatörleri arasında yer alan Sam Dubberley’in katkılarıyla son haline getirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Christiane Amanpour çok kısa da olsa Gezi olaylarına değindi. “Beni Türk medyasının soramadığı soruları politikacılarına sorduğum için alkışlayan insanlar olduğunu biliyorum ancak en az onlar kadar büyük bir kitle de benim hapiste olmamı istiyor. Bunu da biliyorum” dedi. Amanpour Yunanistan’da yerle bir olan kamu yayıncılığından, Sri Lanka’da öldürülen gazetecilere, Obama’nın haberciler için nasıl bir düş kırıklığı olduğundan, Suriye’deki zor gazetecilik koşullarına uzanan etkileyici bir konuşma yaptı. Sosyal medyanın kurumsallaşmış haberciliğin yerini tutamayacağını ifade eden Amanpour, patronların öncelikle gazeteciye yatırım yapmaları gerektiğine de dikkat çekti.
Amanpour'un yanısıra internet medyasının güçlü temsilcileri Huffington Post'un CEO'su Jimmy Maymann ve Reddit'in Genel Müdürü Erik Martin de konuşmacılar arasındaydı. Jimmy Maymann habercilik sektörünün küresel bir paradigma değişikliği içinde bulunduğunu ve bu nedenle yeni habercilik modelleri ve işbirliği olanaklarını tartışmanın her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.  

Hikâye anlatıcılığının geleneksel olmayan yolları” başlıklı bir sunum yapan Erik Martin ise Reddit gibi toplulukların, haberciliğin ve haber alma biçimlerinin değişiminde önemli rol oynayacağını ifade etti. Bugünün haber tüketicisinin biraz müstehzi fakat son derece umutlu ve son derece meraklı olduğunu vurgulayan Martin, giderek büyüyen izleyici kitlesinin, haber süreci içinde kendi sesinin de yer alacağı güvenilir haberler talep ettiğini söyledi: “Herkes görüşünü ifade etmek istiyor ama diğer yandan da tarafsız bilgiye gereksinim duyuyor.”

BBC’den CNN’e, El Cezire’den Reuters’a kadar dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarının katıldığı konferans, 15-18 Kasım arasında kanal yöneticileri, gazeteciler, bağımsız haberciler, program sunucuları, blogculardan oluşan yaklaşık 500 kişiyi bir araya getirdi. Haberciliğin geleceği üzerine sunumların ağırlıkta olduğu konferansta Bilgimedya'nın filmi üzerine de oldukça hararetli tartışmalar yaşandı. Filmin tamamını yukarıdaki video bölümünden izleyebilirsiniz.