Ebru Baranseli’nin hazırladığı “sansürünarkasında” sergisi, İzmir Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkiye’de İnternet Konfreransı’nda yarın açılıyor.
İnternet yasaklarına farkındalık sağlamak amacıyla düzenlenen sergi lokasyona göre değişen içerikler, dokunarak müdahale edilebilen yazılar, oto sansürlü klavyeler gibi etkileşimli ürünlerden oluşuyor. Sergiyi gezenler, tablet bilgisayardan seninyuzunden.org adlı siteye girerek kendi fotoğraflarını çekip üzerine internet yasaklarına ilişkin mesajını da yazabilecek. HaberVs’ye konuşan Anadolu Üniversitesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Baranseli “Projenin gerekli yerlere ulaşacağından şüphemiz yok” görüşünde.
Baranseli’nin işaret ettiği “gerekli yerler” neresi? Türkiye uzun süredir internet yasaklarını, milyonlarca kullanıcısının olduğu sitelerin erişime engellenmesini tartışıyor. 22 Kasım’da başlayan “güvenli internet hizmeti” devletin bu uygulamayı “sansür” amaçlı kullanacağı endişesi yaratıyor.
22 Kasım’da devreye giren merkezi filtreyi internette sansür olarak değerlendiren kimi çevreler, seslerini çeşitli yöntemlerle duyurmaya çalışıyorlar. Bunlardan biri de seninyuzunden.org sitesi. Siteye girenler bilgisayarın kamerasıyla fotoğrafını çekiyor, yüz tanıma teknolojisi sayesinde gözlerine sansür bandı yerleştirip mesajını yazıyor.
“Sadece senin yüzünden mi dersin bu sansür? Senin yüzünden de artmadı mı bu yasaklar; sen görmezden geldikçe, kabullendikçe?” diyerek gün aynı yayına başlayan seninyuzunden.org sitesi, internet kullanıcılarına, bu sorunun muhaplarına doğrudan tepki gösterme imkanı sundu. Sitedeki, yazılımındaki “yüz tanıma” özelliği sayesinde fotoğrafı çekilen kişilerin gözlerine otomatik olarak bant çekiliyor. Bu fotoğraflar sitede yayınlanıyor. Fotoğraflarını çekerek projeye katkı verenler “senin yüzünden senin sayende kırılsın o sansür mekanizmaları” diyerek “sansüre karşı yüzlerini gösteriyor”.
Türkiye İnternet Konferansı’nın düzenleyicilerinden biri olduğunu da belirten Baranseli, bunun ilk kişisel sergisi olduğunu söyledi. Bu projenin amacının yoğun dezenformasyon altında olan insanların farkındalığını arttırmak olduğunu vurgulayan Baranseli, şöyle konuştu:
“En azından kafalarında yürürlüğe giren uygulamanın yanlışlığıyla ilgili soru işareti uyandırmak istiyoruz. Bu projenin sonunda bir yere müracaat etmeyi planlamadık. Ancak internetten gerekli yerlere ulaşağına da şüphemiz yok.”
Bu yıl 16’ncısı düzenlenen konferansta “Mobil Yaşam”, “Sosyal Ağlar”, “Yeni Medya”, “Fikri Haklar”, Mahremiyet, “İnternet ve Demokrasi”, “İnternet Yasakları”, “Fatih Projesi”, “Medya/Bilgi Okuryazarlığı” başlıkları öne çıkıyor. Konferansta sansürünarkasında sergisinin yanı sıra, Sevim Selamet’in FotoGrafi isimli fotoğraf, tipografi sergisi de yer alacak.