Özge Biçen-Gökhan Tan
Dün sabah birçok gazete, magazin haberlerine yer verdikleri ikinci sayfalarında ve eklerinde Yeşim Salkım’ın “Rakı Balık” isimli şarkısının klip çekimine dair haber yayınlandı. Habere göre Sultan İbrahim’in (Deli İbrahim) tahtı özel izinle Topkapı Sarayı’ndan Sepetçi Kasrı’na getirilmiş ve çekimlerde kullanılmıştı.
Sabahgazetesi haberi “Deli İbrahim’in tahtında klip çekti” başlığıyla verdi. Haberde şu ifade de yer aldı. “Sepetçiler Kasrı’nda çekilen klipte Salkım, Topkapı Sarayı’ndan özel izinle getirilen Deli İbrahim lakaplı 18. Osmanlı padişahının tahtını kullandı.”
Haberi yapan gazeteci Başak Çokan’ın çekimler sırasında Sepetçiler Kasrı’nda olup olmadığını bilmiyoruz. Ama orada olmadığı belli olan pek çok gazete ve haber sitesi de (Vatan, Habertürk, vs..), her zaman olduğu gibi imza atma ihtiyacı duymadan, bu haberi ve aynı başlığı kullanmakta bir sakınca görmedi.
Şüphesiz, pek çoğumuza göre incir çekirdeğini doldurmayacak kadar önemsiz bu haberin bir haber niteliği taşıdığını düşündük: Haber, 18. Osmanlı padişahının tahtının bir klip çekimi için başka bir mekana taşınmasıydı. Eğer gerçekse, sahiden de büyük bir haberdi.
Topkapı Sarayı’nı aradık ve Kutsal Emanetler Dairesi Müdürü Hilmi Aydın’la görüştük. Aydın, gazetelerde yer alan haberleri görmese de böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylüyor ve ciddiye alınmaması gerektiğini söylüyordu. Bu tarz haberlerin müzelere ve müzeciliğe yapılmış bir saygısızlık olarak değerlendiren aydın, Kültür Bakanlığı’nın projesi ve izni olmadığı takdirde tarihi eserlerin kullanılmasının mümkün olmadığını ifade ediyordu.
Peki tahtın Sepetçiler Kasrı’na taşındığı bilgisi nereden çıkmıştı? Bunu haberi yapan ve yayınlayan gazetecilerin cevaplaması lazım. Çünkü gelişmeler üzerine ulaştığımız Yeşim Salkım’ın basın danışmanı Rana Akyıldız, gazetecilere böyle bir bilgi verilmediğini ancak Sepetçiler Kasrı’nda, Sultan İbrahim’in tahtının bir kopyasının bulunduğunu söylüyor. Akyıldız, dün yayınlanan haberler sonrasında ise tüm gazeteleri elektronik posta yoluyla uyardıklarını söylüyor.
Gelgelim Sabahgazetesi, bugün yine ikinci sayfada yer verdiği Topkapı Saray Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın açıklamalarıyla yanlışını düzeltmiş görünüyor. Görünüyor diyorum çünkü Duygu Toprak imzasıyla yayınlanan haber şu ifadeyle başlıyor:
“Yeşim Salkım’ın Sepetçiler Kasrı’nda çektiği klipte kullandığı tahtın gerçek olmadığı ortaya çıktı.” (İlber Ortaylı bir gün önceki habere de “Saraydan taht çıkar mı?” sözleriyle isyan ediyor.)
Sabah, düzeltme mahiyetindeki yeni haberinde tahtın gerçek olmadığını kabul ediyor ama “sahte” tahtın nasıl olup da Topkapı Sarayı’ndan özel izinle getirildiğini açıklamıyor.
Saraydan özel izinle getirilen bir eser sahte olamayacağına göre, haberin yapımında sahte olan şey gazetecilik anlayışı ve gazeteciler olmalı.
Topkapı’nın çektikleri
Yeşim Salkım’ın klibinde Sultan İbrahim’in tahtının kullanıldığı iddiasıyla gündeme gelen Topkapı Sarayı’nın film çekimleri için oldukça rağbet gören bir yer.
Geçtiğimiz aylarda Yönetmen Gani Müjde, Osmanlı Devleti filmi için Topkapı, Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında çekim yapmak istemişti. Ancak Topkapı Saray Müzesi Müdürlüğü ve Milli Saraylar Daire Başkanlığı’ndan izin alamamıştı. Müjde tepkisini “Saraylarda sünnet yapılıyor ama film çekilemiyor” sözleriyle belirtmişti. Müjde Topkapı Sarayı’nı kullanamadı ancak filmi için bu sarayın ve Çırağan Sarayı’nın bahçesini kullanabildi. İç mekân çekimlerini ise saray görüntüsü verilmiş stüdyoda tamamladı.
2007 yılında dünya film sektörünün en önemli isimlerinden Metro Goldwyn Mayer (MGM) da Topkapı Sarayı’nda çekim için talepte bulunmuştu. Şirket, başrolünde Angelina Jolie ve Pierce Brosnan’un oynacağı The Topkapı Affair filmi için sarayı kullanmak istedi. Bu talebe de olumlu yanıt verilmedi.
Sözlü olarak yapılan teklifi reddettiklerini söyleyen müdür vekili Gülendam Nakipoğlu, “Biz müze olarak bu tip sansasyonel olaylara girmek istemiyoruz” açıklamasında bulunmuştu. Her yıl onlarca film ve dizi çekimi için başvuru aldıklarını belirten Nakipoğlu, yüksek fiyatlar içeren tekliflere eserlerin güvenliğini düşündükleri için izin veremediklerini söylemişti. Nakipoğlu, “Müzemiz bu tip ağır ekipmanlarla yapılan çalışmalara uygun değil. Hem 2010 yılı için hazırlandığımız bir süreçteyiz hem de yerli-yabancı film ekipleri çok kalabalık oluyor. Müzemiz günlük yoğunluğunda, bir de bu tip bir yükün altına giremez” demişti.
Çekimlerinin tamamlandığı duyurulan The Topkapı Affair‘ın 2008 yılı içinde gösterime girmesi planlanıyor.