İstanbul Yenikapı iskelesinden 29 Haziran’da bisikletleriyle “demir alacak” bir grup genç, daha önce denenmemiş bir fikri hayata geçirmek istiyor: Türkiye’yi kuzeybatıdan güneydoğuya tekerlek üzerinde kat edecek 13 kişilik ekip, konaklayacağı il ve ilçelerde sokakta tiyatro yapmayı hedefliyor.
Yolda Oyun ekibi, “sporun ve sanatın sadece birileri tarafından belirlenmiş dört duvar içinde yapılmaması gerektiğini” savunuyor, “şehir hayatına sıkışan insanı” sokağa davet ediyor. Onlara, hem spor hem de sanatla ilgili söyleyecekleri var.
Kent insanına, sporun ona uzak olmadığını göstermek isterken bisikleti “bir karne hediyesi değil, bir yaşam biçimi” olarak öneriyor. Aynı şekilde motorlu araç sürücülerini de bisikletliye karşı dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyor. “Böyle bir proje için en uygun aracın bisiklet olduğunu düşündük” diyor ekibin basın sözcüsü Harun Vedat Şahnacı, “çünkü bisiklet sokakla çocuk, genç ve erişkin arasındaki en önemli bağlardan biri.”
40 gün sürmesi planlanan yolculuğun sanatla ilgili amacı ise, sahneyi sokağa taşımak ve sokaktakiyle paylaşmak şeklinde özetlenebilir. Yolda Oyun ekibinin tiyatrocuları, 2012’de İstanbul’da Yeraltı Sahnesi adı altında bir araya gelen, ortaoyunu ve Hacivat Karagöz gibi yerel motiflerden Shakespeare ve Moliere uyarlamalarına uzanan eserler sahneleyen oyunculardan oluşuyor.
Amaçlarını “seyirciyle doğrudan ilişki halinde olmak, salon oyunlarını yeni tekniklerle sokağa uygulamak ve aynı zamanda gittiğimiz ve oyunlarımızı sergilediğimiz her yerde forum tiyatrosu yaparak tiyatronun güncel ve insana ait olan bütün yanlarını paylaşmak istiyoruz” diye ifade ediyorlar. Bu konuda iddialılar: “Oyunlarımız tüm yöre halkına açıktır ve oynamak serbesttir.”
29 Haziran’da Yenikapı İskelesi’nden Mudanya’ya hareket edecek Yolda Oyun, ilk oyunu Hacivat Karagöz atışmasını deniz otobüsünde sergileyecek. Ekip 40 günlük yolculuğu, davet edildikleri Kahramanmaraş'ta, 8-11 Ağustos’taki Afşin Kültür Sanat Festivali'nde sonlandırmayı planlıyor.
Sekiz il ve 20 ilçeyi ziyaret etmeyi hedefleyen ekibin rotasında sırasıyla şu il ve ilçeler de yer alıyor:
Balıkesir, Erdek, Ayvalık, Edremit, Çanakkale, İzmir, Urla, Çeşme, Dikili, Aydın, Kuşadası, Didim, Muğla, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Antalya, Kaş, Kemer, Alanya, Manavgat ve Anamur.
Ancak ekibin hangi tarihte hangi yerleşimde olacağı kesinleşmiş değil. Basın sözcüsü Harun Vedat Şahnacı, “Tarihleri bisikletçiler ve oyuncularla birlikte belirliyoruz. Ekibimizin ve oyuncularımız sağlık ve performans durumlarına göre günlerde ufak değişiklikler yapabiliriz. Programı ve olası değişiklikleri sosyal medya ve sitemizden duyuracağız” diyor.
Üniversite öğrencilerinin profesyonellerle bir araya geldiği bir ekip Yolda Oyun. Şu ana kadar İstanbul Bilgi, Kadir Has ve Yıldız Teknik üniversitelerinden destek almış. Şişli ve Büyükçekmece belediyelerinden de cevap bekliyor. Ancak projenin başlamasına iki ay kala ekibin tüm ihtiyaçları karşılanabilmiş değil. En önemli ihtiyaçlarının bisiklet, çadır ve minibüs olduğunu söylüyor Şahnacı: “İki ya da üç adet bisiklet ve çadır bulunabilir belki ama 13 kişi için aynı imkân söz konusu olmayabilir. Yeri geldiğinde işini ve okulunu bırakıp, projeye katkı vermesi beklenen arkadaşlarımız da var. Hiçbirine ‘Hadi cebimizden şu kadar koyalım’ deme gibi bir lüksümüz yok.”
Teknik kadrosu da “şişkin” bir ekip Yolda Oyun. Yol güncesi, 40 gün boyunca sık sık güncellenecek yoldaoyun.com sitesinden yayınlanacak. Gelişmeler bu adres üzerinden Youtube, Facebook, Twitter, İnstagram gibi platformlardan takip edilebilecek. Ekip, ağ yöneticisini İstanbul’da bırakmayıp yanında taşıyor bu nedenle. Projenin bir de belgeseli olsun istiyorlar. İsmi bile hazır: Yol Boyu. İki kişi sadece bu işle ilgilenecek. Bir de ressamları var. Ne iş yapıyor, ben de bilmiyorum. Tabii söz konusu teknik olunca pedalşörün, yani bisiklet ekibi kaptanının üstlendiği kritik sorumluluğu da atlamayalım!
“Harika ve maceralarla dolu bir 40 gün bekliyor hepimizi” diyor Şahnacı, “hayatınızda belki de bir kez yaşayabileceğiniz bir ‘yola’ çıkıyorsunuz ve 29 Haziran yaklaştıkça gelen destek mesajları heyecanımızı ve hevesimizi arttırıyor.”