Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com
Küresel video paylaşım sitesi youtube.com iki ayrı mahkeme kararıyla yine erişim engeline takıldı. Atatürk’e hakaret içeren görüntüler bulunduğu gerekçesiyle Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 24 Nisan’da aldığı bir kararla erişime kapatılan youtube için bir hafta sonra Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi de ikinci bir yasak kararı aldı. 5 Mayıs’tan beri Türkiye’deki İnternet kullanıcılarının ziyaret edemediği, youtube.com sitesinin daha ne kadar yasaklı kalacağı bilinmiyor.
youtube’a ceza katmerlendi
En son 24 Nisan’da Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Atatürk’e hakaret içeren görüntüler olduğu gerekçesiyle site hakkında Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinden erişim yasağı konmuş Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın kararı uygulamasıyla da site Türkiye’den ziyarete kapatılmıştı. Daha bu kararın mürekkebi kurumadan ve yasak devam ederken alınan bu kararla site hakkındaki erişim yasağı katmerlenmiş oldu. Türkiye mahkemelerinin belalı internet sitesi haline dönen youtube.com hakkında daha önce Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi ve Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi erişim yasağı kararı almıştı. Bu mahkemelerin arasında 30 Nisan’da aldığı kararla Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi de eklenmiş oldu.
Birkaç ay içinde 9 siteye yasak
Son birkaç ay içinde ise Ekşi Sözlük, Antoloji.com, WordPress, Indymedia İstanbul, Youtube, Gündem Gazetesi, Fırat Haber Ajansı (ANF), Google Groups, Geocities siteleri, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” uyarınca erişim yasağı alan mahkeme kararlarıyla geçici olarak yasaklanmıştı. İnterneti yasaklama konusunda baskıcı rejimlere taş çıkartan kararlara imza atılan Türkiye’de son bir yıl içinde 15 sitenin erişimi mahkeme kararıyla engellendi. Kasım 2007’de çıkan ve internet yayıncılığı ile siber-suçları düzenleyen yeni yasa, sitelerin adli soruşturma süresinde kapatılmasına elveriyor. Telekomünikasyon Kurumu (TK), Nisan ayı başında yaptığı açıklamayla bir yıl içinde çeşitli nedenlerle 91’i yargı kararı, 173’ü de gelen şikâyetler nedeniyle toplam 268 siteye erişiminin durdurulduğunu bildirmişti. Kurum adına yapılan açıklamada bu süre içinde “Atatürk’e hakaret içeren içerikler bulunduğu” gerekçesiyle 15 siteyi erişime kapattığı belirtilmişti.