Yasak paniği sosyal mesafeyi yok etti

10 Nisan Cuma akşamı saat 21.30 civarında alınan kararla birlikte saat 24.00’ten itibaren 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta 48 saat boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İçişleri Bakanlığı İller idaresi Müdürlüğünün hazırladığı “çok acele” genelgeye göre, fırın, unlu mamül ruhsatlı işyerleri, sağlık ürünleri ve tıbbı malzeme üretimi yapan işyerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, PTT, kargo ve dağıtım şirketleri, zorunlu kamu hizmeti sürdüren kuruluşlar, akaryakıt istasyonları, veteriner klinikleri, doğalgaz, elektrik ve petrol sektöründe faaliyet gösteren tesis ve işletmeler açık olabilecek. Ancak haftasonunu kapsayan sokağa çıkma yasağının devamlı bir yasağa dönüşüp dönüşmeyeceği de merak konusu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İBB’nin sokağa çıkma yasağından haberdar edilmediğini, bu derece kritik bir kararın bu şekilde alınmaması gerektiğini, yarın İstanbul’da hangi hizmetleri verip veremeyeceklerini dahi kararlaştıramadıklarını ve genelgeyle yaratılan karışıklığının paniğe sebep olabileceğini belirtti.

İnsanlar marketlere koştu, sokaklar kalabalıklaştı

Ayazağa/İstanbul

Nitekim yasağın yürürlüğe girmesinden önce iki saat boyunca İBB Başkanı’nın dikkat çektiği panik dalgası İstanbul sokaklarını dalga dalga etkisi altına aldı. İstanbul’un Ayazağa semtinde ikamet eden Hatice Elmas, sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini duyar duymaz çocuklarıyla beraber marketlere ve fırına koştuğunu belirtti. Yaklaşık bir saat kadar fırın sırası beklediğini belirten Elmas, kendisinin son derece hazırlıksız olduğunu, daha önce marketten ürün stoklamadığını, sadece ihtiyacı olduğunda alışveriş yapmaya gittiğini söyledi: “Hiçbir şey doğru düzgün belirtilmedi. Benim gibi düşünen insanlar marketler kapalı mı, açık mı olacak bilemediği için panikleyerek sokaklara saldırdı. Evde ertesi gün yenebilecek ekmek bile yoktu. Gittiğim marketlerde sosyal mesafe sağlanamadı. Bu tür kararlar alınmadan önce insanlar bilgilendirilmeli. Sokağa çıkma yasağının gelmesini üzün süredir bekliyordum ancak bu şekilde habersiz olduğu için halk arasında bir panik yarattı

Kaos ortamı virüsü daha çok yayabilir

İstanbul’un Beşiktaş semtinde ikamet eden Mehmet İlkay, korna ve bağırışma sesleri duyarak bir hareketlilik olduğunu farkettiğini, sonrasında haberleri izleyerek sokağa çıkma yasağını öğrendiğini belirtti. Haberi duyduktan sonra birçok vatandaş gibi ihtiyaç alışverişini yapmak için sokağa çıkan İlkay, sokaklarda bir kaos ortamı gördüğünü, insanların panikten dolayı kavga ettiğine şahit olduğunu ve asla sosyal mesafenin sağlanamadığını belirtti. İlkay, ortalığın bu şekilde kalabalık ve kaos ortamında olduğunu görünce, sağlığı için hiçbir şey almamayı tercih ederek eve döndüğünü anlattı: “Belirsizlik sebebiyle, belki yarın hiçbir markete gidemem diye düşündüm. Keşke hiç evden çıkmasaydım. İnsanlar birbirlerine bağırıyordu, fırın sıralarında kavga edenler vardı. İnanılmaz bir trafik ve araba yoğunluğu vardı. Dışarı çıkarak sağlığımı tehlikeye attığımı düşündüm ve doğruca evime geri döndüm. Dışarı çıkan insanları suçlamıyorum. Aniden böyle bir haber alırsanız panikle hareket etmeniz normal”

Maske takan kişi sayısı az, sosyal mesafe sağlanamadı

Sarıyer’de ikamet eden Pınar Akkaş, haberleri duyduktan sonra alışveriş yapmaya çıktığında her yerin çok kalabalık olduğunu, ertesi gün için olan ihtiyaçlarını almaya çekindiğini belirtti. Akkaş’a göre Sarıyer’de ihtiyaç sırasında bekleyen insanların birçoğu maske takmıyordu ve sosyal mesafeye dikkat etmiyordu: “Sokağa çıkma yasağı henüz yokken günlerce marketlere saldırmayın, evinize bakliyat vb. ürünleri stoklamayın, istediğiniz her zaman alabilirsiniz gibi şeyler söylendi. Bugünse çok ani bir kararla sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Her ne kadar iki gün sürecek olsa bile insanlar hazırlıksızdı. Herkes ihtiyaçlarını karşılamak istedi. Bu kararın ani alınmasıyla beraber virüslü kişi sayısının da bugünden sonra artacağına inanıyorum çünkü insanlar panikten dolayı kurallara dikkat etmedi”

Sarıyer’de özel bir klinikte veteriner olan Funda Küçük, Başakşehir’de oturuyor. Küçük, işe gitmek zorunda olduğunu ancak sokağa çıkma yasağı süresince toplu taşıma olmayacağından  işe gitmekte zorlanacağını belirtti, “Kliniğimizin sahibi de yasağı bizim gibi son dakika öğrenmiş. Eğer birkaç gün önceden bildirilen bir karar olsaydı bizim gibi çalışmak zorunda olanlar işe gitme koşulları hakkında plan yapardık. Hangi vasıtayla işe gideceğim hakkında bir fikrim yok. Ben ve tüm iş arkadaşlarım, kendimizi büyük bir belirsizliğin içinde hissediyoruz”