Tam bir hafta önce Twitter’da başlamıştı: “Bu defa ertelemesek, bir an önce harekete geçsek ve Van için bir konser düzenlesek…” Ve bir hafta sonra aynı saatlerde, henüz son dört grup sahneye çıkmamışken Türk Kızılayı yine Twitter'dan haber verdi: “Van İçin Rock konserinde 496.995 TL’lik bağış toplandı.”
Bu sabah, toplam 13.999 bilet satıldığını öğrendik. (Biletix’te satışa çıkan 12 bin 500 biletin konserden iki gün önce tükenmişti; gişede bin 500 bilet daha satıldı.) Kızılay’ın toplandığını duyurduğu bağış, bu biletlerden ve “ROCK yazıp 2868’e atılan” kısa mesajlardan gelen miktarı gösteriyor. Alanda gerçekleşen tişört ve yiyecek-içecek alışverişleri, diğer ek kalemlerin sağladığı katkı henüz bildirilmedi. Üstelik SMS kampanyası devam ediyor. Özetle Van İçin Rock aracılığıyla deprem bölgesine ulaştırılacak katkı yarım milyon liranın üzerinde.
Dün akşam Küçükçiftlik’te 41 grup ve 280 müzisyen sahne aldı. Sahneye 24. sırada çıkan Demir Demirkan dün “17:30’da sahne alacaksın dediler ve tam o saatte gerçekten de sahnedeydim” diyordu. Konser boyunca da programda en ufak bir sarkma olmadı. Sahnede gördüğümüz müzisyenler dışında, karşılık almadan görev alan yaklaşık 200 kişilik bir organizasyon grubu var. (Bu isimler duyurulmadı ve duyurulmayacak. Aldıkları karar bu yönde. ) İşte bir hafta önce ortaya çıkan fikri ve saat gibi işleyen programı gerçek kılan da bu insanlar.
Küçükçiftlik’teki organizasyonun göz ardı edilmemesi gereken bir başarısı daha var. Toplanacak bağışların adresi konserden önce ortaya koyuldu. Alana gelen ve SMS atan binler, Erciş’te yapılması istenen bir ilköğretim okuluna kaynak sağladı. Yardım organizasyonlarının aksadığı, deprem için toplanan vergilerin bile değişik kanallara yönlendirilebildiği bir düzensizlikte (düzende mi demeli?) bu bağışların somut hedefinin olması önemliydi.
Sesini Van’a ulaştırma umuduyla müzik yapan müzisyenler, örneğin konserin açılışını yapan Hayko Cepkin “Bağışların bu amaç için harcandığının takipçisi olacağız” diyordu. Gelgelelim bu amaç, çorbada tuzu bulunan herkese, hepimize aynı sorumluluğu yüklüyor.
Ama bununla da sınırlı değil.
Erciş’te yükselecek okulun isminin de, bu organizasyonun ve müzikle başkasının acısına ortak olmayı isteyen binlerce insanın umudunu yansıtmasını talep etmeliyiz. Türkiye’de, bağışçısının ismini taşıyan yüzlerce okul var. 2003’te Başbakan Erdoğan’ın başlattığı “Eğitime Yüzde 100 Destek” kampanyası ve hayırseverlerle yapılan protokollerle bu sayı giderek yükseliyor. Ankara Valisi Alâaddin Yüksel bu kampanyayla ilgili “Hafızalarda kalmak, gönüllerde yaşamak istiyorsanız okullarınızın alınlarına isimlerinizi yazdırın” çağrısı yapıyor.
Hal böyleyken okula “TC Milli Eğitim Bakanlığı Van İçin Rock İlköğretim Okulu” ismi verilmesini, en azından, aklımıza getirmemeli miyiz?
O isme ister rock’ı katın, ister müziği… Ama depremden bir hafta sonra Küçükçiftlik’ten yükselen sesin havada kalmadığını, Van İçin Rock’ın bir konserden ibaret olmadığını hatırlatın.
Konser fikrini ortaya atan Redd’den Güneş Duru bugün Twitter’da organizyonun müzikal kazanımına da dikkat çekiyordu:
“Van İçin Rock sadece Van’a ulaşacak yardım açısından değil giderek kendini popa uyumlamak zorunda kalan rock müzik için de iyi oldu. Asıl niyetimiz bu olmasa da, rock müziğin algısına, değerine ve motivasyonuna çok büyük bir katkı yapmış oldu.”
Kaan Sezyum, binlerce insanın biraraya gelmesinin olası nedenlerini sıralıyordu dün akşam sahnede yaptığı konuşmada: “Binlerce insan bugün neden biraraya geldi? Benim bazı sorularım var. Örneğin, ‘Kendi potansiyelimizi görmek amacıyla arama kurtarma yardım ekiplerini beklettik’ diyen Başbakan yardımcısını [Beşir Atalay] protesto etmek için burada toplanmış olabilir. Ya da ‘Deprem vergileriyle duble yol yaptık’ diyen Maliye Bakanına [Mehmet Şimşek] tepkisini belli etmek için. Veya Erciş’te çadır kente yerleşen depremzedelere ‘Sarayda oturuyorsunuz’ diyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’a bir cevap göndermek için biraraya gelmiş olabilir” diyordu.
Sezyum’un Küçükçiftlik’deki 10 bin kişiden aldığı karşılık, bu olasılıkların doğrular vaziyetteydi.
Kuliste rastladığım Yüksek Sadakat’tan Kutlu Özmakinacı'nın organizasyonda yer alma nedenlerini özetleyen sözleri ise hepsini kapsıyordu:
“İlerleyen günler için bir nebze olsun ümitlenmek için...”