Uzlaşma için iyi bir fırsat

Medyakronik/Anadolu Ajansı

Siyasetçiler ve işadamları Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla siyasetin önünün açtığını düşünüyor. Kararın siyasi ve ekonomik reformlar için iyi bir fırsat olduğu görüşü ağırlık kazanırken karardan herkesin çıkartması gereken sonuçlar olduğu vurgulanıyor.

Ertuğrul Günay
Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile ilgili, “Şuanda, birlik beraberlik içinde olmamız geren bir dönemdeyiz. Karar demokrasi için sağlıklı bir gelişme. Milletimiz, devletimiz ve demokrasi için hayırlı olsun.”

Köksal Toptan

Karar ciddi bir rahatlama yaratacaktır. Sayın Kılıç bütün partilerin üzerinde uzlaşacağı bir rejim arzusunu göstermiştir. Haşim Kılıç’ın temennilerine katılıyorum.

Ahmet Türk
Toplumsal realiteyi, çağı ve değişimi göz önünde tutan Anayasa Mahkemesi, önemli bir karar verdi. Tabii en önemlisi Sayın Başkanın yaptığı açıklamadır. Parti kapatılmalarına karşı olduğunu, değişimi, dönüşümü, çağdaş dünyayı göz önünde tutarak Parlamentoya, siyasi partilere mesaj verdi ve gerçekten çağdaş değerleri içinde barındıran bir mantık açıklaması ve parti kapatılmasının sona erdirilmesini göz önünde tutarak bir çağrısı oldu. Bence bu çok önemli. Bu AKP’nin yanlışı yok anlamına gelmemelidir. Halkın iradesine sahip çıkma anlamında verilmiş bir karardır, hayırlı olsun.

Zeki Sezer
Anayasa Mahkemesinin kararına saygılı olmak durumundayız. Biz DSP olarak saygılıyız da. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacağına göre DSP, AK Parti’yi siyaseten yenmek için çalışmalarını sürdürecektir.

Erkan Mumcu
Bu gibi süreci, sancıları yeniden yaşamamak adına Türkiye demokratikleşmesindeki eksiklikleri mutlaka tamamlamalıdır. AK Parti’ye bir kez daha mağdur edebiyatı yapma fırsatı verilmemiş olması, bir siyasetçi olarak beni memnun etti. İnşallah yaşanılan bu tecrübeden bir şeyler öğrenmiş olarak ve Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda hem tutarlı hem onurlu bir tutum takınmayı karar sonrasında bir ilke haline getirebilirler.

Mustafa Özyürek
İhtarın ötesinde çoğunluk laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu noktasında birleşmiştir. Önemli olan budur. Daha önceki Anayasa değişikliği yapılmamış olmasaydı şu anda AKP kapatılmış olacaktı. Şu anda nitelikli çoğunluk arandığı için kapatılmıyor. “Türkiye’de parti kapatmak çok kolaylaşmıştır. Onun için bunu zorlaştıralım” diyenler yanılmışlardır. Türkiye’de parti kapatmak çok zorlaşmıştır. Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu çoğunluk kararıyla saptanmış olan bir parti kapatılmamıştır. Ama bundan AKP ders çıkarırsa mesele yok. Ders çıkarmazsa, ‘ben artık aklandım’ diyerek bildiği yolda devam ederse laiklik karşıtı eylemlerine devam ederse Türkiye tekrar büyük bir kaosa girmiş olur. Türkiye’de laikliği savunan Cumhuriyeti savunan, laik demokratik Cumhuriyeti savunan milyonlar var.

Güler Sabancı
Anayasa Mahkemesinin bu konuya ilişkin olarak 4,5 ay gibi kısa bir zamanda karara varması, belirsizlikleri uzatmaması memleketimiz için her bakımdan hayırlı olmuştur. Anayasa Mahkemesinin Venedik Komisyonunun yol gösterici kriterleri doğrultusunda karar vermiş olması hukuk sistemimiz, demokrasimiz, ve AB sürecimiz açısından fevkalade olumlu bir gelişmedir. Önümüzde, çözülmesi gereken sorunlar olmakla birlikte toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz. Bu dönemde Hükümeti, muhalefeti, iş dünyası kısaca ülkenin tüm kurumları ile bütün enerjimizi ülkemizin kalkınması, daha müreffeh bir düzeye gelebilmesi için harcamalıyız

Tuncay Özilhan
Memleketin huzura ihtiyacı var. Memleketin gelişmesi için siyasi istikrara ihtiyacı var. Dolayısıyla herkes üzerine düşeni yaptığı takdirde her sorunun çözüleceğine inanıyorum. Davayla birlikte başlayan süreçte ortamda çok bilinmeyenler vardı. Karar verme aşamasında olan yatırımcılar önünü görememesi durumunda adım atamıyordu. Kapatmama kararı verilmesi, bu konuda yatırımcıların adım atmasına katkıda bulunacaktır. Kararla Türkiye’de tekrar siyasi istikrar güven ve olacağına inanıyorum.

Murat Yalçıntaş
İş dünyası olarak bu karardan büyük memnuniyet duyduk. Ekonomi, siyasi istikrarla doğrudan doğruya ilgilidir. Hatta ekonominin sağlıklı gitmesinin yegane şartı siyasi istikrardır. Son 6 yılda gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümenin de en önemli unsuru kuşkusuz ki yıllardır özlemini çektiğimiz siyasi istikrar olmuştur. Bu kararla birlikte Türkiye’de siyasi istikrarsızlık sona ermiştir. Ekonomi dünyası olarak artık işlerimize dönmek ve daha çok çalışmak günü gelmiştir. Yüksek Mahkememiz Türkiye’nin geleceğini derinden etkileyen, çok önemli bir süreci başarıyla sonlandırmıştır. Bundan sonra siyasi istikrarsızlık sona erdiğinden dolayı hem siyasi çevreler, hem bürokratlar hem de iş alemi olarak bizler, artık kendi asli işimize, ekonomiye döneceğiz. İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir.”

Bendevi Palandöken
Bundan böyle tüm kesimlerin gerginlikten uzak durulmasına, Anayasal düzen, yargı bağımsızlığı ve temel ilkelerden vazgeçilemeyeceğine dikkat etmesi lazım. Artık bundan böyle ülkenin asıl meselelerine, ekonomiye yönelinmesi gerekiyor. Halkın alım gücünün yükseltilmesi, istihdam politikasının geliştirilmesi ve bekleyen yasaların bir an önce çıkarılmasına ihtiyaç var. Biz halkın refahı üzerine politika yapılmasını istiyoruz. Kısır çekişmeler yerine halkın refahı düşünülmeli. İşsizlikle ve eğitimle ilgili sorunlara çözümler üretilmeli.

Prof. Dr. Ergun Özbudun
Bu kararı olumsuz değerlendiriyorum. Devlet yardımının kesilmesi kararının verilmesi AK Parti’nin Anayasa’ya aykırı faaliyetlerin odağı olduğu düşüncesini gösteriyor. Başsavcının iddianamesi hiç inandırıcı değildi. İddianame tamamen hukukilikten yoksun bir metindi. Kararın davanın reddi yönünde olmasını bekliyordum. Kararı olumsuz buluyorum.

Joost Lagendijk
Anayasa Mahkemesinin iddianameyi onaylayarak AK Parti’yi kapatması durumunda, Avrupa değerleriyle bağdaşmayan antidemokratik bir karar almış olacaktı. Kendini rahatlamış hissediyorum. Ancak AK Parti’nin karardan doğru sonuçları çıkararak eyleme geçmesi gerekiyor. Türkiye daha büyük hız ve enerjiyle kendisini AB’ye götürecek reformları sürdürmeli. Buna en kısa zamanda sivil demokratik anayasayla başlanmalı. Mevcut anayasada partilerin kapatılmasına izin veren maddeler bir an önce değiştirilmeli. Ayrıca AK Parti’nin kendisine oy vermeyenlerin endişe ve korkuları karşısında daha fazla hassas davranması gerekiyor.