Taksi zammı korsanı artırıyor

İstanbul’da taksi ücretlerine yapılan ve dün yürürlüğe giren zam, ne Taksiciler Esnaf Odası’nı ne de taksici esnafını memnun etti. Esnaf Odası, zam talebinin altında bir zammın onaylanması nedeniyle mutsuz. Taksi şoförleri ise yapılan zammın günlük yevmiyeyi azaltacağı ve korsanı artıracağı gerekçesiyle huzursuz.

17 Kasım tarihinde yapılan UKOME toplantısında İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın ortak zam talebi değerlendirildi. Odalar ortak taleplerinde; taksimetre açılış ücretinin 3 lira, kilometre başına ise 1,9 lira olması yönünde görüş bildirilmişti. Fakat UKOME tarafından uygun görülen tarife; açılışın 2.70 lira, kilometre başına ise, 1.73 lira olmuştu. Alınan karar üzerine 17 Aralık itibariyle uygulanmaya başlanan tarifeyle ilgili ne oda ne de taksiciler memnun görünüyor.

Taksiciler Esnaf Odası Basın Danışmanı Nigar Ayyıldız, oda olarak UKOME’nin kararınden memnun olmadıklarını HaberVs'ye şu sözlerle değerlendirdi:
“Esnafın gideri çok. İETT’ye yapılan zam göz önüne alınınca eş değer bir zam olmadığı ortada. Fakat şoförler mağdur imajı da doğru değil. Oda olarak bir yıl dolmadan yeni bir zam yaptırdık. Daha bir çok projemiz var. Ehliyeti olan herkesin taksici olamaması için taksici ehliyeti ve ticari araçların akaryakıtının daha uygun fiyata olması yönünde çalışmalarımız  sürüyor”

İstanbul Şoförler Esnaf Odası Genel Sekreteri Can Kalelioğlu ise, zamlara rağmen, ezilenin her zaman şoför esnafı olduğunu ve yapılan zamların şoförleri hiç etkilemediğini düşünüyor.

“Taksimetreye zam gelince mal sahibi ona göre para istiyor şoförden. Olan gene emekçiye oluyor. Piyasada ehliyet olan çok insan var o yüzden şoför sesini de çıkaramıyor. Ayrıca bu zamlar şoförlerin yararlanmasını değil korsana ilginin artmasını sağlıyor. Bizim önerimiz mazot fiyatının ticari araca düşük verilmesi yönünde.”     

En son İstanbullu taksiciler olarak, Başbakan'ın rahatsızlığı nedeniyle evinin önünde konvoy oluşturan ve pankart açıp “geçmiş olsun” dileklerini ileten taksi şoförleri ise zamma genel olarak tepkili. HaberVs'nin görüş aldığı taksicilerin çoğunluğu zamların özelikle korsanı teşvik ettiği, asıl sorunun kullandıkların akaryakıtın maliyetinde olduğu görüşünde.

Ali Yaman (33)- Levent
“Öncelikle esnaf işine sahip çıkmalı. Korsan bakmıyor yakın mesafe uzak mesafe, her yere götürüyor. Bizimkiler soruyor almadan ne tarafa gideceksiniz diye yolcuya. Ayrıca bu zam piyasadaki şoförlerin cebinde zerre kadar değişiklik yapmaz çünkü plaka sahibi de zamma göre para istiyor.”

Hasan Bafin (52)- Zincirlikuyu
“9 senedir taksicilik yapıyorum. Bu şekilde çok taksimetre zammı yapıldı ama hiç biri bizim  yaşantımızı, eve götürdüğümüz ekmeği etkilemedi. Hükümetin yapması gereken asıl şey mazotun fiyatını en azından ticari araçlara düşük vermesi. Yoksa aynı tas aynı hamam.”

İsmet Küçükusta (36)- Sarıyer
“Bence konu sadece yakıtla ilgili. Yoksa zam falan fark etmiyor. Zaten bütün ay plaka sahibine çalışıyoruz yedek parçayı bile karşılamıyor kazandığımız. Piyasada bu iş için adam da çok sesimiz çıkmıyor o yüzden ne yapalım karın tokluğuna çalışıyoruz.”

Mustafa Karagöz (29)- Gültepe
“Bir çok insan taksi yerine korsan tercih ediyor çünkü yarı fiyatına biniyor. Şimdi bu zam geldi daha kötü oldu. Bize olan talep ölüyor. Otellerin bile kendi özel servisleri var ve onlarda yasal olmayan taksicilik yapıyorlar. Bence zamdan önce korsanın önüne geçmeleri gerek. Yoksa yapılan zammın bize ne faydası var?”

Ahmet Abi (60)- Silahtarağa
(Tüm taksiciler kendisine “Abi” dediği icin soyadığı söylemiyor) “60 yaşındayım. 18 yasindan beri de taksicilik yapıyorum. Yapılan zammın bize hiç bir faydası yok. Eskiden gece tarifesi vardı onun geri gelmesi gerekir. Akaryakıt fiyatı aynı kaldıktan sonra hiç bir şey değişmez. Ben Silahtarağa Durağı'nda çalışıyorum. Hemen karşı sokak komple korsan taksici. Bütün mahalle, esnaf onları kullanıyor. Özellikle hükümetin ve her yıl aidat ödediğimiz esnaf odasının haklarımızı daha fazla koruması gerekiyor.”