İstanbul’un Anadolu yakasının nezih semtlerinden birinde, gözlerden uzak bir mekânda, onlarca insan her akşam tombala oynamak için bir araya geliyor. Ama bunun bir yılbaşı eğlencesi olduğunu sanmayın. Aksine, tek amaç para kazanmak. Bir başka ifadeyle kumar. Üstelik kulaktan kulağa yayılan bu oyuna katılmak hiç de zor değil.
Kırahathaneden hallice bir mekânda yasadışı oynatılan oyun saat 20.00’da başlıyor. 20.00’dan önce kart ayırtmak gerekiyor çünkü 150 kart bulunan oyunda önceden istekte bulunulmaz ise kart bulmak imkânsız. İnsanlar tombala oynanan mekâna yaklaşırken sessiz olmaya dikkat gösteriyor çünkü etrafta polis olmasından korkuluyor. Yürüyüş esnasında, yakın çevrede ne olup bittiğini kontrol için araçları ve bu araçlar içinde çalışanları göze çarpıyor. Bu araçlar ile mekân arasında telsiz yoluyla iletişim kuruluyor.
Mekâna geldiğinizde kapıyı iki kere tıklatmanız gerek. Daha sonrasında merkezden kontrol edilen kameranın sizi tanıması gerekiyor. Eğer kamera sizi ilk defa görüyorsa kapı açılma süreci uzun sürüyor. Şüpheli ya da polis olduğu düşünülen kişiler olursa kapı hiçbir zaman açılmıyor ve içeride oyun hızlıca durduruluyor. İçeriye girdiğinizde herhangi bir kontrolden geçmiyorsunuz. Kapı açıldığında sizi duman altı, kocaman bir salon karşılıyor. Çalışanlar sizi hemen boş olan bir yere oturtuyor ve önünüze çay koyuyorlar.
Oyuna saat 20.00’da gidenler için ilk beş el kartın toplam fiyatı 5 TL iken daha sonra bu fiyatlandırma tek el 10 TL’ye kadar yükselebiliyor. “Tombalacı” adı verilen şahıs, makinanın içinden topları çekerek mikrofona sayıları söylüyor. “Birinci çinko” adı verilen yani ilk satırdaki sayıların hepsini dolduran ilk kişi 60 TL, ikinci satırı dolduran yani “2. çinkoyu” yapan kişi 120 TL ve tüm satırları doldurup “tombala” yapan kişi 300 TL para ödülü alıyor. Eğer üç satırı da sırayla siz doldurursanız buna “tulum” adı veriliyor ve toplamda 1500 TL’lik bir ödüle sahip oluyorsunuz.
Saat ilerledikçe “ödüller” artabiliyor. Saat 01.00’da oyuncuların tabiriyle “direkt tombala” 600 TL iken, 02.00’da 2000 TL civarına yükselebiliyor. Oyun esnasında çıkan topları aynı zamanda ekranlardan canlı olarak takip edebiliyorsunuz. Kazanılan ödüller ve sizin vermeniz gereken kart ücretleri hızlı bir şekilde verilip toplanıyor. Yeme içme sınırsız olarak sunuluyor. Sabah 08.00’a kadar her 5 dakikada bir aralıksız oyun oynatılıyor ve genellikle boşta kart bulunmuyor. İçeride ağırlıklı olarak orta yaşlı erkeklerin yanı sıra kadınları ve küçük yaşta insanları da görmek mümkün.
Yasalar ne diyor?
Ceza kanunu kumarı, “kazanç amacıyla icra edilen ve kâr ve zararın talihe bağlı olduğu oyun” diye tanımlıyor. Her akşam kazanç amaçlı tombala oynanan bu yerin birçok defa polis tarafından basıldığı söyleniyor. Ama içerideki doluluğa bakılınca mekânın bu baskınlardan çok etkilendiğini söylemek mümkün değil.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 228. maddesine göre kumar oynatmak suç teşkil ediyor. Kanunun “Genel Ahlaka Karşı Suçlar” bölümünde tanımlanan “kumar oynanması için yer ve imkân sağlama” suçu için 1 yıla kadar hapis ve adlî para cezası öngörülüyor. 18 yaşından küçüklerin kumar oynanmasına yer ve imkan sağlanması halinde ise ceza bir katı artırılıyor. Kumar oynayan kişi ise 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 34’üncü maddesine göre idari para cezasıyla yükümlü. Geçtiğimiz yıl Malatya’da düzenlenen polis baskının bir kıraathanede tombala oynadığı tespit edilen 78 kişiye ise 219’ar TL cezası kesilmişti.