İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Kulübü BİLUM tarafından düzenlenen “Gönüllü müyüz?” adlı panelde ‘gönüllülük nedir?’ sorusunun cevabı tartışıldı.
Konuşmacıların panel boyunca özellikle üzerinde durduğu konu, gönüllü olarak yapılan işlerin büyüğü küçüğü olamadığıydı. Tohum Otizm Vakfı İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Sermin Kağan düşüncelerini “Gönlün küçüğü büyüğü olmaz, minimal anlamda çevreye katkı yapmak dahi yeterli olacaktır” sözleriyle açıkladı. Trafikte Haklarım Derneği kurucusu Yasemin Usta ise, gönüllü olmak için illa bir dernekte olmanın gerek olmadığını ve yapılan en küçük şeyi bile küçümsememek gerektiğini belirtti.
Karşılaşılan olumsuzluklar konusuna da değinilen panelde moderatör ve Karanlıkta Diyalog’un kurucusu Hakan Elbir, gönüllü yapılan çalışmalardaki amacın, kamudan bir beklenti olmadan, kamunun yükünü almak olduğunu ancak kamunun yükünü hafifleten bu kurumların sivil toplum kuruluşlarında kaynak sıkıntısı yüzünden işlerinin yürümediğini ve profesyonel yönetici eksikliğinin yaşandığına dikkat çekti. Panelin ikinci oturumunda moderatörlük yapan Best Buddies Turkey Koordinatörü Sercan Duygan ise, tüm kurumların popüler kültüre göre değil hepsinin eşit derecede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle 4 Aralık’ta gerçekleşen panele Tohum Otizm Vakfı, Trafikte Haklarım Derneği, Çocuk Eğitim Derneği, SERVAS Türkiye, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Engelsiz Akademi Spor Kulübü, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (TÇYÖV), Mahalle Afet Gönüllüleri, Çorbada Tuzun Olsun, Sinemasal, Kansersiz Yaşam Derneği ve İhtiyaç Haritası Derneği katıldı.