Taksim Yayalaştırma Projesi nedeniyle sözleşmesi yenilenmeyen ama kira ödemeye devam eden Gezi Parkı’ndaki işletmeler düşürüldükleri “işgalci” statüsüne tepki gösterdi. Gezi Parkı’nda bir basın açıklaması yapan Taksim Gezi Dükkanları Esnafı ve İşletmecileri, amacı “Taksim’i yayalaştırmak” olarak açıklanan bir projede Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edilmek istenmesindeki tutarsızlığı da eleştirdi.
Esnaf, Musa Yantır tarafından okunan basın açıklamasında belediyenin ilgisizliğinden yakındı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın geçen yıl parkı ziyaretinde “Sizi mağdur ettirmem” diye söz verdiğini belirten Yantır, buna rağmen Başkan Topbaş ve diğer belediye yetkilerinin kendilerine randevu vermediğini, sorularını yanıtlamadığını dile getirdi.
Yantır, belediyenin son iki yıldır yenileme ve bakım çalışmalarını aksatarak parkın kötü bir görüntü vermesini istediği ve böylece parka Topçu Kışlası yapılmasına zemin oluşturmaya çalıştığını iddia etti. Bu kışlanın Büyükşehir İl Meclisi’nde 15 Temmuz 2011’de kabul edilen orijnal projede bulunmadığını, ancak sonradan eklendiği söyledi. Kışla adı altında inşa edileceği söylenen alışveriş merkezinin kimin tarafından işletileceğinin ve halka nasıl bir fayda sağlayacağının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin altını çizdi.
“Kadir Topbaş’ın sözü senetti, bir yıldır bizimle görüşmüyor”
Yaklaşık 30 yıldır kiracısı oldukları mekânda “işgalci kiracı” durumuna düşürülmelerine isyan eden Yantır “Sayın başkanımız Topbaş iki yıl önce Gezi Parkı esnafı ziyaretinde proje söylentilerine, meydan trafiğinin yer altına alınıp, dükkanlara standart getirilip meydanı güzelleştirme ve ışıklandırma yapılacağını söyleyerek vermişti. Esnafa garanti verip ‘Ben esnaf çocuğuyum, esnafın yanındayım, esnafı mağdur ettirmem’ sözü bizim için senettir. Son onaylı proje karşısında bir yıla yakın, belediye başkanımızdan defalarca randevu talebimize yoğunluk gerekçesiyle cevap verilmemiştir” diye devam etti.
Yantır projenin gündeme gelmesinden sonra Gezi Parkı’ndaki belediye hizmetlerinin de aksatıldığını iddia etti:
“Buraya yapılmak istenen her proje, yıllardır koruma kurulu kararı gerekçesiyle onay görmedi. Şimdi ise her türlü yenileme, bakım çalışmaları durduruldu. Meydanın her akşam yıkanması bırakıldı, levha düzenlemeleri yaptırılmadı, çöplerin dahi özensiz toplandı. Böylece Gezi Parkı’nın kötü bir görüntü vermesi amaçlandı. Çoğu asırlık, 550 ağacın sulanması ve bakımı durduruldu. Çim bakımı ve de çiçeklendirmeye son verildi. Dükkanların ve önlerinin düzenlenmesi ile iyi bir bir görüntü oluşturacağı yerde ilgisizlik ve de bakımsızlıkla kötü bir görüntü sağlanarak Topçu Kışlası için kamuoyu desteği sağlanmaya çalışıldı.”
“Topçu Kışlası AVM’sini kim işletecek?”
Gezi Parkı esnafı adına konuşan Yantır, parkın geleceğiyle ilgili kritik bir de soru yöneltti: “Topçu Kışlası projesinin yap-işlet yöntemiyle yapılacağı söylendiği için, buraya yapılacak AVM’deki hangi grup tarafından inşa edileceği ve işletileceği açıklanmalı, yeşil alandan mahrum edilecek İstanbul halkına nasıl bir fayda sağlayacağı açıklanmalıdır. İstanbullu’ları da haklarını aramaları için bu konuda göreve çağırıyoruz.”
Esnafın basın açıklamasının ardından, Taksim Dayanışması Platformu üyeleri Oyuncu Orhan Aydın ve Ressam Bedri Baykam söz alarak, Gezi Parkı esnafının sorularının yanıtsız bırakıldığını, onlara gönderilen tahliye tebligatlarının yasal olmadığını, ortada henüz proje yokken durumun meşrulaştırılmaya çalışıldığını ve kamuoyunun yönlendirildiğini dile getirdiler.
“Kiracının hakları, yasa burada işlemiyor”
HaberVs muhabirine konuşan Boğaziçi Çay Bahçesi sahibi Celal Ağgül yedi sekiz yıldır bu tebligatların geldiğini belirtirken her yıl yeni bir proje kapsamında, bu işletmelere belediyeler tarafından zorluk çıkartıldığını belirtiyor: “20 yıldır bu işletme var olsa da tahminen 8 yıldır Taksim ile ilgili projeler değişerek devam ediyor. En son olarak Topçu Kışlası projesini önümüze koydular. Vatandaş olarak eşit haklara sahip olmalıyız. Kira yasası kime ne kadar işliyorsa, bize de o kadar işlesin. Ancak buradaki işletmeler kiracı statüsünden çıkartıp işgalci statüsüne düşülünce eşitlik bozuluyor ve işletmecilerin mağduriyetine neden oluyor.” Aynı işletmenin müdürü Ali Erdoğan da projenin, çay bahçelerinde çalışanların işsiz kalacağı gerekçesiyle mağduriyet yaratacağını söylerken “Proje kapsamında Beyoğlu’nun oksijeninin kesilip betonlaştırılmasını insanlık dışı buluyorum” dedi.
Aspen Restoran’nın eski sahibi Teyfik Şengül ise, esnafa tebligat gelmesini ardından Beyoğlu Belediyesi’nden bilgi alınmak istediğini ancak bu konuyla ilgili kimsenin bilgi vermediğini belirtti. Şengül projenin var olduğuna ancak gizlendiğine inandığını dile getirdi.