Tutuklu gazeteciler uçurtma olup uçtu

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Çağlayan Adliyesi önünde Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) öncülüğünde bir araya gelen gazeteciler, mesleki faaliyetleri nedeniyle hapishanelerde bulunan 62 meslektaşının fotoğrafını taşıyan uçurtmaları uçurdu.

Eylem sonrasında bir açıklama yapan TGS Başkanı Ercan İpekçi, dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olan Türkiye'de tutuklu meslektaşlarının durumuna dikkat çekmek istediklerini belirterek, AKP Hükümeti'nin basın ve düşünce özgürlüğü konusundaki baskıcı politikalarını eleştirdi.

TGS'nin düzenlediği eylemde meslekleri sebebiyle yargılanan gazeteciler için sendika üyeleri ve gazeteciler özgürlüğün sembolü olan uçurtmayı seçti. Çağlayan’daki Adliye binasının önünde bir araya gelen gazeteciler üzerlerinde, çeşitli cezaevlerinde bulunan her bir tutuklu gazetecinin fotoğraflarının yer aldığı taşıyan uçurtmalar gökyüzüne saldı. Eylemden sonra bir basın açıklaması yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, 3 Mayıs’ın basın özgürlüğünü hükümetlere hatırlatma ve kamuoyunu uyarma ve duyarlılığa çağırma günü olduğunu vurguladı.

Basın özgürlüğü yine geriledi

Ercan İpekçi, Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House’un 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu’na göre 197 ülke arasında 56 puanla 120. sırada yer alan Türkiye'nin dünyada en çok gazeteci hapseden ülke olduğunu vurguladı.

Hapishanelerdeki gazetecilerin  mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandıklarının, gazeteciler hakkında iddianameye suç delili olarak sunulan haberler, röportajlar ve yazıların da bunun kanıtı olduğunu belirten İpekçi, “Siyası iktidar kendi aleyhine gördüğü herkesi terörist, her faaliyeti de terörist faaliyet olarak değerlendiriyor. 1 Mayıs’ta da bunu yaptı. Nerede kutlama yapacağımıza, nerede ne yazacağımıza onlar karar veriyor. Tutuklu arkadaşlarımızın şahsında gazetecilik mesleği yargılanmaktadır. Bu utanç gazetecilik mesleğini yargılama talimatlarını veren siyasi iktidarın utancıdır” dedi.

Hükümet sorunu umursamıyor

Tutuklu gazetecilere özgürlük talebinin dile getirildiği eyleme katılanlar arasında Oda TV davasından bir yıldan uzun süre hapiste kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteciler Nedim Şener ve Barış Pehlivan da yer aldı. KCK basın davasında tutuklu bulunan gazetecilerin sadece mesleki faaliyetlerinin yargılama konusu yapıldığını vurgulayan Şener, gazeteci davalarının konjonktüre bağlı olarak açıldığını söyledi. “Konjonktür itibari ile terörist sayılmış gazeteci arkadaşlarımız hala içeride” diyen Şener, “Bunun nedeni de hükümetin bu durumu umursamamasından kaynaklanıyor.  Dünyadaki bütün meslek örgütleri Türkiye’de basın özgürlüğünün ihlal edildiğini sayısız raporlarla açıklıyor. Artık Türkiye’de de iktidar dışında gazetecilere terörist diyenler de kalmadı. Buna rağmen insanları tutuklu bırakmaya devam ediyorlar,  bu durum da onların ne kadar otoriter olduğunu ve ileri demokrasi sözünün ne kadar uydurma bir şey olduğunu gösteriyor. Bugün bu yüzden tutuklu 62 gazetecinin özgür bırakılması için buradayız önemli olan da gazetecilerin ve aydınların bu mücadeleyi sürdürmesi” diye konuştu.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün Türkiye’nin utanç günü haline geldiğini belirten Barış Pehlivan da özgürlüğü simgeleyen uçurtmaları özgürlüğüne kavuştuktan sonra meslektaşlarının uçurmasını dilediğini söyledi. Siyasete girmeden önce gazetecilik yapan CHP Milletvekili Melda Onur da eyleme katılanlar arasında yerini aldı. Uluslararası hak ve gazetecilik meslek örgütlerinin raporlarının sürekli olarak Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğünün gerilediğine vurgu yaptığını belirten Onur, “Ancak bu gerçeği dile getirenler dahi iktidarın saldırısına maruz kalıyor. Tutuklu arkadaşlarımızın masumiyetlerine inanıyor ve mesleklerinden ötürü yargılanmalarına, tutsak kalmalarına karşı çıkıyoruz. Mesele olaya insan hakları ve evrensel hukuk normlarından bakmaktan geçer. Bugün de arkadaşlarımızın özgürlükleri için özgürlüğün sembolü olan uçurtmaları uçuruyoruz” dedi.